LUMA-viikot oppimisyhteisöille

LUMA-viikoilla jaetaan oivaltamisen ja onnistumisen iloa! Kannustamme kaikkia oppimisyhteisöjä järjestämään viikoilla pienempää tai isompaa luonnontieteisiin ja matematiikkaan liittyvää toimintaa. Lukuvuonna 2022–2023 LUMA-viikkoja vietetään 1.2.–10.2.2023 teemalla 10 vuotta LUMA-toimintaa. Tuona aikana LUMA-keskukset järjestävät innostavaa toimintaa sekä eri paikkakunnilla että myös verkon välityksellä. Voitte siis joko osallistua verkostomme järjestämään ohjelmaan tai kehittää jotain aivan omaa. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Vi har också program på svenska på fredag och lördag!


Jakakaa oppimisyhteisönne aktiviteetit sosiaalisessa mediassa käyttäen aihetunnistetta #LUMAviikot ja tagaamalla meidät mukaan @lumasuomi. Jaamme viikkojen aikana onnistumisen iloanne somekanavissamme.

Ohjelma 2023

Ohjelma päivittyy vielä tapahtuman lähestyessä muun muassa ilmoittautumistietojen ja aikataulujen osalta. Huomaathan, että osaa ohjelmasta järjestetään pidemmän aikaa kuin yhden päivän. Tervetuloa kuitenkin jo nyt tutustumaan tarjontaamme!

Ke 1.2.

10 päivää – 10 haastetta!
Oulun yliopiston LUMA-keskus haastaa sinut ja luokkasi LUMA-aiheisten tehtävien pariin LUMA-viikkojen ajan! Seuraa Oulun yliopiston LUMA-keskuksen Facebookia https://www.facebook.com/ouluma, jossa julkaisemme LUMA-viikkojen ajan uuden haasteen joka päivä. Tehtäviä voitte tehdä luokassa osana oppituntia tai esimerkiksi kotitehtävinä. Osallistukaa haasteeseen kommentoimalla vastauksenne kunkin päivän julkaisuun. Käyttäkää lisäksi aihetunnistetta #LUMA10haaste. Voitte osallistua yhteen haasteeseen tai vaikka kaikkiin. Kaikkien haasteisiin osallistuneiden kesken arvotaan tuotepalkintoja!

#lukio #yläkoulu

Webinaari: LUMA-aiheisten e-kirjojen konseptin ja valmiiden kirjojen esittely.

Keski-Pohjanmaan LUMA-keskuksessa on yhdessä opettajankouluttajien sekä luokanopettajaopiskelijoiden kanssa ideoitu LUMA-aiheisten aktivoivien e-kirjojen konseptia. Tule testaamaan kanssamme valmiita kirjoja, ja antamaan arvokasta palautetta kehittämisen tueksi! Webinaarin tallenteessa LUMA-asiantuntija ja vararehtori Tommi Nurmi Hollihaan koulusta Kokkolasta esittelee LUMA-kirjakonseptia valmiiden esimerkkien kautta. Webinaarista saat samalla myös kokeiluun uusia materiaaleja. Nyt valmiina olevat esimerkit ovat erityisesti luokanopettajille, mutta myös yläkoulujen opettajille ovat tervetulleita katsomaan ja antamaan palautetta.

Lue lisää aiheesta täällä.

#opettajalle #yläkoulu #alakoulu

LUMAn lumoa -täydennyskoulutukseen avattu uusia materiaaleja
Oletko käynyt tutustumassa LUMAn lumoa -täydennyskoulutukseen? LUMA-keskus Suomen asiantuntijat ovat suunnittelleet ja toteuttaneet verkkokursseja, joissa pääset kuulemaan erilaisista tavoista rakentaa monialaisia oppimiskokonaisuuksia. Esiteltäviä työtapoja voit toteuttaa joko yhteistyössä oman koulusi tai päiväkotisi sisällä tai muiden kumppanien kanssa. Ideoiden lisäksi saat koulutuksesta kontakteja yhteistyön aloittamiseen. Nyt kursseille on avattu kolme uutta osaa. Järjestämme myös lähikoulutuksia ympäri Suomen. Tervetuloa tutustumaan ja oppimaan kanssamme! Lue lisää verkkosivuiltamme https://www.luma.fi/opettajille/luman-lumoa/

#opettajalle #varhaiskasvatus #alakoulu #yläkoulu #lukio

To 2.2.

Jaettu valo goes LUMA!Bakteeritaidetta petrimaljoissa.
Järjestämme yhdessä Jaettu valo -hankkeen kanssa webinaarin klo 16.00–17.00, jossa esitellään oppimispaketit varhaiskasvatukseen, alakouluille, yläkouluille ja toiselle asteelle. Materiaalipaketin avulla lapset ja nuoret pääsevät ikätasonsa mukaisesti tutustumaan mikrobien monipuoliseen maailmaan ja biotaiteen tekemiseen. Webinaarissa käymme materiaalipaketin sisällön läpi ja kerromme kuinka koululle voi tilata biotaide-bakteereja. Webinaarin jälkeen etäosallistujat voivat halutessaan jäädä linjoille seuraamaan, miten biovärit toimivat käytännössä. Osallistu webinaariin tästä

Tervetuloa myös 3.2. hands-on työpajoihin Jyväskylässään. Lisätietoa ja ilmoittautuminen löytyy Keski-Suomen LUMA-keskuksen verkkosivuilta.

#varhaiskasvatus #alakoulu #yläkoulu #lukio #opettajalle

Pe 3.2.


Virtuaalikierrokset Turussa Ruissalon kasvitieteelliseltä puutarhalta
Lounais-Suomen LUMA-keskus järjestää päivän aikana Ruissalon kasvitieteelliseltä puutarhalta kaksi eri ikäisille suunnattua virtuaalikierrosta. Kierroksia pääset seuraamaan Zoomin välityksellä tästä linkistä.

Kello 10.00 järjestetään satukierros, jonka aikana autetaan eksinyttä sammakkoa löytämään tiensä takaisin kotiin. Matkalla törmätään myös muihin eläimiin ja tutustutaan erilaisiin elinympäristöihin kasvihuoneissa. Satukierros soveltuu varhaiskasvatukseen ja esi- ja alkuopetukseen.
Kello 13 järjestetään yläkoulu- ja lukioikäisille suunnattu kierros kasvihuoneisiin puutarhan työntekijän johdolla. Osallistujat saavat vankkaa tietoa kasvien maailmasta ja heidät opastetaan kasvien salaisuuksien partaalle ja syövereihin.

#varhaiskasvatus #yläkoulu #alakoulu #biologia

10-matematiikkaa eli miten tietokone laskee pelkillä nollilla ja ykkösillä 
5.–8. luokkailaisille sopiva matematiikan etäluento järjestetään perjantaina 3.2. kello 9.15. Luennon kesto on noin 40 minuuttia. Ilmoittaudu mukaan osoitteessa https://www.lyyti.in/LUMAviikot_10matematiikkaa.

#alakoulu #yläkoulu #matematiikka

La 4.2.

Työkaluja ongelmanratkaisutaitojen ja 5E-malliin pohjautuvan tutkivan oppimisen toteuttamiseenLUMATIKKA-hankkeet materiaalit tarjoavat lähestymistapoja tutkivaan oppimiseen.
Kokoelma tarjoaa opetusalan asiantuntijoiden tuottamia materiaaleja varhaiskasvatuksen, peruskoulun ja toisen asteen matematiikan opetukseen ongelmanratkaisun ja tutkivan oppimisen teemasta. Oppijalähtöisyyttä, yhteisöllisyyttä ja avointa ongelmalähtöisyyttä korostavan tutkivan oppimisen materiaalipaketin avulla opettaja voi saada tästä konkreettisia ja innostavia työkaluja sekä pedagogista ymmärrystä oppilaiden matemaattisen ymmärryksen tehostamiseksi ja syventämiseksi. 

Kokoelmamateriaali on tuotettu LUMATIKKA-hankkeessa.

#opettajalle #matematiikka #varhaiskasvatus #alakoulu #yläkoulu #lukio #avoimetongelmat #tutkivaoppiminen

Verktyg för att träning av problemlösningsförmåga och undersökande lärande baserat på 5E-modellen

Samlingen erbjuder material kring temat problemlösning och utforskande lärande. Materialet är producerat av experter inom utbildningsområdet för undervisning inom småbarnspedagogik, grundskola och på andra stadiet. Med hjälp av det utforskande läromedelspaketet, som betonar elevcentrering, gemenskap och öppen problemorientering, kan läraren få konkreta och inspirerande verktyg och pedagogisk förståelse av detta för att förstärka och fördjupa elevernas matematiska förståelse. 

Samlingsmaterialet har tagits fram för kurserna i LUMATIKKA-projektet. Du hittar materialet på nätet https://aoe.fi/#/materiaali/1865.

#lärare #matematik #öppna problem #undersökande arbetssätt

Pohjois-Suomen opettajainpäivät 
Oulun yliopiston LUMA-keskus on mukana Pohjois-Suomen Opettajainpäivillä 3.–4.2.2023. Löydät meidät Oulun yliopiston näyttelyosastolta, jolta voit poimia mukaasi mm. laavalampun ohjeen. Lue lisää tapahtumasta ja ohjelmasta tapahtumasivulta https://www.opioulu.fi/.

#opettajille #alakoulu #yläkoulu #lukio

Su 5.2.

Maagiset mustikatLuonnonväreillä tehtyä taidetta.
Työpajamateriaalin julkaisu virtuaalisesti. Maagiset mustikat yhdistää geometriaa, kemiaa ja kuvataidetta. Työpaja on helposti toteutettavissa kouluissa ja kotona. Ohjeet löydät verkkosivuilta osoitteesta https://www.ulapland.fi/FI/Yksikot/LUMA-keskus-Lappi/Opetusmateriaalit.

#kemia #kuvataide #matematiikka #varhaiskasvatus #alakoulu

Ma ja ti 6.–7.2.

Logosuunnittelu -työpajatAalto-yliopisto Junior järjestää logosuunnittelu-työpajan.
Ympäristömme on täynnä logoja, jotka kertovat yritysten tuotteista ja palveluista sekä tavoitteista ja arvoista. Työpajoissa opitaan, mitä logot ovat, mikä tekee logosta yksilöllisen ja miksi yritykset haluavat erottua joukosta. Työpajassa kokeillaan myös logon suunnittelua itse! Työpajat ovat suunnattu erityisesti 5.–6.-luokkalaisille. Järjestämme yhteensä neljä virtuaalista työpajaa samalla sisällöllä.Työpaja alkaa 15 min yhteisellä alustuksella Teamsissa, minkä jälkeen luokka työskentelee oman opettajansa johdolla omassa luokassaan. Katso tarkempi aikataulu ja ilmoita luokkasi mukaan.

#alakoulu

”Robo-pallona luokses pompin” -kiertue
Sphero-robottityöpajoja Lappeenrannan lähialueen kouluille tai päiväkodeille vietynä. Työpajan kesto on eskari-ryhmille puolisen tuntia per max 12 lasta, koululaisille 45 min oppitunti. Toivomme mukaan ilmoittautuvan vähintään pari ryhmää per koulu tai päiväkoti. Tiedustele ja sovi mahdollinen vierailusähköpostilla: leena.ikonen@lut.fi 

#varhaiskasvatus #alakoulu #yläkoulu #teknologia

Ti 7.2.

Testaa Globaalit sankarit -lautapeliä!
LUMA-keskus Pohjanmaa on kehittänyt 3.–6.-luokkalaisille suunnatun kestävän kehityksen lautapelin. Pelissä kierretään maailmaa ja ratkotaan erilaisia kulttuureihin, kestävään kehitykseen, energiaan sekä luontoon liittyviä tehtäviä. Tehtävissä pääsee liikkumaan, piirtämään, arvuuttamaan ja selittämään. Peliä pelataan koko luokan kanssa yhdessä, ja se kehittää yhteistyötaitoja ja muita sosiaalisia taitoja kuten säännöistä sopimista ja esiintymistä. Pelihankkeen rahoittajana on Suomen kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahasto. Katso lyhyt video pelistä YouTubesta

Tule luokkasi kanssa mukaan testaamaan peliä ja selvittämään millaisia globaaleja sankareita olette! Pelimateriaalit voit tilata 7.2. alkaen tästä linkistä. Pelata voitte koko helmikuun ajan silloin kun luokallenne parhaiten sopii!

#alakoulu

Ke 8.2.

Webinaari opettajille: Luonto oppimisympäristönä – Kaiken takana onkin vesi
Kello 14.00-15.00. Webinaarissa esitellään Luonto oppimisympäristönä -verkkokurssia ja erityisesti siihen sisältyviä vesiteemaisia tallenteita sekä lumen ja lumipeitteen hyödyntämistä opetuksessa. Vesi on eri olomuodoissaan aina läsnä ja sen takia erityisen käyttökelpoinen opetuksen työkalu. Vesi on myös ainutlaatuinen aine, mikä ilmenee ihmisten elämässä ja biologiassa odottamattominakin merkityksinä! Lisätietoja webinaarista löydät Oulun yliopiston LUMA-keskuksen verkkosivulta, jolta löytyy myös ilmoittautumislomake

#opettajille #alakoulu #yläkoulu #lukio

To 9.2.

Kemianluokka Gadolinin Tiedetorstai Youtubessa kello 14.00–15.00
Tule kuulemaan ajankohtaisesta tutkimuksesta Gadolinin Tiedetorstaihin! Tiedetorstait on suunnattu yläkoululaisille ja lukiolaisille sekä heidän opettajilleen, mutta toivotamme tapahtumiin tervetulleeksi kaikki tieteestä kiinnostuneet. Lähetys streamataan livenä, ja sitä pystyy seuraamaan Helsingin yliopiston Tiedekasvatuksen Youtubesta. Lähetyksestä tehtävä tallenne julkaistaan Kemianluokka Gadolinin nettisivuilla tapahtuman jälkeen.

#yläkoulu #lukio 

Kokeellisuus-työpaja kemian aineenopettajille Kumpulassa kello 16.00–18.00

Työpajassa pääset testaamaan Kemianluokka Gadolinin uutta Vihreä laboratorio -työtä ja tutustumaan muihin uusiin kokeellisiin töihin. Lisäksi kuulet Kumpulan tiedeluokkien tarjoamista mahdollisuuksista oman opetustyösi tueksi. Lähitapaaminen on ennen kaikkea mahdollisuus keskustella ja verkostoitua kollegojen kanssa. Tähän on varattu aikaa tilaisuuden lopuksi kahvi- ja tiedelimutarjoilun kera. Ilmoittaudu tästä työpajaan 

#opettajalle #yläkoulu #lukio #kemia

Pe 10.2.
Fre 10.2.

Escape Velocity – experimentera med gravitation i Escape room-format
Livet på jorden börjar bli lite tråkigt och en grupp ingenjörer (din klass) har bestämt sig för att bygga en rymdraket och ta en sväng ut till den internationella rymdstationen och se vad som händer där. Det är ju knepigt att köpa en rymdraket så de har istället bestämt sig för att bygga en egen! Idag är det dags att göra de första experimenten och börja bygga en testmodell.

Skolresurs erbjuder handledning på distans via Teams och hjälper till ifall ni kör fast. Mera information och instruktioner.

Voit osallistua vaikka ruotsinkielentaitosi olisi ruosteinen! Materiaalit tarjotaan vain ruotsiksi, mutta opettaja kertoo aina itse oppilailleensa mikä seuraava tehtävä on, ja meiltä voit myös pyytää apua suomeksi. 

#åk5-8 #alakoulu #yläkoulu #fysik #matematik

 

LUMA-viikkojen tavoitteet

 

  • herättää kiinnostusta LUMA-aineiden (matematiikan, ympäristöopin, biologian, maantiedon/maantieteen, fysiikan, kemian, tietotekniikan ja teknologian) opiskeluun erilaisten aktiviteettien kautta
  • tehdä tunnetuksi alaa ja sen merkitystä yhteiskunnassa
  • kannustaa eri oppiaineita, kouluasteita ja kerhoja yhteistyöhön
  • tuoda esiin oppimisyhteisöissä toteutettavaa StarT-projektiopiskelua

 

Tietoa LUMA-viikoista

 

Päiväkotien ja koulujen lisäksi tapahtumia voi järjestää muissa julkisissa tiloissa, kuten kirjastoissa, kaupoissa ja ostoskeskuksissa. Toivomme erityisesti, että ohjelmaa järjestettäisiin oppiainerajoja ylittäen sekä yhdessä vanhempien kanssa. Kannustamme kouluja ja päiväkoteja myös yhteistyöhön muiden tahojen, kuten järjestöjen ja yritysten kanssa. LUMA-viikkoja on vietetty Suomessa vuodesta 2004 alkaen. Viikkojen toteuttamiseen on osallistunut kymmeniä eri oppimisyhteisöjä ja yhteistyötahoja.

 

 

LUMA-viikkoja voit toteuttaa koulussasi esimerkiksi yhdessä oppilaiden, kollegojen, vanhempien tai yhteistyökumppanien kanssa! Voit myös kysyä alueellisilta LUMA-keskuksilta toteutusvinkkejä tai ohjelmaa kouluusi.

  • Tervetuloa oppimaan yhdessä StarT-tiedepolulleTiedepolku on yhteinen oppimisen kokemus, jossa tehdään yhdessä luonnontieteisiin ja matematiikkaan liittyviä aktiviteetteja, onnistutaan ja oivalletaan yhdessä. Polku on erinomainen toiminta esimerkiksi perheiden kerhoon tai vaikkapa vanhempainiltaan.
  • Kannustamme järjestämään pienen tai suuren StarT-päivän omassa oppimisyhteisössänne. Päivän tarkoituksena on jakaa tekemisen iloa omassa oppimisyhteisössä sekä esimerkiksi lasten ja nuorten vanhemmille. Mikäli oppimisyhteisössänne on tehty enemmän projekteja, on StarT-päivä oiva hetki valita parhaat projektit, jotka ilmoitatte ehdolle StarT-festareille.
  • Oulun yliopiston LUMA-keskus on julkaissut peli- ja materiaalipaketin, josta voi poimia tekemistä ja ideoita LUMA-viikon viettämiseen. Paketin painopiste on oppitunneille sopivissa LUMA-aiheisissa peleissä ala- ja yläkoulusta lukioluokille.
  • Järjestäkää koko koulun LUMA-juhla tai taidenäyttely, jossa esitellään LUMA-aineisiin liittyviä töitä
  • Pitäkää aamunavauksia LUMA-aineisiin liittyen
  • Kutsukaa läheisen koulun oppilaat tai opettajaopiskelijat vierailemaan kouluunne tai päiväkotiinne, järjestäkää yhdessä mukavia aktiviteetteja LUMA-aineisiin liittyen, vinkkejä löydät esimerkiksi Virtuaali-LUMA-sivuilta, jonne on koottu erilaisia aktiviteetteja ja materiaaleja ikäryhmittäin jaoteltuna
  • Kutsukaa LUMA-aloilla työskenteleviä vanhempia tai entisiä oppilaita vierailulle tai pyytäkää oppilaita haastattelemaan jotakuta LUMA-aineiden osaajaa
  • Vierailkaa itse esimerkiksi toisessa oppilaitoksessa, yrityksessä tai museossa ja tehkää niistä esimerkiksi postereita
  • Kirjoittakaa ja kuvatkaa LUMA-viikon tapahtumia esimerkiksi koulun verkkosivuille, lehtiin tai tiedotteisiin vanhemmille

 

 

Katso myös: