Tiedekerhot ja teknologiakerhot

Tiedekerhoissa opitaan hauskalla tavalla! Järjestämme tiedekerhotoimintaa eri ikäisille ja eri aiheista kiinnostuneille lapsille ja nuorille. Toiminnan tavoitteena on tarjota onnistumisen elämyksiä sekä innostaa LUMA-aineiden pariin. Pyrimme pitämään kerhotoiminnan hinnan mahdollisimman alhaisena, jotta mahdollisimman monet pääsisivät osallistumaan kerhoihimme.

Tiedekerhojamme syksyllä 2022 (päivitetään syksyn aikana):

 

Tiedeluokka Linkin ohjelmointikerhot

Helsingin yliopiston tiedeluokka Linkki järjestää ohjelmointikerhoja niin aloitteleville kuin edistyneemmillekin osallistujille.
Missä: Osa kerhoista järjestetään etänä ja osa Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella
Milloin: Syksyn kerhot alkavat syyskuussa ja jatkuvat joulukuulle
Kenelle: Omat ryhmät aloitteleville ja edistyneille osallistujille alakouluikäisistä ja yläkouluikäisistä.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

Kiehtovat kokeet -tiedekerho

Kesäloma pitkästyttää? Ei hätää, elokuussa pääset tiedekerhoon tekemään tiedekokeita, saamaan uusia ystäviä sekä pitämään hauskaa. Kerhokertojen aiheet vaihtelevat kemian, fysiikan, maantieteen ja biologian sisällöissä taaten joka kerralla elämyksiä ja kokemisen riemua. Ota kaveri mukaan ja tule kanssamme tekemään kiehtovia kokeita. Tutkitaan, havainnoidaan ja opitaan yhdessä!

Missä: Kerho järjestetään LUMA-labrassa, Turun yliopiston Aurum-rakennuksessa. Osoite: Henrikinkatu 2, 20500 Turku.
Milloin: Elokuussa torstaisin klo 18–19.30 (yhteensä 4 kerhokertaa)
Kenelle: 3.–6. -luokkalaiset (joustava)
Hinta: 40 €/kerhopaikka (kaikki neljä kerhokertaa)

Ilmoittaudu kerhoon tästä 31.7. mennessä!

Syksyn kemiakerhot

Helsingin yliopiston tiedeluokka, Kemianluokka Gadolin, järjestää syksyllä 2022 kolme Nuoret tutkijat-kemiakerhoa. Kerhot järjestetään syyslukukauden aikana, ja niissä osallistujat pääsevät harjoittelemaan tutkimisen taitoja innostavalla ja hauskalla tavalla. Kaksi kerhoista pidetään lähitoteutuksella: Tiistaisin järjestettävä kerho on suunnattu pääasiassa niille 8-11-vuotiaille, joille on jo kertynyt kokemusta tiedekerhotoiminnasta. Myöhemmin loppuvuodesta järjestettävä kerho on suunnattu yläkoululaisille.  Etäkerho järjestetään Google Meetin välityksellä. Kerho-ohjaajat ovat paikan päällä Kemianluokka Gadolinin laboratoriossa, joten kerholaiset pääsevät siten näkemään myös hienoja demonstraatiotöitä sekä tutustumaan siihen, millaista työskentely laboratoriossa on. Etäkerho toteutetaan perhekerhona, ja toivotamme sinne tervetulleiksi 6-9-vuotiaat lapset yhdessä heille läheisen aikuisen kanssa.

Mitä: Kemianluokka Gadolinin järjestämiä kemiakerhoja eri-ikäisille
Missä: Lähikerhot järjestetään Kemianluokka Gadolinissa Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella ja etäkerhot Google Meetin välityksellä.
Milloin: Etäkerho ja nuorempien lähikerho järjestetään syyskuusta marraskuuhun. Yläkoululaisten lähikerho taas marraskuusta joulukuuhun.
Kenelle: Etänä järjestettävä kerho 6-9-vuotiaille suunnattu perhekerho. Lähikerhoista toinen on suunnattu 8-11-vuotiaille, jo kerhotoiminnassa olleille ja toinen yläkouluikäisille
Hinta: 70e (etäkerho) ja 110e (lähikerho)

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan 8.8. alkaen.

 

Virtuaalitiedekerhot

Monien virtuaalisten tiedekerhojen materiaalit ovat jatkuvasti hyödynnettävissä! Virtuaalikerhot mahdollistavat  pitkäjänteisen harrastamisen LUMA-tieteiden parissa myös niille, jotka eivät pääse osallistumaan perinteisiin kerhoihin. Virtuaalisiin kerhoihin voi osallistua kotoa tai vaikka koulun iltapäiväkerhosta.

Virtuaaliseikkailu ötököiden maailmassa

Oukka ja Riikkinen ovat pikkiriikkisiä ötököitä. Ne asuvat Mahdottoman Suuren Puun juurella. Olet ehkä joskus kävellyt niiden ohi, ehkä jopa nähnyt niiden puuhailevan ötökkäaskareitaan Puun juurella. Tänään pääset auttamaan Oukkaa ja Riikkistä. Ne ovat nimittäin saaneet tehtäväkseen kartoittaa ympäröivää maailmaa sekä Mahdottoman Suurta Puuta.

Tiedekerho on suunnattu erityisesti 6–9-vuotiaille ja se perustuu Gaudeamuksen ja Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen lastenkirjasarjaan. Monitieteisessä tiedekerhossa tutustutaan hauskalla tavalla luonnon monimuotoisuuteen tarinan pohjalta.

Vir­tu­aa­li­seik­kai­lu ötö­köi­den maa­il­mas­sa

Tiedetemput

Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen Tiedetempuissa tutkitaan ja kokeillaan näyttäviä luonnontieteiden ilmiöitä arkipäiväisten välineiden avulla. Tiedetemput koostuvat yksittäisistä tempuista sekä virtuaalitiedekerhosta, jossa voit suorittaa viikoittain ilmestyviä uskomattomia kokeita omaan tahtiin kotona tai koulussa. Mikäli innostut tekemään kaikki 10 tiedetemppua, voit hakea diplomia suorituksesta sivulla olevien ohjeiden avulla.

Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen Tiedetemput

Mathversum

Mathversum on Summamutikka-tiedeluokan kehittämä ja ylläpitämä virtuaalinen matematiikkakerho. Kerhossa pyritään löytämään vastauksia kysymyksiin, kuten mihin matematiikkaa tarvitaan, missä matematiikkaa käytetään, mitä hyötyä matematiikasta on ja mistä matematiikkaa löytyy?

Jokaisen kerhokerran alussa kerrotaan kerhon aiheesta sekä annetaan ohjeet oman tutkimuksen suorittamiseen. Tutkimustuloksista voit raportoida jättämällä kommentin omalla nimelläsi tai nimimerkilläsi varustettuna.

MathVersum-virtuaalimatematiikkakerhot

Katso MathVersum-kerhon kerrat YouTubessa:

Pikku-Jipot-virtuaalitiedekerhot

Pikku-jipot virtuaalikerhossa harrastamaan pääsevät alle kouluikäiset! Kerhoissa tutustutaan luonnontieteisiin, matematiikkaan ja teknologiaan leikin ja hauskojen tutkimuksien kautta. Keskiössä ovat oivaltamisen ilo ja tekemisen riemu. Kerhossa sovelletaan tunneoppimisen periaatteita.

Katso Pikku-Jipot -virtuaalikerhon kerrat YouTubessa:

StarT GoEdu! -tiedekerho

Virtuaalinen tiedekerho StarT GoEdu! innostaa havainnoimaan ympäristöä ja tekemään omia tutkimuksia. Virtuaalikerhon tehtävät on suunnattu 3.-7.-luokkalaisille, mutta myös muun ikäiset voivat osallistua kerhotoimintaan.

Aiheena kerhovideoilla ovat StarTista tutut teemat mm. matematiikka ympärillämme, hyvinvointi ja terveys sekä tähdet ja avaruus. Kerhossa rakennamme pienoismalleja, teemme tutkimusmatkan roskakoriin sekä ohjelmoimme oman pelin. Jokaisella kerhovideolla annetaan ohjeet oman tutkimuksen tekemiseen. Tutkimuksen toteutuksen ja laajuuden saa valita itse. Tervetuloa mukaan!

StarT GoEdu! -virtuaalitiedekerhot
Katso StarT GoEdu! -kerhon kerrat YouTubessa:

Haluatko perustaa oman kerhon?

Seuraavista linkeistä löydät tukimateriaalia kerhojen perustamiseksi:

  • Extreme Numbers (matematiikan ja fysiikan harjoituksia eri-ikäisille)
  • Matikka-akatemia (luokiolaisten ja yläkoululaisten matematiikkakerhoon harjoitustehtäviä ratkaisuineen)
  • Pulmaario-pajakonsepti (matematiikan ja ohjelmoinnin haasteita ja pulmia 9 – 13-vuotiaille, materiaalit suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi)
  • StarT-materiaalipankki (ideoita monitieteisten projektitöiden toteuttamiseen varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle)