Kysy asiantuntijoilta

Voit lähettää mieltäsi askarruttavan kysymyksen matematiikasta, luonnontieteistä, tietojenkäsittelystä, teknologiasta tai niiden opetuksesta – joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Välitämme kysymyksesi alan asiantuntijalle. Julkaisemme meille lähetettyjä kysymyksiä ja vastauksia tällä palstalla.

Kurkistus alkeishiukkasiin

Sijaitsevat kaikki alkeishiukkaset (joitakin bosoneja lukuun ottamatta) atomin sisällä? Ja mitkä niistä?

Lue lisää

Liikkeen suhteellisuudesta

Opiskelin viime kuussa yleisen suhteellisuusteorian. Yksi asia jäi
kuitenkin epäselväksi. Mitä tarkoittaa että kaikki liike on
suhteellista?

Lue lisää

Kuinka myrkyllistä elohopea on?

Kuinka suuri määrä elohopeaa on vaarallista?
Kuivuuko se ja onko se kuivuneena vaarallista?
Miltä esim. vanhoissa nappiparistoissa ja kuumemittareissa käytettävä elohopea näyttää vuotaneena?

Lue lisää

Voiko ultraääni vahingoittaa kuuloa?

Seitsemännen luokan fysiikan tunnilla opiskelimme ääneen liittyviä asioita. Tunnin jälkeen kaksi tyttöä tuli kysymään minulta: “Voiko ultraääni olla vaarallista korville, vaikka me ei kuulla sitä?”

Tunnilla olimme puhuneet, että mm. lepakot käyttävät ultraääntä suunnistaessaan. Samoin ihminen on keksinyt sovelluksia ultraäänelle mm. lääketieteessä ja kaikuluotauksessa.

Ymmärtääkseni em. ultraäänet ovat hyvin lyhytkestoisia ja aika hiljaisia niin, ettei niistä ole vaaraa kuulolle.

Kysyisin kuitenkin, olisiko ultraääni korvalle vahingollista, jos se olisi äänenvoimakkuudeltaan voimakasta ja pidempikestoista. Miten korva reagoi ultraääneen, vaikkei sitä kuulekaan? Kuinka paljon täällä ympärillämme on ultraääntä, josta emme aisteillamme mitään havaitse?

Lue lisää

Kuumat lähteet jäätiköiden keskellä

Voisiko lämmin “keidas” muodostua jäätikön keskelle esimerkiksi kuumien lähteiden takia?

Lue lisää

Fysiikan työ vs. arkikielen työ

Onko fysiikan kannalta työtä kannatella kirjapinoa?

Lue lisää

Mobiililaitteiden tietoturvariskit

Taannoin löysin tietoa sovelluksista, jotka kykenevät “varastamaan” yksityistä tietoa puhelimesta, kuten esim. kuvia. Onko tämä edes mahdollista? Ja miten ne toimivat? Varastavatko ne tietoa vain kun sovellus on käynnissä? Entä varastavatko ne tietoa kaikilta sovelluksen ladanneilta? Tai entä jos sovellus on ulkomainen, pääseekö se silti puhelimen dataan käsiksi? Ja mihin kuvia ja tiedostoja käytetään yleisimmin. Myös olisi kiva tietää mitkä google playn sovelluksista erityisesti keskittyy kuvien/videoiden varastamiseen.

Lue lisää

Miten nenänuuska vaikuttaa terveyteen?

Tänään kuudennen luokan fyken tunnilla opiskelimme tupakkaan ja nuuskaan liittyviä asioita mm. niiden terveysvaikutuksia. Yksi urheilijapojista kysyi: “Entä nenänuuska, onko se vaarallista?”

Minulle nenänuuska on varsin vieras asia. Netistä sain selville, että se on kuivaa nuuskaa, jota vedetään nenään.

Lue lisää

Vuotaneiden paristojen turvallinen käsittely

Onko paristoista vuotanut aine syövyttävää kuivuttuaan?
Ja, jos esim. paristo on ollut vuotaessaan muiden tavaroiden seassa, niin miten tulee toimia muiden tavaroiden kanssa? Onko paristojen vuoto aina valkoista ja siis ruskea jälki pariston päässä vain ruostetta?

Lue lisää

Mitä lämpö on?

Mitä lämpö on? Joissakin oppikirjoissa sanotaan, että lämpö on nimi prosessille, jossa energiaa siirtyy kappaleiden välillä lämpötilaeron vuoksi ja toiset oppikirjat taas väittävät, että lämpö on siirtyvää energiaa kahden eri lämpötilassa olevan kappaleen välillä. Kumpi lämmön määritelmä on oikein?

Lue lisää