LUMA-viikkojen ohjelmaa

Tälle sivulle päivitetään LUMA-viikkojen ohjelmaa sitä mukaan kun tapahtumia julkistetaan. Suurin osa tapahtumista tulee olemaan virtuaalisesti toteutettuja etätapahtumia, jolloin niihin voi osallistua mistä tahansa. Ohjelma on jaoteltu LUMA-keskuksittain, jotka on listattu alle aakkosjärjestyksessä. Tervetuloa oppimaan yhdessä LUMA-viikoille!

Muistattehan, että kevään LUMATIKKA-kurssit alkavat 11.1.Lue lisää kurssitarjonnasta ja ilmoittaudu mukaan!

LUMA-viikkojen avajaisia vietettiin 26.1. Voit katsoa tallenteen alta. Lisää vinkkejä LUMA-viikkojen toteutukseen löytyy täältä.

LUMA-keskus Suomen johtaja, professori Maija Aksela avaa LUMA-viikot.

LUMA-viikkojen tarjontaa LUMA-keskuksittain

Aalto Junior tarjoaa LUMA-viikkojen ajan virtuaaliopetusta peruskouluun ja toiselle asteelle koko Suomeen. Kannattaa olla nopea, sillä lähes kaikki työpajat ovat jo varattu. Tarkista tilanne täältä.

  • Pääkaupunkiseudulla on mahdollisuus lainata tiedetuokio välineet omalle ryhmälleen ja varata niihin liittyvä virtuaalinen opetus. Lisätiedot ja varaus täältä

Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen Kemianluokka Gadolin jakaa päivittäin sosiaalisessa mediassaan videoita ja ohjeita. Tule mukaan oivaltamaan yhdessä ja ota seurantaan Gadolinin Facebook-sivu!

Itä-Suomen yliopiston LUMA -keskus tarjoaa:

  • Tiedetemppuja! Tiedetempuissa tutkitaan ja kokeillaan näyttäviä luonnontieteiden ilmiöitä arkipäiväisten välineiden avulla. Tiedetemppuja voi kokeilla omaan tahtiin kotona tai koulussa.

Lounais-Suomen LUMA-keskus tarjoaa:

  • Tutkitaan tiheyttä! – Virtuaalinen tiedetyöpaja 3-6-luokkalaisille: Torstaina 11.2 klo 12-12.45. Maksuton ja kaikille avoin, tarvikelista nähtävillä nettisivuillamme. Ilmoittautuminen täällä!
   Työpajan kuvaus:  Kuinka saada kananmuna kellumaan ja mandariini uppoamaan? Tiedelähetyksessä tutkitaan tiheyttä ja liukenemista sekä rakennetaan oma laavalamppu! Tiedelähetys on suunnattu 3.-6.-luokkalaisille, mutta se soveltuu hienosti myös nuoremmille! Tutkimuksia varten tarvitset yksinkertaisia tarvikkeita. Tiedekerta järjestetään Zoom-palvelussa ja osallistumista varten et tarvitse erillisiä tunnuksia.
  • Polar Star -tutustumistyöpaja: Opettaja, lähde luokkasi kanssa pilotoimaan ensi syksyllä 2021 uusia STEAM-työpaketteja! Polar Star työpaketit yhdistävät viimeisimmän tieteellisen tutkimuksen sekä pedagogiikan STEAM opetukseen. Torstaina 11.2. klo 15-16 järjestetään Polar Star -hankkeen esittely (vain opettajille, ei oppilaille), hankkeen taustat ja mitä on luvassa syksyllä! Työpajaan osallistuminen ei sido mihinkään mukaan. Hanke sopii parhaiten 5-6 luokkille sekä yläkouluun. Työpaja on maksuton, mutta siihen pitää ilmoittautua etukäteen sivuiltamme, josta saat myös lisätietoa.

LUMA-keskus Lappi tarjoaa:

  • 3D-tulostamista tutuksi livelähetyksenä koordinaattori Pekan kanssa, peruskoulun oppilaille ja opettajille
  • Rakettikerho: aloita oma tiedekerhosi Rakettikerho. Materiaalit saatavilla verkossa. Suunnattu perusopetuksen 9-13 -vuotiaiden oppilaiden opettajat ja kerhojen vetäjät.
  • Tiedeluokka Auroran toiminnan esittelyä, ajankohtaiset työpajat ja lainavälinepalvelua näkyväksi, perusopetuksen ja toisenasteen opettajat.

LUMA-keskus Pohjanmaa tarjoaa virtuaalisen työpajan “Magneettien maailma” varhaiskasvatukselle ajalla 1-14.2.2021. Ilmoittautumalla saa linkin videoon ja tehtävät. Työpajan voi toteuttaa päiväkodille sopivana ajankohtana. Tervetuloa mukaan!  Lisätiedot ja ilmoittautuminen sivuiltamme.

Päijät-Hämeen LUMA-keskus tarjoaa LUMA-viikkojen ajan 9-luokkalaisille, lukiolaisille ja ammattikoululaisille soveltuvia luentoja. Luennot voi varata ottamalla yhteyttä Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen asiantuntijaan Veera Pukkilaan (veera.pukkila@helsinki.fi). Luentojen aiheet ovat:

  • Mikrobiologia (kesto 35-45 min): 1300-luvun Musta Surma -ruttoepidemiasta tämän päivän koronavirustilanteeseen. Tutustutaan esimerkkien kautta bakteerien ja virusten aikojen saatossa aiheuttamiin tauteihin ja niiden laajakantoisiin vaikutuksiin ihmiselle ja yhteiskunnalle.
  • DNA-tekniikka (kesto 30-35 min): DNA:han on koodattu yksilön ominaisuudet silmien väristä juoksunopeuteen. Mitä muuta DNA:n avulla voidaan selvittää ja miten DNA-tekniikkaa voidaan hyödyntää rikospaikkatutkinnassa ja rikosten ratkaisussa? Aiheeseen tutustutaan mielenkiintoisten ja ajankohtaistenkin esimerkkien kautta.
  • Päijät-Hämeen LUMA-keskus tarjoaa myös virtuaalisen tiedekerhokokonaisuuden, joka sopii parhaiten alakoululaisille. Videot on alunperin julkaistun viime vuoden keväällä osana virtuaalista tiedekerhoa. Videot sisältävät kivaa tiedetekemistä ja koedemoja, joita voi toteuttaa koulussa tai kotona.

Tampereen yliopiston Juniversity tarjoaa:

  • Kaipaatko mukavaa motivointia yläkoululuokalle? Tietoa ja innostusta matematiikan tai luonnontieteiden opiskeluun? Virtuaalinen LUMATE-lähettiläs innostaa tulevaisuuttaan suunnittelevia nuoria matematiikan, fysiikan ja kemian opiskeluun ja kertoo osaamisen hyödyistä riippumatta oppilaiden suunnitelmista tai tavoitteista peruskoulun jälkeen. Materiaali soveltuu parhaiten 8.-9.-luokkalaisten opinto-ohjauksen, matematiikan tai luonnontieteiden oppitunneille. Noin puolen tunnin mittaisen virtuaalivierailun videon lisäksi on laadittu myös 45 minuutin tuntisuunnitelma, jossa riittää pohdittavaa pidemmällekin oppitunnille. Materiaalit ja lisätiedot täällä. 
  • Mistä tietää, mitä kaikkea voi opiskella ja minne työllistyä opintojen jälkeen? Juniversityn videopodcast-sarja kertoo informatiivisesti ja kannustavasti, mitä kaikkea korkeakoulussa voi opiskella ja millaisia työllistymismahdollisuuksia nämä opinnot tarjoavat. Yhden jakson kesto on noin 10-20 minuuttia, joten sen ehtii kuunnella vaikkapa bussimatkalla tai oppituntien välisellä tauolla. Ne sopivat hyvin myös yläkoulun tai toisen asteen oppitunneille! Kaikki videopodcast-jaksot löydät Juniversityn YouTube-kanavalta. Kuuntele ja ylläty! Ehkäpä listalta nousee esiin ala, jonka olemassaoloa et edes tiennyt. Lisätiedot täällä.
  • Juniversityn Virtuaali-Tiedepysäkit sisältävät lyhyitä videomuotoisia ohjeita pienistä tiedekokeista ja tutkimuksista. Mitään erityisiä välineitä ei tarvita, vaan videoilla käytetään kotoa löytyviä ja helposti saatavilla olevia materiaaleja. Kaikki videot soveltuvat myös alakoulun opetukseen. Videot löytyvät Juniversityn YouTube-kanavalta, lisätietoa löytyy täältä.
  • Helmikuun Tiedekahvila – Miksi meille markkinoidaan epäterveellistä? Oletpa sitten ammattikoulussa, lukiossa, välivuotta viettämässä tai missä elämänvaiheessa tahansa, olet tervetullut kuulolle. Heitä siis kahvit kuppiin, jalat pöydälle ja lähde mukaan löytämään oma juttusi! Lue lisää ja tule mukaan!