Mahtavaa matematiikkaa on TEK:n tempaus, jolla halutaan nostaa esiin matematiikkaa monipuolisesti. Suomen ensimmäinen Mahtavaa matematiikkaa -päivä tuo yhteen koko maan matikkavoimat torstaina 5.11.2020 ja sen ympärillä.
Instagram-filttereitä ja muuta Mahtavaa matematiikkaa!
LUMA-keskus Suomi on mukana tempauksessa, ja syksyn mittaan verkoston matikkatärppejä eli tapahtumia ja materiaaleja päivitetään tälle sivulle. Tule sinäkin mukaan mahtavalle matkalle matematiikan maailmaan!
Samoile luokkasi kanssa matematiikan saloihin! LUMA-keskus Suomi -verkosto tarjoaa inspiroivat luennot yläkoulu- ja lukioluokille Mahtavaa matematiikkaa -teemaviikon kunniaksi.
Vapise, Insta! Näin teet oman filtterin matematiikalla
Ma 2.11. klo 13.00-13.45
Professori Samuli Siltanen, Helsingin yliopisto
Digitaaliset valokuvat ovat tietokoneen ja älypuhelimen syövereissä vain joukko lukuja. Kuvien muokkaus siis tarkoittaa lukujen muuttamista, ja lukujahan käsitellään matematiikalla! Esitelmässä sukelletaan kuva-alkioiden värikoodeihin ja tehdään omia filttereitä alakoulun matikalla. Ja vähän yläkoulunkin.
Missä se matemaatikko oikein luuraa?
Ti 3.11. klo 10.00-10.45
Apulaisprofessori Pauliina Ilmonen, Aalto-yliopisto
Pirjo kävelee sillan yli. Silta ei romahda. Jossakin siellä piilossa matemaatikko kannattelee siltaa. Jartsa lähettää viestin Terolle ja se saapuu perille. Jossakin siellä piilossa matemaatikko kuljettaa viestin paikasta toiseen.
Juttelemme matematiikasta ja siitä, että mitä on matemaattinen logiikka, analyysi, lukuteoria, stokastiikka ja tilastotiede, joukko-oppi, geometria, numeriikka, optimointi, topologia, lineaarialgebra, graafiteoria, kryptografia ja algebra. Pohdimme sitä, että missä kaikkialla se matemaatikko oikein luuraa.
Ilmoittaudu mukaan yhdelle tai molemmille luennoille Lyyti-palvelussa tästä linkistä.
Ilmoittautuneille lähetetään Zoom-linkki tapahtumapäivän aamuna. Luennot tallennetaan ja ne tullaan mahdollisuuksien mukaan jakamaan verkossa myöhemmin.
- opettajille LUMATIKKA-webinaarit tors. 22.10 (matematik och barnets språkliga utveckling), ti 27.10. (ongelmanratkaisu) & ke 11.11. (kielitietoisuus)
tutustu tarkemmin LUMATIKKA-ohjelman verkkosivuilla - Aalto Junior: Virtuaalinen Matematiikkaleiri lukiolaisille 24.-25.10.2020
tutustu tarkemmin Aalto Juniorin sivuilla - Aalto Junior: Virtuaalityöpajat matikkateemalla “Geometriaa origameilla” koululuokille (5.-6.lk), 4.-5.11.
tutustu tarkemmin Aalto Juniorin sivuilla - LUMA-keskus Pohjanmaa: Virtuaalityöpaja alakouluihin 5.11. “Tarvitaanko matematiikkaa – mitä matematiikka merkitsee sinulle?”
tutustu tarkemmin LUMA-keskus Pohjanmaan sivuilla - Mahtavaa matematiikkaa 2020 – Itä-Suomen paneelikeskusteluilta Joensuusta etänä 5.11. klo 16–18
tutustu tarkemmin MAOL ry:n sivuilta - 10.11. StarT-opehuoneessa teemana Mahtavaa matematiikkaa. StarTin opehuone on suunnattu kaikille opettajille sekä kasvattajille varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Opehuoneissa on erilaisia teemoja ja teemoihin liittyviä puhujia. Jokaisella kerralla varataan runsaasti aikaa yhteiseen keskusteluun.
tutustu tarkemmin LUMAn StarT-sivulla - Aalto Junior: Kilpamatematiikkavalmennusta ja matemaatikkovierailuja lukiolaisille Matikka-akatemiassa
tutustu tarkemmin Aalto Juniorin sivuilla - Juniversity / Aalto Junior: Virtuaalihelpin toiminta (yläkoulu / toinen aste): Virtuaalihelpissä voit kysyä apua kotitehtäviin tai vaikealta tuntuvaan teoriaan matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa. Tukiopeina toimivat Tampereen yliopiston Juniversityn sekä Aalto-yliopisto Juniorin tiedekasvatusohjaajat, jotka ovat myös yliopistojen opiskelijoita.
tutustu tarkemmin Juniversityn sivuilla - Oulu: MatikkaPysäkin ulkoilukerho ja virtuaalikerho
tutustu tarkemmin Oulun yliopiston LUMA-keskuksen sivuilla - Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen tiedeluokka Summamutikan lähi- ja virtuaalivierailut varhaiskasvatuksesta lukioon
tutustu tarkemmin Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskuksen sivuilla
- Juniversity Virtuaali-Tiedepysäkit (alakoulu):Virtuaali-Tiedepysäkit sisältävät lyhyitä videomuotoisia ohjeita pienistä tiedekokeista ja tutkimuksista. Mitään erityisiä välineitä ei tarvita, vaan videoilla käytetään kotoa löytyviä ja helposti saatavilla olevia materiaaleja. Pysäkit on jaoteltu oppiaineiden mukaisesti ja valikoimasta löytyy myös matematiikka-aiheisia videoita.
Juniversityn Virtuaali-Tiedepysäkit - Projektioppiminen matematiikassa: Projektipankki on luotu osana LUMA SUOMI -ohjelman Projektioppiminen-kehittämishanketta. Projektit on suunnattu erityisesti yläkouluikäisille, mutta osa soveltuu myös ylöspäin eriyttävänä materiaalina 5.-6.-luokkalaisille.
Projektipankki: Projektioppiminen matematiikassa - Juniversity (yläkoulu) Virtuaalinen LUMATE-lähettiläs: LUMATE-lähettilään tehtävänä on innostaa tulevaisuuttaan suunnittelevia nuoria matematiikan, fysiikan ja kemian opiskeluun ja kertoa osaamisen hyödyistä riippumatta oppilaiden suunnitelmista tai tavoitteista peruskoulun jälkeen. Noin puolen tunnin mittaisen virtuaalivierailun videon lisäksi on laadittu myös 45 minuutin tuntisuunnitelma, jossa riittää pohdittavaa pidemmällekin oppitunnille.
LUMATE-lähettilään virtuaalivierailu - Aalto Juniorin Kokeile kotona -sivulta löydät innostavia tiede- ja taidetöitä, joita voit kokeilla itse kotona. Töitä löytyy varhaiskasvatuksesta lukioon. Valikoimasta löytyy myös matematiikka-aiheista tekemistä. Kokeilisitko vaikka Hyperbolista virkkausta tai Geometriaa origameilla?
Aalto Juniorin Kokeile kotona
Aalto Juniors Prova hemma - Summamutikan materiaalipankissa on koottuna yli 100 erilaista toiminnallisen matematiikan tehtäväkokonaisuutta varhaiskasvatuksesta lukioon. Ideoita löytyy kaikille asteille ja ideoita voi hakea myös teema- tai luokka-astekohtaisesti tai hakusanoilla. Tehtävät on kirjoitettu pääosin opettajan ohjeina. Summamutikka on osa Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskusta.
Summamutikan materiaalipankki - Summamutikan Mathversum -virtuaalikerhon videot ja materiaalit on suunnattu yläkoululaisille. Kerhossa pohditaan muun muassa sitä mihin matemaiikkaa tarvitaan ja mihin sitä käytetään, mistä kaikkialta sitä löytyy ja mitä hyötyä siitä on. Summamutikka on osa Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskusta.
Mathversum virtuaalikerhon videot ja materiaalit - Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskuksen materiaalisivulle on koottu vinkkejä hyvistä yhteistyökumppaneidemme tai heidän kanssaan tuotetuista matematiikan materiaaleista
Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskuksen matematiikan materiaalivinkit - LUMA2020-ohjelmassa on tuotettu ideoita ja materiaalia muun muassa matematiikan opetukseen liittyen. Voit tutustua esimerkiksi Matematikka ympärillämme paneeliin tai monialaisen projektioppimisen verkkokursseille, jotka on suunnattu varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen, peruskouluun ja toiselle asteelle.
LUMA2020-verkkopaneelit
LUMA2020-verkkokurssit - LUMATIKKA-ohjelma tarjoaa täydennyskoulutusta matematiikan parissa työskenteleville varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opettajille. Tutustu esim. LUMATIKAN YouTube-kanavan videoihin tai LUMATIKAn kurssitarjontaan.
LUMATIKAN YouTube-kanava
LUMATIKKA-verkkokurssit - Joustavaan Matematiikkaan -hankkeessa on tarjolla verkkokursseja opettajille varhaiskasvatuksesta lukioon keskittyen joustavan matemaattisen ajattelun taitojen tukemiseen. Tulevaisuudessa tarvittavissa matematiikan taidoissa korostuvat juurikin joustava ajattelu ja kyky toimia tehokkaasti uusissa tilanteissa.
JoMa-verkkokurssit
Pikkumatikka-kurssit osana JoMa-hanketta - Opetushallituksen rahoittamat osallistujille maksuttomat matematiikan täydennyskoulutukset (LUMATIKKA, JoMa sekä Konkretiaa ja vaikuttavuutta matematiikan opetukseen)
Matematiikkakoulutukset
Tehdään yhdessä koko Suomeen mahtava matematiikkasyksy!
Teemapäivän kotisivut mahtavaamatematiikkaa.fi kokoaa eri toimijoiden tuottamat materiaalit ja syksyn aikana järjestämät tapahtumat yhden sivun alle. Kuka vain voi ilmoittaa sivulle oman matikka-aiheisen tapahtumansa.
Kutsumme myös kaikki Suomen koulut ja päiväkodit järjestämään Mahtavaa matematiikkaa -teemapäivän ympärillä ohjelmaa omassa oppimisyhteisössä! Apuna suunnittelussa voi vapaasti käyttää yllä lueteltuja ja tempauksen kotisivulta löytyviä ideoita ja materiaaleja. Fiiliksiä voi jakaa somessa aihetunnisteella #mahtavaamatematiikkaa.