Mahtavaa matematiikkaa

Mahtavaa matematiikkaa on TEK:n tempaus, jolla halutaan nostaa esiin matematiikkaa monipuolisesti. Mahtavaa matematiikkaa -päivää viestettiin jälleen 4.11.2021. Kiitos kaikille osallistujille! Verkostomme materiaalit ovat hyödynnettävissä myös jälkikäteen. Tule sinäkin mukaan mahtavalle matkalle matematiikan maailmaan!

Tutustu tarjontaamme

Virtuaaliluennot

Samoile luokkasi kanssa matematiikan saloihin! LUMA-keskus Suomi -verkosto tarjoaa inspiroivat luennot yläkoulu- ja lukioluokille Mahtavaa matematiikkaa -teemaviikon kunniaksi.

Ti 2.11. klo 15-16 matemaatikko Kirsi Peltonen Aalto-yliopistosta: Tutkitaan kaarevuuksia

Lue lisää ja ilmoittaudu Aalto Juniorin verkkosivuilla.

LUMA-keskus Saimaan koordinaattori Leena Ikosen videoluento binäärimatematiikasta, eli nollien ja ykkösten matematiikasta – ainoista numeroista, jotka tietokone ymmärtää.

 

Matematiikkatapahtumia

 • Geometriaa origameilla -virtuaalityöpajat
  Aalto Juniorin matikkateemaiset työpajat on suunnattu etenkin 5.-6. luokille. Työpajassa tutustutaan geometrisiin muotoihin ja yhdistetään taidetta ja matematiikkaa origamien avulla.Valittavanasi on kuusi työpajaa 3.11.-4.11.
  Tutustu työpajoihin  tarkemmin ja ilmoittaudu mukaan Aalto Juniorin sivuilla.
 • Matikkataikurit
  Lounais-Suomen LUMA-keskus aloittaa uuden tiedevideosarjan kaikille matematiikasta kiinnostuneille! Uusi video julkaistaa viikon välein @lumaturku-tilillä sosiaalisessa mediassa. Ensimmäinen video julkaistaan 4.11.
 • Lounais-Suomen LUMA-keskuksen matematiikkatyöpajat
  Saapukaa innostumaan matematiikasta tekemällä itse. Työpajassa tutustutaan matematiikkatemppuihin ja mietitään, miten matematiikka auttaa meitä temppujen ymmärtämisessä.Tapahtumaan mahtuu mukaan viisi maksimissaan 22 henkilön oppilasryhmää. Katso lisätiedot ja ilmoittaudu Turussa pidettäviin työpajoihin.
 • Summamutikan matikkakerhot alakoulu- ja yläkouluikäisille

  Miten lasketaan etäisyyksiä ja korkeuksia, joita ei voi mitata suoraan? Millä tavoin lukujonot ja fraktaalit liittyvät luontoon ja toisiinsa? Mitä oikein on äärettömyys ja miksi tämä konsepti putkahtaa esiin niin monessa paikkaa?

  Esimerkiksi näitä kysymyksiä pohditaan Helsingin yliopiston tiedeluokka Summamutikan upouusissa matikkakerhoissa. Sekä ala- että yläkoululaisille pidetään omat kerhot.Kerhot ovat jo alkaneet, mutta mukaan voi hypätä vallan mainiosti millä viikolla tahansa. 
  Katso kerhojen esittelyt ja Ilmoittautumisohjeet löydät tältä sivulta.

 • Matematiikka-akatemia
  Aalto Juniorin Matik­ka-akatemia tar­joaa luki­o­lais­ten kil­pa­matem­ati­ikkaval­men­nus­ta ja tutk­i­jat­a­paamisia Aal­to-yliopis­tossa. Matematiikasta kiinnostuneet ammattiopistolaiset sekä yläkoululaiset ovat myös erittäin tervetulleita!
  Tutustu Matematiikka-akatemiaan tarkemmin Aalto Juniorin sivuilla-
 • Virtuaalihelppi (yläkoulu / toinen aste):
  Virtuaalihelpissä voit kysyä apua kotitehtäviin tai vaikealta tuntuvaan teoriaan matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa. Tukiopeina toimivat Tampereen yliopiston Juniversityn sekä Aalto-yliopisto Juniorin tiedekasvatusohjaajat, jotka ovat myös yliopistojen opiskelijoita.
  Tutustu Virtuaalihelppiin tarkemmin Juniversityn sivuilla.
 • Matematiikan opintokäynnit
  Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen tiedeluokka Summamutikka järjestää matematiikkaan painottuvia virtuaalivierailuja varhaiskasvatuksesta lukioon.
  Tutustu tarkemmin Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskuksen sivuilla
Matematiikkamateriaaleja
 • Juniversityn Virtuaali-Tiedepysäkit alakoululaisille
  Virtuaali-Tiedepysäkit sisältävät lyhyitä videomuotoisia ohjeita pienistä tiedekokeista ja tutkimuksista. Mitään erityisiä välineitä ei tarvita, vaan videoilla käytetään kotoa löytyviä ja helposti saatavilla olevia materiaaleja. Pysäkit on jaoteltu oppiaineiden mukaisesti ja valikoimasta löytyy myös matematiikka-aiheisia videoita.
  Tutustu Virtuaali-Tiedepysäkeihin
 • Projektioppiminen matematiikassa -projektipankki
  Projektipankki on luotu osana LUMA SUOMI -ohjelman Projektioppiminen-kehittämishanketta. Projektit on suunnattu erityisesti yläkouluikäisille, mutta osa soveltuu myös ylöspäin eriyttävänä materiaalina 5.-6.-luokkalaisille.
  Nappaa projektipankista vinkit talteen matematiikan projektioppimiseen
 • Juniversityn virtuaaliset LUMATE-lähettiläät yläkouluun
  LUMATE-lähettilään tehtävänä on innostaa tulevaisuuttaan suunnittelevia nuoria matematiikan, fysiikan ja kemian opiskeluun ja kertoa osaamisen hyödyistä riippumatta oppilaiden suunnitelmista tai tavoitteista peruskoulun jälkeen. Noin puolen tunnin mittaisen virtuaalivierailun videon lisäksi on laadittu myös 45 minuutin tuntisuunnitelma, jossa riittää pohdittavaa pidemmällekin oppitunnille.
  Varaa nyt LUMATE-lähettilään virtuaalivierailu
 • Aalto Juniorin Kokeile kotona-sivu
  Sivulta löydät innostavia tiede- ja taidetöitä, joita voit kokeilla itse kotona. Töitä löytyy varhaiskasvatuksesta lukioon. Valikoimasta löytyy myös matematiikka-aiheista tekemistä. Kokeilisitko vaikka Hyperbolista virkkausta tai Geometriaa origameilla?
  Tutustu Kokeile kotona -materiaaleihin
  Du kan Prova hemma också på svenska
 • Matematiikan tiedeluokka Summamutikan materiaalipankki
  Materiaalipankkiin on koottuna yli 100 erilaista toiminnallisen matematiikan tehtäväkokonaisuutta varhaiskasvatuksesta lukioon. Ideoita löytyy kaikille asteille ja ideoita voi hakea myös teema- tai luokka-astekohtaisesti tai hakusanoilla. Tehtävät on kirjoitettu pääosin opettajan ohjeina. Summamutikka on osa Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskusta.
  Vieraile Summamutikan materiaalipankissa
 • Summamutikan Mathversum-virtuaalikerho
  Kerhon videot ja materiaalit on suunnattu yläkoululaisille. Kerhossa pohditaan muun muassa sitä mihin matemaiikkaa tarvitaan ja mihin sitä käytetään, mistä kaikkialta sitä löytyy ja mitä hyötyä siitä on. Summamutikka on osa Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskusta.
  Osallistu Mathversum-virtuaalikerhoon
 • Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskuksen matematiikan opetuksen materiaalit
  Materiaalipankkiin on koottu vinkkejä hyvistä matematiikan materiaaleista
  Nappaa talteen matematiikan materiaalivinkit
 • LUMATIKKA-täydennyskoulutusohjelman materiaalit ja verkkokurssit
  LUMATIKKA tarjoaa täydennyskoulutusta matematiikan parissa työskenteleville varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opettajille. Tutustu esim. LUMATIKAN YouTube-kanavan videoihin tai LUMATIKAn kurssitarjontaan.
  Tutustu matematiikkavideoihin YouTube-kanavalla
  Osallistu LUMATIKKA-verkkokursseille
 • Joustavaan Matematiikkaan -verkkokurssit
  hankkeessa on tarjolla verkkokursseja opettajille varhaiskasvatuksesta lukioon keskittyen joustavan matemaattisen ajattelun taitojen tukemiseen. Tulevaisuudessa tarvittavissa matematiikan taidoissa korostuvat juurikin joustava ajattelu ja kyky toimia tehokkaasti uusissa tilanteissa.
  Osallistu JoMa-verkkokursseille
 • Konkretiaa ja vaikuttavuutta matematiikan opetukseen -verkkokurssit
  Koulutuksessa keskitytään matematiikan opetuksen konkretiaan, toiminnallisuuteen sekä esiopetuksen ja peruskoulun opetussuunnitelmiin.
  Osallistu Konkretiaa ja vaikuttavuutta matematiikan opetukseen -verkkokursseille

Tehdään yhdessä koko Suomeen mahtava matematiikkasyksy!

Teemapäivän kotisivut mahtavaamatematiikkaa.fi kokoaa eri toimijoiden tuottamat materiaalit ja syksyn aikana järjestämät tapahtumat yhden sivun alle. Kuka vain voi ilmoittaa sivulle oman matikka-aiheisen tapahtumansa.

Kutsumme myös kaikki Suomen koulut ja päiväkodit järjestämään Mahtavaa matematiikkaa -teemapäivän ympärillä ohjelmaa omassa oppimisyhteisössä! Apuna suunnittelussa voi vapaasti käyttää yllä lueteltuja ja tempauksen kotisivulta löytyviä ideoita ja materiaaleja. Fiiliksiä voi jakaa somessa aihetunnisteella #mahtavaamatematiikkaa.