LUMA-päivät opettajille

Läs mer om LUMA-dagarna på svenska.

Tervetuloa oppimaan ulkona 2023!

Kesällä 2023 LUMA-päivät ottavat uuden muodon, kun ne Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen luotsaamana yhdistävät voimansa Suomen suurimman ulkona oppimisen tapahtuman, ULOS-UT-OUT 2023, kanssa. Tapahtuman teemana on Siltoja rakentamassa – yhdessä tulevaisuuteen.

Tapahtuma järjestetään Nurmeksessa 13.–15.6.2023. LUMA-keskus Suomi -verkosto toimii yhtenä tapahtuman tuottajista järjestäen useita LUMA-aineiden opetukseen keskittyviä työpajoja, jotka on suunnattu erityisesti aineenopettajille. Tapahtumassa on tarjolla runsaasti myös alakoulun ja varhaiskasvatuksen opettajille suunnattua ohjelmaa. Ohjelmaan kuuluu tuttuun tapaan kiinnostavia puheenvuoroja, tiedekasvatukseen virittäviä työpajoja ja verkostoitumista muiden opettajien kanssa.

Koska kolmipäiväinen tapahtuma sisältää luentojen ja työpajojen lisäksi iltaohjelmaa, musiikkia, retkiä ja saunomista, LUMA-päivät ovat aiemmista vuosista poiketen maksullinen tapahtuma. Osallistumismaksuun kuuluu kaiken ohjelman lisäksi kahvihetkiä ja välipalaa. Tapahtumaalueen ruokailut, majoitus ja yhteiskuljetukset on pyritty järjestämään mahdollisimman edullisiksi osallistujille. Majoituksen voi räätälöidä oman maun mukaan telttamajoituksesta (maksuton) aina kylpylähotelliin saakka.

Tapahtumaan ilmoittaudutaan maksamalla osallistumismaksu 140 € (Early bird -hinta voimassa 31.3. asti) ja täyttämällä ilmoittautumislomake tapahtuman verkkosivuilla. Tutustu ohjelmaan, osallistumisvaihtoehtoihin, majoitukseen, ruokailupaketteihin ja kulkuyhteyksiin ennen ilmoittautumista. Huomaa, että mikäli ohjelmaosion (esim. työpajat) osallistujamäärä on rajoitettu, paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. UUO2023 -tapahtuma järjestetään paikan päällä Nurmeksessa, mutta osaan ohjelmasta on mahdollista osallistua myös etäyhteydellä. Ohjelmassa on ONLINE-merkintä, mikäli ohjelmaan voi osallistua myös etäyhteydellä.

Ohjelma

Tälle sivulle olemme koonneet LUMA-aineista ja opetuksesta kiinnostuneille sopivan ohjelmapolun. Koko ohjelma on nähtävillä tapahtumasivuilla. Tapahtumassa on tarjolla ohjelmaa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Tiistai 13.6.

12.00–15.00 Saapuminen tapahtumapaikalle Hyvärilän nuorisokeskukseen ja tutustumista alueeseen

15.00–16.45 Avajaiset ja keynote-puheenvuoro: Bart Vandebut, Aalto-yliopisto

17.00–18.30 Matematiikka liikuttaa – monialainen ja liikunnallinen matematiikan perusopetus: Miten tukea ja edistää oppilaiden intoa ymmärtää matematiikkaa? Työpajamme pureutuu tähän kysymykseen tarjoten tutkimusperustaista tietoa ja käytännön vinkkejä liikunnallista oppimista tehostavista ja monialaiseen toimintaan aktivoivista harjoituksista matematiikan oppitunneilla. Työpajan sisällöt ovat suunnattu matematiikan perusopetukseen, mutta teoria on sovellettavissa myös muille asteille.

18.30–20.00 Illallinen

20.30–23.00 Saunat, iltapalaa, iltaohjelmaa ja yöelämyksiä

Keskiviikko 14.6.

7.00–9.30 Aamupala

8.30–10.00 Digitaalinen lajintunnistus ja oppilaiden osallistaminen kansalaistieteeseen: Miten innostaa oppilaita lajintuntemukseen? Ota kansalaistiede osaksi opetusta ja iNaturalist-sovellus työkaluksi. Työpajassa tutustut iNaturalistin käyttöön ja iNaturalist-projektin perustamiseen. Saat vinkkejä, miten voit rakentaa oppilaille sopivaa tutkimusprojektia, jossa opitaan ekosysteemeistä ja lajien vuorovaikutussuhteista. Työpajassa esittelemme iNaturalist-lajintunnistussovelluksen, jota oppilaat voivat käyttää esim. lajintunnistukseen luonnossa (kasvit, eläimet, sienet) ja omien havaintokokoelmien tekemiseen. Tekoäly auttaa tunnistuksessa. Havainnot tallentuvat Suomen lajitietokeskukseen. Työpajan sisältöjä on kehitetty Ympäristöministeriön rahoittamassa Kasviosta kansalaistiedettä -hankkeessa ja Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa LUMAn lumoa -hankkeessa sekä Suomen luontokeskus Haltian luontokoulutoiminnassa.

10.15–11.45 Opitaan luonnossa ja luonnosta – opettajien kanssa kehitettyjä malleja: LUMA-keskus Suomi -verkosto kehittää yhdessä innokkaiden opettajien ja varhaiskasvattajien kanssa LUMA-aineiden opetusta. Tässä työpajassa esitellään Luonto oppimisympäristönä -teemaryhmässä syntyneitä opetussisältöjä, jotka liittyvät erityisesti luonnossa ja luonnosta oppimiseen. Opetussisällöt ovat opettajien kehittämiä ja tarpeesta lähteneitä. Niiden kehityksessä on otettu huomioon opetussuunnitelmien perusteet ja tutkittu tieto.

11.30–14.00 Lounas

14.00–15.00 Keynote-puheenvuorot: Erwin Borremans, LIVE-säätiö & Hannele Cantell, Helsingin yliopisto

15.00–15.30 Iltapäiväkahvi

15.30–17.00 Ihmiset ja kanssalaiset muuttuvassa maailmassa: Filosofi Erin Manningin sanoja lainaten olemme aina enemmän kun yksi. Kuitenkin vaikuttaa siltä, että ”omakohtainen” tulevaisuus helposti mielletään erilliseksi maailman tulevaisuudesta. Elämme kuin olisimme vielä Holoseenissa, emmekä siirtyneet uuteen ajanjaksoon, jossa ihmistoiminnan vaikutukset ulottuvat maailman jokaiseen nurkkaan. Työpajan aikana keskustellaan miksi ajatus erillisyyteen ja erityisyyteen perustuvasta ihmissubjektista olisi syytä purkaa. Hyödyntämällä kokeellista opetusmenetelmää, pyrimme nostamaan esille maantieteelliset suhteet, jotka sitovat meidät maailmaan ja sen moniin kanssalaisiin – näin tuemme huolenpitoa, joka ulottuu ihmistä pidemmälle.

17.15–18.45 Tule tapaamaan ja verkostoitumaan kanssamme: LUMA-keskus Suomi verkoston kaikille avoin tapaaminen

18.30–20.00 Illallinen

20.30–23.00 Saunat, iltapalaa, iltaohjelmaa ja yöelämyksiä

Torstai 15.6.

7.00–9.30 Aamupala

8.30–10.00 Mittauksia metsästä – yliopistosta kouluun: Miten metsään ja metsän tutkimiseen yhdistyy fotoniikan eli valotieteen hyödyntäminen? Miten metsän laatua tutkitaan nykyaikaisin sekä perinteisin menetelmin? Entä miten matematiikka yhdistyy metsän tutkimiseen? Käytännön läheisessä ja monialaisessa työpajassa tutustutaan, miten metsän ja puuston mittauksia voidaan tutkia koulussa. Työpaja on kehitetty yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston Fysiikan ja matematiikan laitoksen sekä Metsätieteiden osaston kanssa.

10.30–12.00 Keynote-puheenvuorot: Sean Blenkinsop, Simon Fraser University & Arja Kaasinen, Helsingin yliopisto

12.00–14.00 Lounas ja kotiinlähtö

Oletko kiinnostunut ulkona oppimisen tutkimuksesta?

LUMA-keskus Suomi järjestää Joensuussa perjantaina 16.6. LUMAT-tutkimussymposiumin. Tapahtuma on maksuton ja kaikki ovat tervetulleita kuuntelemaan ja keskustelemaan esitelmistä ja tutkimuksesta Itä-Suomen yliopiston kampukselle tai verkon välityksellä. Ilmoittautuminen ja ohjelma julkaistaan lähempänä tapahtumaa tapahtuman verkkosivuilla.

Vuoden 2022 LUMA-päivien materiaalit

Tähän on koottu sellaiset esitysmateriaalit, joiden jakamiseen olemme saaneet luvan tapahtuman puhujilta ja työpajojen vetäjiltä:

Pakopelejä, virtuaalivierailuja, virtuaalilabroja ja muuta materiaalia lukion luma-opetuksen rikastamiseen
Lukema-työpaja Luma-päivillä (.pdf)

Matematiikkaa taitellen
LumaPäivät2022_ Kirsi Peltonen (.pdf)

Laaja-alainen osaaminen on tulevaisuuden osaamista (myös opettajan työssä)
LUMA-päivät Risto Sarvas 14.6.2022 (.pdf)

FINIX-projekti: kestävämpää tekstiili- ja vaateteollisuutta rakentamassa
Luma_paivat 13.6.2022_ Kirsi Niinimäki (.pdf)

Tuumasta toimeen! – konkreettinen ja toiminnallinen matematiikan perusopetus
2022-06-14 LUMA-päivät konkretia ja toiminnallisuus työpaja (.pdf)

Yritysyhteistyö opetuksen ja opinto-ohjauksen tukena
Yritysyhteistyö_LUMA_paivat_2022 (.pdf)

ESERO Finland – Nosta opetuksesi uusiin korkeuksiin KitSatilla / Ta din undervisning till nya höjder med KitSat
luma-paivat-kitsat (.pdf)

Teknologiakasvatus: keksintöhaaste
LUMA-paivat-2022-Clavert-et-Aarnio (.pdf)

Digitaalinen lajintunnistus ja oppilaiden osallistaminen kansalaistieteeseen 
Työpajan materiaali Mappassa

Pythonia pelillisesti
Pythonia-pelillisesti-LUMA-päivät-2022 (.pdf)

Kenelle LUMA-päivät on suunnattu?

  • LUMA-aineita (matematiikka, luonnontieteet, teknologia, ympäristöoppi) opettaville ja laaja-alaisesta opetuksesta kiinnostuneille kaikilla koulutusasteilla varhaiskasvatuksesta yliopistoihin
  • varhaiskasvatuksen opettajaksi, luokanopettajaksi ja em. aineiden opettajaksi opiskeleville
  • LUMA-aineiden opettajankouluttajille, opetuksen tutkijoille ja kehittäjille eri puolilta Suomea
  • LUMA-keskus Suomen sidosryhmien edustaville
  • LUMA-keskus Suomen toimijoille eri puolilta Suomea

Sinun kannattaa selvittää koulussasi, hyväksytäänkö osallistuminen VESO-koulutukseksi.

Kuva: Vilma Issakainen / Suomen metsäyhdistys