LUMA-alojen ammattigalleria

Mitä LUMA-alojen osaajat tekevät työkseen? Mihin ammatteihin matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian osaajat sijoittuvat? Mihin kaikkeen LUMA-aineiden osaamista voikaan hyödyntää työelämässä?

Olemme koonneet oheen videoita, joissa eri alojen osaajat kertovat, mihin he tarvitsevat näiden aineiden osaamista työelämässä. Tutustu videoihin ja inspiroidu! Sivustolta löytyy lisäksi muutakin tietoutta koskien LUMA-osaajien työllistymistä.

Mihin …. tarvitsee matematiikkaa?

Mathversumin virtuaalisen matematiikkakerhon osana on haastateltu matematiikkaa työssään hyödyntäviä eri alojen osaajia. Matematiikan taidoista on todella hyötyä monessa työssä! Videosarjan videoilta kuulet muun muassa, mihin lentäjä, lääkäri, arkkitehti, sairaanhoitaja ja ohjelmistosuunnittelija tarvitsevat työssään matematiikkaa ja mistä heidän normaali työpäivänsä koostuu. Videoita voit hyödyntää myös osana opetusta tai opinto-ohjausta.

Katso koko videosarja tästä linkistä:

Juniversity videopodcast

Mistä tietää, mitä kaikkea voi opiskella ja minne työllistyä opintojen jälkeen? Omaan tulevaisuuteen ja koulutukseen liittyvät kysymykset mietityttävät varmasti jokaista meistä. Juniversityn videopodcast-sarjan tarkoituksena on kertoa informatiivisesti ja kannustavasti, mitä kaikkea korkeakoulussa voi opiskella ja millaisia työllistymismahdollisuuksia nämä opinnot tarjoavat. Yhden jakson kesto on noin 10-20 minuuttia, joten ehdit kuunnella sen vaikkapa bussimatkalla tai oppituntien välisellä tauolla. Tai vinkkaa opolle tai opettajalle jaksoista, ne sopivat nimittäin hyvin myös oppitunneille!

Videolla on esitelty useita ammatteja ja aloja, joissa LUMA-aineiden osaamisesta on hyötyä, kuten bioteknologia, lääkärin työ, ohjelmistokehitys, materiaalitekniikka ja opettajan työ.

Katso sarjan kaikki videot tästä linkistä:

LUMATIKKA: Miksi matematiikkaa tarvitaan nykypäivän työelämässä?

Matematiikan osaaminen ennustaa matemattisille aloille hakeutumista, mutta minkälaisia taitoja matematiikan taitajat nykypäivän työelämässä tarvitsevat ja minkälaisiin tehtäviin he työllistyvät? Vastaako mielikuva matemaattisista aloista todellisuutta? Videolla Helsingin yliopiston professori Markku Hannula pohtii aihetta.

Missä tarvitaan kemian osaamista?

Kemian osaajat Aga-yhtiössä kertovat työstään.

Kemian osaajat Thermo Fischer Scientific-yrityksessä kertovat työstään.

Miltä näyttää matematiikan tohtorikoulutettavan työpäivä?

Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan tutkijat ja tohtorikoulutettavat kertovat, mitä matematiikan tohtorikoulutettavan työhön kuuluu. Video on englanniksi.

Kuinka tukea nuorta urapolun rakentamisessa?

Tiettyjä ammattialoja vaivaa voimakas ja ennen kaikkea tarpeeton sukupuolijako. Erityisen näkyvää sukupuolijako on sosiaali- ja terveysalalla, rakentamisessa, tekniikan ja luonnontieteiden aloilla sekä johto- ja esimiestehtävissä. Sukupuolijakoon liittyvät asenteet näkyvät jo peruskoululaisten ainevalinnoissa.

Olet nuorelle merkityksekäs keskustelukumppani ja tietolähde nuoren suunnitellessa peruskoulun jälkeistä koulutus- ja urapolkuaan. Seuraavien kysymysten avulla voit auttaa ja tukea nuorta loppuelämää koskevissa valinnoissaan. Tähän oppaaseen on koottu kysymyksiä, joita kannattaa pohtia yhdessä nuoren kanssa.

Kyvyt ja kiinnostus edelle – Opas nuoren tukemiseen koulutus- ja urapolun rakentamisessa (.pdf)