Lapsille, nuorille ja perheille

Tarjoamme lapsille ja nuorille monipuolisia tiede- ja teknologia-aiheisia aktiviteetteja, kuten  kerhoja, leirejä ja työpajoja. Tai miten olisivat tiede- ja teknologiateemaiset juhlat? Toimintaa toteutetaan enenevissä määrin myös verkossa.

Osa tarjonnasta on maksutonta ja osa maksullista. Aktiviteettien ohjaajina toimii yleensä tehtävään koulutuksen saaneita korkeakouluopiskelijoita, jotka opiskelevat opettajiksi.

Tiedot tulevasta tarjonnasta löydät tapahtumakalenteristamme.Tiedotamme myös uutiskirjeessämme ajankohtaisimmasta toiminnasta.


Tiede- ja teknologiakerhot

LUMA-keskukset järjestävät kerhoja sekä tieteenala-/oppiainekohtaisesti että ilmiölähtöisesti, tieteenalojen/oppiaineiden rajoja ylittäen. Kerhoilla innostamme lapsia matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian pariin sekä tarjoamme positiivisia oppimisen elämyksiä.

Virtuaalikerhot mahdollistavat  pitkäjänteisen harrastamisen LUMA-tieteiden parissa, myös niille lapsille, jotka eivät pääse osallistumaan perinteisiin kerhoihin esimerkiksi maantieteellisen sijainnin, vanhempien aikataulujen tai kerhopaikkojen nopean täyttymisen vuoksi. Virtuaalisiin kerhoihin voi osallistua kotoa tai vaikka koulun iltapäiväkerhosta.

Monien virtuaalikerhojen materiaalit ovat jatkuvasti hyödynnettävissä

Haluatko perustaa oman kerhon? Seuraavista linkeistä löydät tukimateriaalia kerhojen perustamiseksi:


Tiede- ja teknologialeirit

LUMA-keskukset järjestävät tiede- ja teknologialeirejä tyypillisinä lomakausina, kuten kesällä. Leirit on suunnattu lapsille ja nuorille, jotka ovat kiinnostuneita luonnosta, tieteestä, ympäristöstä, matematiikasta tai ohjelmoinnista. Osa leireistä on tieteenalakohtaisia, ja osa tieteiden, teknologioiden, jopa taiteiden rajat ylittäviä teemaleirejä. Tiedotamme leiritoiminnasta vuosittain LUMA-sanomissa ja uutiskirjeessämme.


Työpajat ja tapahtumapäivät

Monissa LUMA-keskuksissa järjestetään maksuttomia tiede- ja teknologiapysäkkejä sekä muita työpajoja. Pysäkeille ja pajoihin ei yleensä tarvitse ilmoittautua etukäteen, vaan paikalle voi tulla mihin aikaan tahansa joko yksin, kavereiden tai vaikka vanhempien tai isovanhempien kanssa.


Tiede- ja teknologiajuhlat

Joissakin LUMA-keskuksissa järjestetään eri-ikäisten seurueille tiede- ja teknologiajuhlia pientä maksua vastaan. Suosittuja ovat esimerkiksi lasten tiede- ja teknologiasyntymäpäivät, mutta myös yritysten tiede-/teknologiapajat osana virkistys- tai juhlapäiviä.


Korkeakoulujen LUMA-kursseja lukiolaisille

Lukiolaiset voivat osallistua monille korkeakoulujen kursseille kampuksilla ja verkossa, katso täältä kokoamaamme kurssitarjontaa etenkin LUMA-aineissa.

Kokeile kotona – työohjeita YouTubessa

Demonstraatioita ja työohjeita -soittolistamme YouTubessa on koottu video-ohjeita useisiin tiedekokeisiin, joita voit helposti kokeilla joko kotona tai koulussa. Pääset katsomaan soittolistan videoita alta olevasta linkistä: