Kysy asiantuntijoilta

Voit lähettää mieltäsi askarruttavan kysymyksen matematiikasta, luonnontieteistä, tietojenkäsittelystä, teknologiasta tai niiden opetuksesta – joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Välitämme kysymyksesi alan asiantuntijalle. Julkaisemme meille lähetettyjä kysymyksiä ja vastauksia tällä palstalla.

Elektroniaffiniteetti

Minkä takia elektroniaffiniteetti on toisilla atomeilla positiivinen (esim. Mg +14) ja toisilla negatiivinen (esim. Cl -349)? Ionisaatioenergia kun on aina positiivinen, vaikka tilanne on melkein sama, mutta päinvastainen.

Lue lisää

Paineen vaikutus metallien sulamispisteisiin

Vaikuttaako paineen muutos metallien sulamispisteeseen kuinka paljon vai ei ollenkaan?

Lue lisää

Atomien väri

5-luokan fysiikan kirjassa sanotaan, että atomit ovat värittömiä. Miten tämä on mahdollista? Eikö kaikella ole jokin väri?

Lue lisää

Maailmankaikkeuden kiemuroita

Mitä maailmankaikkeus oikein on? Jos alkuräjähdysteoria onkin vain ihmisen mielipide, entä jos toinen sivilisaatio ajattelisi toisin. Voisiko koko maailmankaikkeus olla vain jonkun oikein viisaan ryhmän kehittämä virtuaalikupla, vähän niin kuin meidän tietokoneverkko? Ja elämä olisi vain heidän luoma tekoälynsä? Voisiko mikä tahansa oikeastaan olla mahdollista?

Lue lisää

Fissioreaktion neutronit

Mistä fissioreaktorissa reaktion käynnistävät neutronit käytännössä saadaan?

Lue lisää

Miksi ravistaminen kuohuttaa limupulloa?

Miksi pullosta olevasta virvoitusjuomasta poistuu hiilidioksidia, kun sitä ravistaa? Sen ymmärrän, että korkin aukaistaessa paine laskee, mutta korkin ollessa kiinni ja ravistettaessa.

Lue lisää

Miten induktioliesi toimii ja onko se turvallinen?

Induktiolieden toimintaperiaate ja turvallisuus herättävät kysymyksiä.

1) Tiedän, että vaihtovirta synnyttää muuttuvan magneettikentän keittoastiaan, joka on magneettista metallia. Mutta mysteeri minulle on, miten magneettikenttä kuumentaa kattilan?

2) Onko magneettikenttä vaarallinen lieden vieressä häärivälle kokkaajalle? Kuinka laajalle magneettikenttä ulottuu? Kuinka voimakas se on? Voiko voimakkuutta verrata esim. muihin ympäristössämme oleviin magneettikenttiin? Olen kuullut, että sydämentahdistinpotilaiden ei tulisi käyttää induktioliettä? Pitääkö se paikkansa?

Lue lisää

Monenlaista magnetismia

Onko sähkövirran avulla mahdollista tehdä jokin aine diamagneettiseksi samalla tapaa kun rautakappale voidaan tehdä ferromagneettiseksi?

Lue lisää

Mitä konetiskiaineiden "emäksisyyttä lisäävä aine" on?

Tutkimme 8.-luokan kemiantunnilla mm. eri aineiden pH-arvoja. Eräs oppilaistani kysyi tutkimusten jälkeen: Mitä konetiskiaine on?

Tiskiainepakkauksen kyljessä sisällöstä on kerrottu mm. happipitoiset valkaisuaineet, polykarboksylaatit, ionittomat pinta-aktiiviset aineet, fosfonaatit, entsyymit ja hajusteet.

Netistä löysin myös maininnan “emäksisyyttä lisäävä aine”. Nyt olisin kysynyt, mitä tuo emäksisyyttä lisäävä aine konetistiaineissa on? Mikä aikaansaa konetiskiaineen voimakkaan emäksisyyden?

Tuli myös mieleeni, voisiko emäksisyyttä lisäävä aine olla “markkinasalaisuus”, kun sitä en mistään purkista löytänyt?

Lue lisää

H2O, elämän edellytys

Miksi vesi on maailman tärkein aine? Eikö joku muu aine voi korvata vettä?

Lue lisää