Kysy asiantuntijoilta

Uusia kysymyksiä voit lähettää muihin verkkopalveluihin, kuten

tai esimerkiksi yhteisöllisen median foorumeihin, kuten

Vastauksia aiempiin kysymyksiin luonnontieteistä, matematiikasta, tietojenkäsittelystä ja teknologiasta

Aineen kaasuuntuminen

Mitä tapahtuu aineen tai alkuaineen atomeissa ja molekyyleissä kun aine kaasuuntuu? Mikä muuttuu? Muuttuuko elektroneissa jokin asia? Ilmeisesti jokin voima ei riitä pitämään aineitta enää koossa mikä voima se on nimeltään minkä välillä se vaikuttaa?

Lue lisää

Akrylaatti ja alifaattiset hiilivedyt

Suunnittelen tulevassa remontissa laittavani wc:n seinään aitoa pikkukiveä, jota kaakeliliike myy. Kivet on myyjän mukaan ennen kiinnitystä käsiteltävä öljyllä, joka tiivistää huokoisen pinnan ja estää laastin tarttumisen näkyville jäävään pintaan. Valmistajan antama käyttöturvallisuustiedote kertoo seuraavaa:

Composition / Information on ingredients
Component % weight
Aliphatic hydrocarbons 5–50
Mineral oil 50–100

Myyjän mukaan aine ei sisällä akrylaattia, jolle olen allerginen. Onko alifaattisissa hiilivedyissä mahdollisesti samoja komponentteja kuin akrylaatissa?

Lue lisää

Alkoholijuomien säilyvyys

Miksi alkoholijuomat säilyvät sitä paremmin, mitä väkevämpiä ne ovat? Viini hapettuu avatussa pullossa muutamassa päivässä, mutta esimerkiksi votka säilyy hyvin. Molemmissa on kuitenkin samanlaisia etanolimolekyylejä, joiden hapetustuote on etikkahappo.

Lue lisää

Alumiinin passivoituminen

Mistä johtuu alumiinin passivoituminen vahvassa typpihapossa? Eikö pinnalle syntyvä alumiinioksidi, joka on amfoteerinen oksidi, voisi aivan hyvin reagoida hapettavankin hapon kanssa? Mitään ei kuitenkaan tapahdu. Miksi?

Lue lisää

Äly- ja hybridimateriaalit

Mitä ovat älykkäät materiaalit ja hybridimateriaalit? Miten niitä valmistetaan? Mitä käyttökohteita niillä on teollisuudessa?

Lue lisää

Appelsiinimehun vaikutus täysjyväriisin kypsymiseen

Vaikuttaako appelsiinimehu täysjyväriisin kypsymiseen? Teimme jälkiruokaa, johon oli tarkoitus kypsentää riisiä ja yritimme kypsentää sen 1/3osa appelsiinimehua ja 2/3osa vettä ja höyrykypsennyksellä uunissa. Normaalisti riisi kypsyy n. 40-50min, mutta tässä tapauksessa pidimme n. 2h riisiä uunissa. Onko appelsiinimehun hapokkuudella jotain tekemistä tämän kanssa ja miten ks.ilmiö on edes mahdollinen? Ja johtuko ilmiö täysjyväriisistä vai olisiko näin käynyt, vaikka olisimme käyttäneet muitakin riisejä?

Lue lisää

Asetaatti nimissä

Etikkahapon natriumsuola on natriumasetaatti. Miksi etikkahapon esteritkin nimetään asetaateiksi? Ainakin Mooli 1 -kirjan mukaan etikkahaposta irtoaa esteröitymisessä koko OH-ryhmä, kun suolanmuodostuksessa lähtee vain vetyioni. Onko siis esterien nimeäminen -aatti-päätteellä loogista?

Lue lisää

Atomien väri

5-luokan fysiikan kirjassa sanotaan, että atomit ovat värittömiä. Miten tämä on mahdollista? Eikö kaikella ole jokin väri?

Lue lisää

Atomin ja molekyylin erot

Miten atomi eroaa molekyylistä?

Lue lisää

Bentseeni askarruttaa

Bentseeni on klassinen esimerkki molekyylistä, jossa osa sidoselektroneista on delokalisoitunut. Entäpä sitten bentseenin johdannaiset: ilmeneekö vastaavaa sidoselektronien delokalisoitumista myös aivan kaikissa substituoiduissa bentseeneissä tai vaikkapa polyaromaattisissa yhdisteissä, vai onko niin, että jossain tapauksessa molekyylin osana on bentseenirengas, jossa hiilten välisissa sidoksissa todella on vuorotteleva yksöis—kaksoissidosrakenne?

Kysymys kumpuaa siitä, että lähes missään muualla kuin koulukirjoissa ei tunnuta käyttävän bentseenijohdannaisten bentseenirenkaille ympyrän sisältävää kuusikulmiota vaan yleensä käytetään sitä kuusikulmiota, johon on piirretty näkyviin kolme kaksoissidosta. Arvelin, että joissain tapauksissa on varmaankin sitten kyse siitä, että mitään delokalisoitumista ei edes ole tapahtunut, kun kerran renkaan sisältävää symbolia kartetaan.

Lue lisää

«