Kysy asiantuntijoilta

Voit lähettää mieltäsi askarruttavan kysymyksen matematiikasta, luonnontieteistä, tietojenkäsittelystä, teknologiasta tai niiden opetuksesta – joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Välitämme kysymyksesi alan asiantuntijalle. Julkaisemme meille lähetettyjä kysymyksiä ja vastauksia tällä palstalla.

Sidoksista ja hilarakenteesta

Mitä eroa on atomi- ja molekyylihilalla? Miksi kiinteän SiO2 (piioksidin) hilarakenne on atomihila, mutta esimerkiksi kiinteän veden hilarakenne on taas molekyylihila? Tiedän siis, että atomihilassa hilarakenne koostuu yksittäisistä atomeista, jotka ovat liittyneenä toisiinsa kovalenttisilla sidoksilla ja molekyylihila kuvaa molekyylien pakkautumista kiinteässä olomuodossa. Ongelmana on, etten tiedä, milloin hila rakentuu atomeista ja milloin molekyyleistä. Miksi piioksidin hilarakenne ei ole molekyylihila, jossa piioksidimolekyylit ovat pakkautuneet kiinni toisiinsa? Miksi piioksidin hilarakenne rakentuu siis Si- ja O-atomeiden verkostosta eikä yksinkertaisemmin vain piioksidimolekyyleistä?

Lue lisää

Kalliomaalausten värit ja eroosio

Millä kivikauden ihmiset maalasivat kalliomaalaukset? Mikä on maalin koostumus ja mikä on se aineosa, joka saa ne pysymään kallion pinnassa kymmeniätuhansia vuosia?

Lue lisää

Voivatko hammaspaikka-aineet aiheuttaa terveyshaittoja?

Uudet keraamiset hammaspaikka-aineet on valmistettu posliinista. Voiko posliinin sisältämä alumiini irrota sidoksistaan piin ja muiden alkuaineiden kanssa ja aiheuttaa haittaa elimistössä?

Lue lisää

Voiko putoavalta kiveltä hypätä toiselle?

Voiko putoavalta esineeltä hypätä ylöspäin, esimerkiksi isolta putoavalta kiveltä toiselle? (näin tehdään piirretyissä, elokuvissa ja videopeleissä)

Lue lisää

Mitä ionisaatioenergia tarkoittaa ja miten se vaikuttaa atomiin?

Mistä tunnistaa onko kyseessä ionisoitumisenergia vai emissio/absorptioenergia (esim. energiatasokaavioista)? Ja mitä eroa näillä on? Tai milloin fotoni/muu hiukkanen virittää atomin vs. milloin fotoni/muu hiukkanen ionisoi atomin?

Lue lisää

Suolan vaikutus veden kiehusmispisteeseen

Kun kiehuvaan veteen laittaa suolaa, se “kuohahtaa” ja kiehuminen loppuu hetkeksi. Mitä tapahtuu?

Lue lisää

Miksi ihminen näkee vain pienen osan valosta?

Miksi ihminen näkee vain näkyvän valon aallonpituuden? Kun esimerkiksi jotkut muut eläimet näkevät pienempää tai suurempaa aallonpituutta.

Lue lisää

Ovatko kaikki solun kalvot samanlaisia?

Millä tavalla kalvorakenteisten soluelimien (solulimakalvosto, mitokondrio, jne.) rakenne eroaa solukalvosta? Ovatko kaikki kalvot samanlaista fosfolipidiä? Entä onko soluelinten pinnalla kuljettajaproteiineja, ionipumppuja tai muita solukalvolle tyypillisiä rakenteita?

Lue lisää

Ruuan kivennäisaineiden erotus

Onko kasvista/ruuasta mahdollista erottaa kivennäisaineita esim. rauta, natrium jne? Jos on niin millaisella metodilla?

Lue lisää

Aineen kaasuuntuminen

Mitä tapahtuu aineen tai alkuaineen atomeissa ja molekyyleissä kun aine kaasuuntuu? Mikä muuttuu? Muuttuuko elektroneissa jokin asia? Ilmeisesti jokin voima ei riitä pitämään aineitta enää koossa mikä voima se on nimeltään minkä välillä se vaikuttaa?

Lue lisää

«