Murtolukumysteeri

[featured_image]
Download
Download is available until [expire_date]
  • Version
  • Download 2607
  • File Size 3.23 MB
  • File Count 3
  • Create Date 13.6.2022
  • Last Updated 13.11.2023

Murtolukumysteeri

Opetusmateriaalin kannessa lukee: "Ratkaise murtolukujen mysteeri!".

Tämä oppimateriaali tarjoaa innostavan ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaisen tehtäväkokonaisuuden murtolukujaksoon vuosiluokilla 5–7. Oppimateriaalin avulla murtolukuja voi käsitellä oppilaiden kanssa mukaansatempaavan murtomysteeritarinan kautta. Tarina kuljettaa oppilaat tamperelaisiin nähtävyyksiin ja kohteisiin ratkomaan mysteerin murtoja. Viisiosainen tehtäväpaketti on suunnattu ensisijaisesti käytettäväksi kunkin murtolukuihin liittyvän asiasisällön kokoavaan harjoitteluun aihe kerrallaan.

Mysteereillä maustetun oppimateriaalin keskeisinä aihesisältöinä ovat sekalukujen muuntaminen murtoluvuiksi, laventaminen ja supistaminen, saman- ja erinimisten murtolukujen yhteen- ja vähennyslasku, murtolukuihin liittyvät mittayksikkömuutokset sekä murtolukujen kertominen ja jakaminen kokonaisluvulla. Muutamassa tehtäväkohdassa tulee osata myös pyöristää. Sekalukujen muuntamisen tueksi on laadittu murtolukukortit, jotka löytyvät materiaalipaketin lopusta liitteenä. Ratkaise, kuka onkaan syyllinen!

Materiaali on toteutettu osana LUMA-keskus Suomi -verkoston valtakunnallisen tehtävän kehittämisyhteisötoimintaa teknologiakasvatuksen, ohjelmoinnin ja matematiikan teemaryhmässä. Ryhmässä on kehitetty materiaaleja ja opetuskäytänteitä kyseisiin aihealueisiin. Kehittämisyhteisön toiminta on rakentunut projektioppimiselle yhteisöllisesti niin, että mukana on opettajia, tutkijoita, opettajankouluttajia ja muita yhteistyötahoja. Valtakunnallista tehtävää rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jos innostut kokeilemaan materiaalia, jätäthän meille siitä palautetta. Tämä materiaali on elokuussa 2023 uudistettu versio ensimmäisestä kehittämistuotoksesta, joka julkaistiin kesäkuussa 2022 avointa testausta, palautekeruuta sekä jatkokehittämistyötä varten. Samalla tehtäväkokonaisuudesta julkaistiin myös pitkään toivottu opettajan opas! Opettajan ohjeet johdattelevat tehtävien saloihin sekä sisältävät ratkaisut niihin.

Tarina ja matemaattis-pedagoginen sisältö:
Anna-Maija Partanen, Lapin yliopisto, LUMA-keskus Lappi
Pieti Tolvanen, Lapin yliopisto, LUMA-keskus Lappi
Alisa Uusi-Kilponen, Helsingin yliopisto, LUMA-keskus Suomi -verkoston hallinto
Eveliina Hietakymi, Helsingin yliopisto, LUMA-keskus Suomi -verkoston hallinto

Tarina, kuvitus ja taitto:
Camilla Patjas

Kiitokset:
Sampsa Helminen, Messukylän koulu
Anu Haviala, Messukylän koulu
Seija Klemola, Hausjärven yläaste
Heini Soppi, Hausjärven yläaste
Pekka Muotka, Lapin yliopisto, LUMA-keskus Lappi

Attached Files

FileAction
Ratkaise murtolukumurtojen mysteeri 2023 – Versio 2.0.pdfDownload 
Ratkaise murtolukumurtojen mysteeri 2023 – Opettajan ohjeet.pdfDownload 
Murtolukumurtojen_mysteeri_posteri_2023.pdfDownload