Kysy asiantuntijoilta

Voit lähettää mieltäsi askarruttavan kysymyksen matematiikasta, luonnontieteistä, tietojenkäsittelystä, teknologiasta tai niiden opetuksesta – joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Välitämme kysymyksesi alan asiantuntijalle. Julkaisemme meille lähetettyjä kysymyksiä ja vastauksia tällä palstalla.

Miten nenänuuska vaikuttaa terveyteen?

Tänään kuudennen luokan fyken tunnilla opiskelimme tupakkaan ja nuuskaan liittyviä asioita mm. niiden terveysvaikutuksia. Yksi urheilijapojista kysyi: “Entä nenänuuska, onko se vaarallista?”

Minulle nenänuuska on varsin vieras asia. Netistä sain selville, että se on kuivaa nuuskaa, jota vedetään nenään.

Lue lisää

Vuotaneiden paristojen turvallinen käsittely

Onko paristoista vuotanut aine syövyttävää kuivuttuaan?
Ja, jos esim. paristo on ollut vuotaessaan muiden tavaroiden seassa, niin miten tulee toimia muiden tavaroiden kanssa? Onko paristojen vuoto aina valkoista ja siis ruskea jälki pariston päässä vain ruostetta?

Lue lisää

Mitä lämpö on?

Mitä lämpö on? Joissakin oppikirjoissa sanotaan, että lämpö on nimi prosessille, jossa energiaa siirtyy kappaleiden välillä lämpötilaeron vuoksi ja toiset oppikirjat taas väittävät, että lämpö on siirtyvää energiaa kahden eri lämpötilassa olevan kappaleen välillä. Kumpi lämmön määritelmä on oikein?

Lue lisää

Elektroniaffiniteetti

Minkä takia elektroniaffiniteetti on toisilla atomeilla positiivinen (esim. Mg +14) ja toisilla negatiivinen (esim. Cl -349)? Ionisaatioenergia kun on aina positiivinen, vaikka tilanne on melkein sama, mutta päinvastainen.

Lue lisää

Paineen vaikutus metallien sulamispisteisiin

Vaikuttaako paineen muutos metallien sulamispisteeseen kuinka paljon vai ei ollenkaan?

Lue lisää

Atomien väri

5-luokan fysiikan kirjassa sanotaan, että atomit ovat värittömiä. Miten tämä on mahdollista? Eikö kaikella ole jokin väri?

Lue lisää

Maailmankaikkeuden kiemuroita

Mitä maailmankaikkeus oikein on? Jos alkuräjähdysteoria onkin vain ihmisen mielipide, entä jos toinen sivilisaatio ajattelisi toisin. Voisiko koko maailmankaikkeus olla vain jonkun oikein viisaan ryhmän kehittämä virtuaalikupla, vähän niin kuin meidän tietokoneverkko? Ja elämä olisi vain heidän luoma tekoälynsä? Voisiko mikä tahansa oikeastaan olla mahdollista?

Lue lisää

Fissioreaktion neutronit

Mistä fissioreaktorissa reaktion käynnistävät neutronit käytännössä saadaan?

Lue lisää

Miksi ravistaminen kuohuttaa limupulloa?

Miksi pullosta olevasta virvoitusjuomasta poistuu hiilidioksidia, kun sitä ravistaa? Sen ymmärrän, että korkin aukaistaessa paine laskee, mutta korkin ollessa kiinni ja ravistettaessa.

Lue lisää

Miten induktioliesi toimii ja onko se turvallinen?

Induktiolieden toimintaperiaate ja turvallisuus herättävät kysymyksiä.

1) Tiedän, että vaihtovirta synnyttää muuttuvan magneettikentän keittoastiaan, joka on magneettista metallia. Mutta mysteeri minulle on, miten magneettikenttä kuumentaa kattilan?

2) Onko magneettikenttä vaarallinen lieden vieressä häärivälle kokkaajalle? Kuinka laajalle magneettikenttä ulottuu? Kuinka voimakas se on? Voiko voimakkuutta verrata esim. muihin ympäristössämme oleviin magneettikenttiin? Olen kuullut, että sydämentahdistinpotilaiden ei tulisi käyttää induktioliettä? Pitääkö se paikkansa?

Lue lisää