Lapsille, nuorille ja perheille

Tervetuloa innostumaan tieteestä! Tarjoamme lapsille ja nuorille tiede- ja teknologia-aiheisia aktiviteetteja, kuten  kerhoja, leirejä ja työpajoja. Tai miten olisivat tiede- ja teknologiateemaiset juhlat? Järjestämme toimintaa myös verkon välityksellä.

Osa aktiviteeteista on maksuttomia, osasta perimme pienen maksun. Aktiviteetteja ohjaavat yleensä opettajaopiskelijat,  jotka ovat saaneet tehtävään koulutuksen.

Seuraa myös uutiskirjeettämme saadaksesi tiedon ajankohtaisimmasta toiminnasta. Ota myös seurantaan paikallinen LUMA-keskuksesi saadaksesi tietää alueellasi tapahtuvasta toiminnasta lapsille ja nuorille.

Osallistu ja innostu tieteestä!

Tiede- ja teknologiakerhot

Kolme lasta harjoittelee pipettien käyttöä tiedekerhossa.

LUMA-keskukset järjestävät kerhoja sekä oppiainekohtaisesti että ilmiölähtöisesti. Kerhoilla innostamme lapsia matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian pariin sekä tarjoamme positiivisia oppimisen elämyksiä.

Katso ajankohtaisin kerhotarjontamme sekä aina käytettävissä olevat virtuaalikerhomme tältä sivulta.

Tiede- ja teknologialeirit

Miten olisi mukavaa tekemistä kesälle? LUMA-keskukset järjestävät tiede- ja teknologialeirejä lomakausina eri teemoista, kuten luonto, tiede, ympäristö, matematiikka tai ohjelmointi. Leireillä lapset ja nuoret pääsevät oppimaan uutta, harjoittelemaan tutkimisen taitoja sekä tutustumaan samanmielisiin ystäviin.Tiedotamme leiritoiminnasta keväisin LUMA-sanomissa ja uutiskirjeessämme. Tästä voit tutustua vuoden 2022 leirikoosteeseen.

Työpajat ja teemapäivät

Monet LUMA-keskukset järjestävät maksuttomia tiedetyöpajoja, teemapäiviä ja muuta lyhytkestoisempaa vapaa-ajan ohjelmaa. Työpajoihin ei yleensä tarvitse ilmoittautua etukäteen, vaan paikalle voi tulla mihin aikaan tahansa joko yksin, kavereiden tai vaikka vanhempien tai isovanhempien kanssa.

Järjestämme vuosittain LUMA-viikot oppimisyhteisöille. Viikkojen aikana järjestetään monenlaisia tapahtumia ja aktiviteetteja LUMA-aineiden opetukseen liittyen varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa lanseerattiin vuonna 2021 uusi tiedetapahtumasarja – Lasten lauantai. Jokaisen kuukauden ensimmäinen lauantai tarjoaa erityisesti lapsiperheille tiedetempauksia ja työpajoja, joissa päästään itse kokeilemaan ja tiedeseikkailemaan niin kasvihuoneille kuin laboratorioon. Tervetuloa mukaan!

Lisäksi tiedeillat kutsuvat lapset, nuoret ja kaikki tieteestä kiinnostuneet arki-illaksi tieteen pariin! Illoissa pääsee kuulemaan tutkimuksesta alan tutkijalta ja osallistumaan illan teemaan liittyviin tiedeaktiviteetteihin. Illoissamme on mukana tutkijoita ja teemoja paitsi luonnontieteestä myös yliopiston muista osista ja muilta tieteenaloilta. Illat järjestetään Turun yliopiston kampuksella aina kuukauden toiseksi viimeisenä keskiviikkona klo 18:30-20:00. Tiedeillat ovat maksuttomia.

Hei JYUniorit! Nyt kiillotetaan koeputket, teroitetaan sulkakynät, ladataan robotit ja harjoitellaan tervetulotoivotukset eri kielillä joka kuun kolmas lauantai. Lasten tiedelauantaissa koet tutkien ja yhdessä tehden, kuinka tiede, taide ja tutkiminen voikin olla niin mielenkiintoista ja hauskaa. Lasten tiedelauantain järjestävät JYUniorit-toimijat Jyväskylän kesäyliopisto, Keski-Suomen LUMA-keskus ja Jyväskylän yliopiston Tiedemuseo.

Tiedekahvila kutsuu sinut nuori tutustumaan uusiin aloihin ja mahdollisuuksiin. Oletpa sitten ammattikoulussa, lukiossa, välivuotta viettämässä tai missä elämänvaiheessa tahansa, olet tervetullut kuulolle. Heitä siis kahvit kuppiin, jalat pöydälle ja lähde mukaan löytämään oma juttusi!

Jos olet innos­tunut ratko­maan matemaat­tisia ongelmia ja halu­at tava­ta matemaatikko­ja, tämä on paikkasi. Matik­ka-akatemia tar­joaa luki­o­lais­ten kil­pa­matem­ati­ikkaval­men­nus­ta ja tutk­i­jat­a­paamisia Aal­to-yliopis­tossa. Myös kiinnostuneet yläkoululaiset ovat tervetulleita!

Kemianluokka Gadolinin Tiedetorstait järjestetään kuun toisena torstaina syyskuusta alkaen aina kello 14-15. Tiedetorstai-tapahtumat pidetään etänä, ja lähetyksestä tehtävä tallenne julkaistaan Gadolinin nettisivuilla tapahtuman jälkeen. Tiedetorstait on suunnattu yläkoululaisille ja lukiolaisille sekä heidän opettajilleen, mutta toivotamme tapahtumiin tervetulleeksi kaikki tieteestä kiinnostuneet!

Tiede- ja teknologiajuhlat

Tuleva kemian aineenopettaja Ida Koskinen Helsingin yliopiston kemian osastolta ohjaa tiedesynttäreitä.

Joissakin LUMA-keskuksissa järjestetään tiede- ja teknologiajuhlia pientä maksua vastaan. Erityisen suosittuja ovat lasten tiede- ja teknologiateemaiset syntymäpäivät, mutta meiltä onnistuvat myös yritysten tiede- ja teknologiatyöpajat esimerkiksi virkityspäiville.

Tukea ja inspiraatiota oman tulevaisuuden pohtintaan

Mikä minusta tulee isona? MIhin LUMA-aloilta voi työllistyä? Millaista LUMA-aineiden opiskelu on korkea koulussa?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksia seuraavilta verkkosivuilta. Olemme myös koonneet listaa peruskouluista ja lukioista, joissa tarjotaan LUMA-painotteista opetusta.

Tulevia lasten ja nuorten tapahtumia

Kokeile kotona -työohjeita YouTubessa

Demonstraatioita ja työohjeita -soittolistamme YouTubessa on koottu video-ohjeita useisiin tiedekokeisiin, joita voit helposti kokeilla joko kotona tai koulussa. Pääset katsomaan soittolistan videoita alta olevasta linkistä: