Kysy asiantuntijoilta

Voit lähettää mieltäsi askarruttavan kysymyksen matematiikasta, luonnontieteistä, tietojenkäsittelystä tai teknologiasta. Kysymykseesi pyritään hankkimaan vastaus alan asiantuntijalta, ja vastaus lähetetään sinulle sähköpostitse. Valitettavasti tehtävien ratkaisemisessa neuvontaan ei ole resursseja. Joitakin lähetettyjä kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan anonyymisti tällä sivustolla.

Kysymysten lähettäminen »

Miksi valtameret ovat niin sinisiä?

Tiedän, että Itämeri ei ole sininen, koska se on murtovesialuetta. Sen sijaan Välimeri on. Olen lukenut, että aurinko vaikuttaisi meren sinisyyden aistimiseen. Kaiketi Itämerelläkin on aurinkoista. Onko veden suolaisuudella vaikutusta? Järvethän eivät ole sinisiä.

Lue lisää

Vuotaneen pariston hävitys

Todennäköisesti täysinäinen (uusi ja käyttämätön tuote, päivämäärää jäljellä vuoteen 2017) sinkki–hiili-paristo, pariston kyljessä merkintä R03 UM4, (AAA) on vuotanut ruskeaa nestettä. Paristo oli luultavasti joutunut oikosulkuun mikä lienee mahdollinen syy vuotoon? Mitä ainetta vuotava neste on? Onko syövyttävää, emäs? Tai onko vuotanut ruskea neste ja tökötti myrkyllistä? Entä pitääkö aine huomioida vaarallisena ihmiselle tai ympäristölle?

Lue lisää

Miten evoluutio muuttaa eläinten rakenteita?

Miten tiede selittää hämähäkin kehittymisen käärmeen hännän päähän? Ihmettelen sitä miten käärme (lajina) on “osannut” kehittää sinne oikean hämähäkin näköisen värkin houkuttelemaan saalista. Miten evoluutio on sen saanut aikaan?

Lue lisää

Miten avaruusraketti pysyy pystyssä?

En ymmärrä, kuinka suuret raketit, joiden nopeus varsinkin alkuvaiheessa näyttää oleva aika pieni, pysyvät pystyssä. Riittävätkö ne vähäisen näköiset siivekkeet raketin perässä pitämään sen vakaana? Ja entäs sitten, kun polttoainesäiliöt heitetään pois: onko siellä sitten edelleen siivekkeet, joita ei vain huomaa. Vai voisiko vakauden takana olla jotain gyroskooppista?

Lue lisää

Sidoksista ja hilarakenteesta

Mitä eroa on atomi- ja molekyylihilalla? Miksi kiinteän SiO2 (piioksidin) hilarakenne on atomihila, mutta esimerkiksi kiinteän veden hilarakenne on taas molekyylihila? Tiedän siis, että atomihilassa hilarakenne koostuu yksittäisistä atomeista, jotka ovat liittyneenä toisiinsa kovalenttisilla sidoksilla ja molekyylihila kuvaa molekyylien pakkautumista kiinteässä olomuodossa. Ongelmana on, etten tiedä, milloin hila rakentuu atomeista ja milloin molekyyleistä. Miksi piioksidin hilarakenne ei ole molekyylihila, jossa piioksidimolekyylit ovat pakkautuneet kiinni toisiinsa? Miksi piioksidin hilarakenne rakentuu siis Si- ja O-atomeiden verkostosta eikä yksinkertaisemmin vain piioksidimolekyyleistä?

Lue lisää

Kalliomaalausten värit ja eroosio

Millä kivikauden ihmiset maalasivat kalliomaalaukset? Mikä on maalin koostumus ja mikä on se aineosa, joka saa ne pysymään kallion pinnassa kymmeniätuhansia vuosia?

Lue lisää

Voivatko hammaspaikka-aineet aiheuttaa terveyshaittoja?

Uudet keraamiset hammaspaikka-aineet on valmistettu posliinista. Voiko posliinin sisältämä alumiini irrota sidoksistaan piin ja muiden alkuaineiden kanssa ja aiheuttaa haittaa elimistössä?

Lue lisää

Voiko putoavalta kiveltä hypätä toiselle?

Voiko putoavalta esineeltä hypätä ylöspäin, esimerkiksi isolta putoavalta kiveltä toiselle? (näin tehdään piirretyissä, elokuvissa ja videopeleissä)

Lue lisää

Mitä ionisaatioenergia tarkoittaa ja miten se vaikuttaa atomiin?

Mistä tunnistaa onko kyseessä ionisoitumisenergia vai emissio/absorptioenergia (esim. energiatasokaavioista)? Ja mitä eroa näillä on? Tai milloin fotoni/muu hiukkanen virittää atomin vs. milloin fotoni/muu hiukkanen ionisoi atomin?

Lue lisää

Suolan vaikutus veden kiehumispisteeseen

Kun kiehuvaan veteen laittaa suolaa, se “kuohahtaa” ja kiehuminen loppuu hetkeksi. Mitä tapahtuu?

Lue lisää

«