ZAU-virtuaalikerho

ZAU-virtuaalikerhot muodostuvat kuudesta innostavasta ja oivaltavasta kerhokerrasta, jotka on sisällöiltään suunniteltu tukemaan tutkimisen taitojen kehitystä sekä innostamaan alakoulukäisiä lapsia perheineen luonnontieteiden ja teknologian aktiviteettien pariin. Kerhot muodostavat monipuolisen kokonaisuuden, mutta kerhovideoita on mahdollista hyödyntää myös yksittäin esimerkiksi etäopetuksen tai virtuaalisen kerhotoiminnan toteuttamisen tukena. ZAU-virtuaalikerhoihin osallistuminen on ilmaista!

Tervetuloa mukaan ZAU-virtuaalitiedekerhoon!

Virtuaalisessa tiedekerhossamme pääset tekemään innostavia tiedekokeita ja kokemaan oppimisen iloa, missä ikinä oletkin. Esittelemme kullakin kerhokerralla hyödyllisiä ja havainnollistavia tiedeaktiviteetteja ja tutkimuksia, jotka teet helposti yksinkertaisen välineiden avulla kotona tai koulussa. ZAU-virtuaalikerhoon osallistuminen on ilmaista!
Kerhoon kuuluu kuusi innostavaa ja oivaltavaa kerhokertaa. Tunnin mittaisia kerhokertoja on yhteensä kuusi, ja ne julkaistaan 18.10.-22.11. maanantaisin klo 15. Kerhovideot sisältävät aina ohjauksen kerhoaktiviteettien tekemiseen. Kukin kerhokerta jää käytettäväksi LUMA:n ZAU-sivustolle, joten ei haittaa, vaikka et pääsisikään osallistumaan kerhoon juuri videon julkaisupäivänä.
 

Virtuaalikerho koostuu kuudesta osiosta

18.10. Ravinto: Kemiaa keittiössä

Tällä kerhokerralla tutustutaan keittiön kemiaan tekemällä mustikkatrio, jota päästään myös itse maistelemaan. Lisäksi tutkimme erilaisten juomien vaikutusta hampaisiin kananmunankuorien avulla. Lopuksi näette jännittävän demonstraation. Tiedon kerhokerralla käytettävistä materiaaleista löydät seuraavasta linkistä (pdf): 18.10. kerhokerran tarvikkeet

25.10. Taide: Taidetta tieteen keinoin

Tällä kerhokerralla tutkitaan aluksi, mitä viikon ajan liotetuille kananmunankuorille on tapahtunut. Sen jälkeen tehdään taidetta tieteen keinoin maitotaiteen, marmoripaperin ja vaahtomaalien avulla. Tiedon kerhokerralla käytettävistä materiaaleista löydät seuraavasta linkistä (pdf): 25.10. kerhokerran tarvikkeet

1.11. Tähtitiede: Avaruusmission suunnittelu

Tällä kerhokerralla opitaan, millaisia luotaimia ja satelliitteja käytetään avaruuden tutkimuksessa. Kerhossa myös suunnitellaan kuvitteellinen avaruusmissio ja askarrellaan oma avaruusluotain kotoa löytyvistä tarvikkeista. Tiedot kerhokerralla käytettävistä materiaaleista löydät seuraavasta linkistä (pdf): 1.11. kerhokerran tarvikkeet 

8.11. Materiaalien salat

Tällä kerhokerralla tutustutaan erilaisiin materiaaleihin. Valmistamme maidosta muovia ja puhdistamme metalleja. Lisäksi näette hyytävän jännittävän demonstraation. Tiedot kerhokerralla käytettävistä materiaaleista löydät seuraavasta linkistä (pdf): 8.11. kerhokerran tarvikkeet

15.11. Maailma kartalla

Tällä kerhokerralla tutustutaan karttojen maailmaan. Miten karttoja tehdään, ja miksi kartat ovat erilaisia? Lisäksi saadaan selville mikä on maan magneettikenttä ja miten sen vaikutukset näkyvät meitä ympäröivässä maailmassa. Tiedot kerhokerralla käytettävistä materiaaleista löydät seuraavasta linkistä (pdf): 15.11. kerhokerran tarvikkeet

22.11. Materiaalit: Kemiallisia lahjoja

Tällä kerhokerralla tutustutaan siihen, mistä materiaalit koostuvat. Lisäksi päästään valmistamaan saippuaa ja kylpypommeja joko lahjaksi muille tai muistoksi itselle kerhosta. Tiedot kerhokerralla käytettävistä materiaaleista löydät seuraavasta linkistä (pdf): 22.11. kerhokerran tarvikkeet

Virtuaalitiedekerhosta

ZAU-tiedekerho on suunniteltu tukemaan tutkimisen taitojen kehitystä ja innostamaan alakouluikäisiä lapsia luonnontieteiden ja teknologian pariin. Kerhovideoita on mahdollista hyödyntää myös yksittäin esimerkiksi etäopetuksen tai virtuaalisen kerhotoiminnan toteuttamisen tukena. Kerhokokonaisuus on osa LUMA-keskus Suomen ja Zonta-järjestön yhteistä ZAU-tiedekerhohanketta. Se on samalla myös osa laajempaa LUMA-keskus Suomen virtuaalisen kerhokokonaisuuden kehittämishanketta.

Jokaisella kerhokerralla on oma teemansa ja teemaan liittyviä tutkimis- tai askartelutehtäviä. Osassa kerhoaktiviteeteista on nuorimmilla osallistujilla hyvä olla aikuinen apuna.

Me ohjaamme kerhossa:

Saara, kemian ja fysiikan aineenopettajaopiskelija
”Luonnontieteet ovat aina kiinnostaneet minua. On mielenkiintoista oppia ymmärtämään ympärillä tapahtuvia asioita! Luonnontieteet ovat myös merkittävässä roolissa kestävän kehityksen edistämisessä.”
Saaran tapaat ensimmäisellä, toisella, neljännellä ja kuudennella kerhokerralla.

Juuso, kemian ja matematiikan aineenopettajaopiskelija
”Minua kiinnostaa luonnontieteet, koska niiden avulla voi ymmärtää, miksi ja miten asiat toimivat. Luonnontieteiden avulla oppii arvostamaan luonnon ja ihmisen monimutkaisuutta. Lisäksi luonnontieteet kiinnostavat minua, sillä niitä tarvitaan kaikenlaisten uusien asioiden kehittämisessä ja erilaisten ihmiskunnan haasteiden ratkaisemiseen.”
Juuson tapaat ensimmäisellä, toisella, neljännellä ja kuudennella kerhokerralla.

Emma T, maantieteen opiskelija
”Luonnontieteissä minua kiinnostaa etenkin asioiden yhteydet toisiinsa: Miten luonto vaikuttaa ihmisten elämään ja miten ihmiset vaikuttavat ympäröivään luontoon. Ihminen on osa luontoa ja siksi luonnon toiminnan ymmärtäminen on erittäin tärkeää!”
Emma T:n tapaat viidennellä kerhokerralla.

Emma S, maantieteen opiskelija
”Olen pienestä asti halunnut ymmärtää ympäröivää maailmaa paremmin. Ilmastonmuutos on aina kiinnostanut minua todella paljon, ja luonnontieteiden avulla voimme selittää muutoksen syyt ja seuraukset. On tärkeä ymmärtää ympäröivää luontoa, jotta voimme tehdä kestäviä valintoja nyt ja tulevaisuudessa!”
Emma S:n tapaat viidennellä kerhokerralla.

Joonatan, tähtitieteen opiskelija
”Luonnontieteet mahdollistavat meitä ympäröivän maailman ymmärtämisen. Olen aina ollut kiinnostunut luonnosta ja erityisesti avaruudesta. Lähdin opiskelemaan tähtitiedettä, koska haluan tietää mitä kaikkea jännittävää maailmankaikkeudesta löytyy ja miten voimme saada uutta tietoa avaruuden kohteista ja ilmiöistä.”
Joonatanin tapaat kolmannella kerhokerralla.

Katso edellisen ZAU-virtuaalikerhon tallenteita

Toinen ZAU-virtuaalikerho käynnistyi joulukuussa 2020 kerhon ohjaajien ensimmäisellä virtuaalisella live-stream -lähetyksellä LUMA-keskus Suomen Youtube-kanavalla. Pääset alta katsomaan kerhokertojen tallenteisiin:

Alta löytyy keväällä 2020 julkaistu matematiikka-aiheinen virtuaalinen ZAU-kerhomateriaali, joka on vapaasti käytettävissä. Huolehdithan materiaalia käyttäessäsi kuitenkin asianmukaisesta työturvallisuudesta. Materiaaliin on kirjattu tärkeitä, mikäli aktiviteettien toteuttamiseen liittyy jotain työturvallisuusseikkoja, joita olisi hyvä ottaa huomioon. Vastuu niiden toteutumisesta on kuitenkin aina ohjeen käyttäjällä.


ZAU-virtuaalikerhojen tavoitteina on:

  • Tarjota mahdollisuus innostaville tutkimuksille ja tiedekerhoharrastamiselle ajasta ja paikasta riippumatta lapsille ja nuorille eri puolilla Suomea.
  • Esitellä kunkin kerhokerran teemaan liittyviä hyödyllisiä ja havainnollistavia aktiviteetteja ja tutkimuksia, jotka on helppo toteuttaa esimerkiksi kotona tai koulussa helposti saatavilla olevien välineiden avulla.
  • Saada aikaan onnistuneita, konkreettisiin esimerkkeihin perustuvia oppimisen elämyksiä kunkin kerhokerran teeman sisällä.

Ensimmäisen matematiikka-aiheisen virtuaalikerhokokonaisuuden rungon ja siihen sisältyvät videot on suunnitellut ja tehnyt matematiikan aineenopettajaopiskelija Anni Andelin osana opintojaan. ZAU -hankkeen koordinaattori Iisa Rautiainen on tukenut Annia kerhomateriaalin koostamisessa sekä täydentänyt materiaalia muutamilla lisäyksillä ja koostanut sitä tukemaan opettajan ohjeet.

ZAU – Zonta Antaa Uskallusta on Zonta-järjestön sekä tiede- ja teknologiayliopistojen LUMA-keskus Suomi -verkoston toteuttama hanke, jonka puitteissa toteutetaan erityisesti tytöille suunnattuja ilmiöpohjaisia, matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian harrastamisen ja opiskelun pariin innostavia kerhoja vuosina 2018–2021.