Tarjoamme eri koulutusasteiden kasvatus- ja opetushenkilöstölle koulutuksia ja kursseja tueksi oman osaamisen kehittämiseen. Monet koulutuksista on järjestetetty Opetushallituksen tuella ja ovat näin ollen maksuttomia osallistujalle. Järjestämme pedagogista sisältötietoa kehittäviä koulutuksia sekä oppiainekohtaisesti että eri oppiaineita eheyttävästi. Löydät ajankohtaisimmat koulutuksemme tapahtumakalenterista. Muista myös vuosittain järjestettävät kansalliset opettajien LUMA-päivät, maksuttoman täydennyskoulutuksen kaikille LUMA-aineiden opettajille varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle!
Tutustu laajaan verkkokurssitarjontaamme
LUMA-keskus Suomen verkkokurssit löydät yliopiston yhteiseltä DigiCampus-alustalta. Maksuttomille ja kaikille aovimille kursseille on helppo tulla mukaan! Näin osallistut verkkokurssille:
- Klikkaa itsesi DigiCampukseen tästä linkistä.
- Kirjaudu sisään joko olemassa olevalla tunnuksellasi, Google-tunnuksella, HAKA-tunnuksella tai luo uusi käyttäjätunnus ilman edellä mainittuja.
- Valitse mieleisesi kurssi ja kohta Itserekisteröityminen – Lisää minut kurssialustalle.
- Lämpimästi tervetuloa kurssille! Kurssin etusivulta löydät johdannon kurssiin ja suoritusohjeet.
Kursseja tiedekasvatuksesta
Matkalla tiedelähettilääksi -verkkokurssi (1 op) kaikille kiinnostuneille
Tiede kuuluu kaikille. Kansallinen LUMA-tiedekasvatusverkostomme kutsuukin sinut tiedelähettilääksi edistämään lasten ja nuorten tiedeosaamisen kehittymistä – olitpa opiskelija, opettaja, LUMA-aloilla työskentelevä, vanhempi tai eläkeläinen. Vahvistetaan yhdessä tiedeosaamista tasa-arvoisesti eri puolilla Suomea!
Maksuton itseopiskelukurssi (1 op) DigiCampus-verkkoalustalla tarjoaa eväitä ja pedagogiikkaa tueksi tiedelähettiläänä toimimiseen. Kurssilta saat valmiuksia tiedekasvatusaktiviteettien ohjaamiseen sekä lasten, nuorten ja heidän taustahenkilöidensä kohtaamiseen erilaisissa oppimisympäristöissä.
Kurssia voit silmäillä tai suorittaa kevyesti omassa tahdissasi. Kurssiin kuuluu teoriaa, kuten kurssimateriaaleihin tutustumista ja niihin liittyvien teoriatestien tekemistä että käytännön vinkkejä ohjaajan tai tiedelähettilään näkökulmasta. Käytännönläheisyys syventää teoreettista osaamistasi ja siirtää sitä lähemmäksi konkretiaa. Mitään itse toteutettavia käytännön kokeita tällä kurssilla ei kuitenkaan ole. Kurssin suorittamisesta loppuun saat tiedelähettiläsdiplomin.
Kurssin avajaiset pidettiin 17.1.2024, ja voit halutessasi katsoa siitä koostetun tallenteen tästä linkistä.
Tiedekasvatuksen perusteet (2 op)
Tervetuloa tiedekasvatuskurssille oppimaan tiedekasvatuksen teoreettisesta taustasta ja tutkimuksesta. Kurssi antaa valmiudet tiedekasvatusaktiviteettien tutkimusperustaiseen suunnitteluun sekä lasten ja nuorten kanssa toimimiseen. Kurssi on keskustelutehtävien kautta vuorovaikutteinen itseopiskelukurssi. Kurssilla harjoitellaan myös akateemista kirjoittamista ja tiedonhakua lopputehtävän muodossa.
Kurssia suositellaan yliopisto-opiskelijoiden lisäksi jo työelämässä oleville opettajille ja ohjaajille, jotka haluavat syventää ymmärrystään tiede- ja teknologiakasvatuksen toteuttamisesta.
Ohjattu matematiikan opetuksen ja oppimisen LUMATIKKA+ -täydennyskoulutusohjelma opettajille
LUMATIKKA+ on suosiota vuosina 2018–2022 niittäneen matematiikan opetuksen ja oppimisen LUMATIKKA-täydennyskoulutuksen päivitetty ohjelmakokonaisuus. LUMATIKKA+ sopii matematiikan parissa työskentelevälle varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opetushenkilöstölle. Keskiössä ovat uudessa hankkeessa matematiikan laaja-alainen perusosaamisen kehittäminen, erityispedagogiikka ja monipuolinen arviointi. Ohjelma (10 op) koostuu kolmesta osasta, joita ovat (1) kaikille opettajille yhteinen osa, (2) opetusastekohtainen osa sekä (3) matematiikan erityisdidaktiikkaan perehdyttävä valinnainen osa. Voit suorittaa koko 10 opintopisteen koulutusohjelmapolun valiten yhden kurssin kustakin osiosta. Halutessasi voit myös valita vain yksittäisiä itseäsi kiinnostavia kursseja (á 3–4 op) seitsemästä vaihtoehdosta suorittamatta koko ohjelmaa. Tarjolla on myös kaksi kurssia ruotsiksi.
Lue lisää kursseista: https://lumatikka.luma.fi/ Läs mer på svenska: https://lumatikka.luma.fi/sv/
Myös vanhat LUMATIKKA-materiaalit ovat verkossa
- 20 itseopiskelukurssin kokonaisuus Digicampuksessa
- 30 oppimateriaalikokoelmaa Avointen oppimateriaalien kirjastossa
- 200 videoluentoa hankkeen Youtube-kanavalla
Kursseista ja materiaaleista sanottua:
“Todella hyvä ja käytännönläheinen kurssi. Videot olivat erityisen hyviä ja sopivan pituisia. Kurssi oli koostettu siten, että se eteni loogisesti. Hyviä vinkkejä opetukseen sai ihan kaikista videoista. Tehtävät olivat järkevän laajuisia ja hyvin ryhmäni kanssa toteutettavissa. Tällaista lisää!”
“Jag har lärt mig jättemycket tack vare den här kursen. Jag tycker att de olika delområdena har tagits upp på ett mycket användbart och samtidigt lättförståeligt sätt. Det material som vi har fått ta del av på den här kursen kommer att vara mycket användbart i det praktiska arbetet. Alla fina tips och idéer är också superbra.”
Luonnontieteet nyt ja tulevaisuudessa
Luonnontieteen tutkimusalat tutuksi! Luonnontieteet nyt ja tulevaisuudessa -kurssit on suunnattu kaikille luonnontieteistä kiinnostuneille. Kurssit, tai niiden osat, sopivat hyvin lukioiden ja korkeakoulujen opetukseen. Jokainen kurssi on suunniteltu niin, että se antaa kattavan kuvan kotimaisesta ajankohtaisesta tutkimuksesta kyseisellä alalla. Tutustu kursseihin ja saa selville miten luonnontieteet näkyvät ympärillämme ja yhtei skunnassamme!
Geotieteet ja kestävä tulevaisuus
Mistä löydämme raaka-aineita vihreää siirtymää varten päästäksemme eroon fossiilisista polttoaineista ja miten niitä hyödynnetään kestävästi? Miten hallitaan kaivosten aiheuttamia ympäristöriskejä? Miten maapallon kehityshistorian tutkiminen auttaa meitä ymmärtämään nykyisiä ympäristönmuutoksia? Riittävätkö maapallon resurssit ihmiskunnan tarpeisiin, vai pitäisikö niitä louhia avaruudesta?
Kemia tieteenä ja yhteiskunnassa
Mitä kemia on nykyisin ja tulevaisuudessa? Minkälaisia kysymyksiä tutkitaan tai on edelleen tutkimatta? Miten kemian osaamisella voi osallistua maapallon tulevaisuuden pelastamiseen? Minkälaisia opiskelu- ja uramahdollisuuksia on alalla? Löytyykö mahdollisuuksia minulle? Kurssi tarjoaa mahdollisuuden tutustua kemian maailmaan ja tarjoaa nk. perussiemenet kemiasta tieteenä ja yhteiskunnassa. Se käsittelee kemian nykytutkimusta, sen erityispiirteitä, sovelluksia ja mahdollisuuksia.
Tähdet ja avaruus
Mitä avaruuden tutkimus on? Miten avaruutta tutkitaan Suomessa? Miten avaruusteknologia muuttaa elämäämme tulevaisuudessa? Minkälaisia opiskelu -ja uramahdollisuuksia tähtitiede tarjoaa? Kurssi koostuu kahdesta yhden opintopisteen kokonaisuudesta. Ensimmäisessä osassa käsitellään yleisesti avaruuden tutkimusta Suomessa. Toisessa osassa syvennytään tarkemmin eri avaruuden kohteisiin, kuten planeettoihin ja tähtiin. Suomalaiset asiantuntijat eri yliopistoista ja tutkimuslaitoksista esittelevät omaa tutkimustaan.
Erilaiset oppimisympäristöt tutuksi
Eheyttävä ja laaja-alainen opetus monialaisissa oppimisympäristöissä (2 op)
”Kenelle kuuluu vastuu ilmastonmuutoksesta?”, ”Miten vettä voidaan puhdistaa?” tai ”Mitä tuo lintu tekee?” Tässä esimerkkejä oppijoiden kysymyksistä luonnontieteistä. Niitä kuullessaan voi yllättyä, miten hienoja kysymyksiä lapset ja nuoret esittävät maailmasta! Millaisin kysymyksin omat oppijasi ovat ilahduttaneet sinua ja opetusta? Tällä kurssilla tutustutaan juuri siihen, miten suunnitella opetusta oppijoiden kysymyksistä käsin.
Kurssilla esitellään opetuksen eheyttämiseen erilaisia pedagogisia työtapoja sekä arviointikäytänteitä, joilla oppijoita innostaa. Keskeisiä teemoja ovat mm. projektiopiskelu, toiminnallinen ja kokeellinen opiskelu eri oppimisympäristöissä sekä argumentointi. Oppimisympäristöihin syvennytään tarkemmin vapaaehtoisissa osioissa.
Luonto oppimisympäristönä (2 op)
Innostu luontopedagogiikasta ja laajenna horisonttia kauemmaksi yhdessä oppijoittesi kanssa! Luonto oppimisympäristönä -kurssilla tutustutaan monipuolisesti lähiluontoon ja kansallispuistoihin oppimisympäristönä. Kurssi antaa tukea myös opetusta läpäiseviin projektiteemoihin, kuten kestävä kehitys, biodiversiteetti ja uudet teknologiat. Lisäksi tutustutaan kansalaistieteeseen ja datan keräämiseen metsästä. Tarkoituksena on, että tiedonkeruu saataisiin liitettyä muitakin hyödyttävään kokonaisuuteen eikä jäisi vain havaintojen keräämiseen ja pinnalliseen käsittelyyn.
Kurssilla hyödynnetään avointa tutkimustietoa, ja edistetään vuorovaikutusta aiheesta tutkimusta tekevien ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Kurssilla tutustutaan luonnon ja ympäristön tutkimuskeskuksiin ja kansallispuistojen tarjoamiin mahdollisuuksiin opetuksen tukena.
Ulos luokasta – toiminnalliset opintokäynnit (2–4 op)
”Mihin tätä tarvii?” lienee jokainen opettaja kuullut. Yksi oppimisen mielekkyyden haasteista onkin, jos oppija näkee heikosti opiskelunsa yhteydet arkielämään ja tulevaisuuteen. Ulos luokasta – toiminnalliset opintokäynnit -kurssilla opitaan, miten helposti ja jopa maksutta luokkahuoneen ulkopuolisia oppimisympäristöjä voi hyödyntää osana innostavaa laaja-alaista opetusta! Toiminnallisia opintokäyntejä voi tehdä esimerkiksi museoihin, tiedekeskuksiin tai LUMA-keskus Suomi -verkoston tiedeluokkiin, joiden hyödyntämisestä koulutusosio antaa esimerkkejä. Oletko sinä jo tutustunut tai osallistunut verkoston opintokäyntimahdollisuuksiin?
Kurssilla annetaan konkreettisia esimerkkejä erilaisista opintokäyntikohteista ja esitellään opettajien kokemuksia niistä. Tiedeluokkien tarjoamiin opintokäynteihin ja niiden suunnitteluun tutustutaan esittelytekstien sekä tiedeluokkaohjaajien videohaastatteluiden kautta. Kurssi tarjoaa käytännön vinkkejä onnistuneeseen opintokäyntiin, ja keskustelualustan ajatusten vaihtamiseen.
Helsingin yliopiston kursseja opettajille
Matematiikkaa kaikkialla -verkkokurssi (1–5 op)
Kurssi koostuu erilaisista aiheista, jotka sisältävät videoita, minitestejä ja tehtäviä. Kurssin laajuus on kokonaisuudessaan 5 op mutta kurssista on myös mahdollista suorittaa pienempiä osia esimerkiksi vain 1 op verran.
Miten valokuvien käsittelyssä hyödynnetään matematiikkaa? Miten kryptografia on vaikuttanut sodankäyntiin kautta historian? Millaista on pelata ristinollaa munkkirinkilän muotoisella pinnalla? Näihin, sekä moniin muihin kysymyksiin saat vastauksen Matematiikkaa kaikialla -kurssilla. Kurssin tavoitteena on, että suorittajalle muodostuu kuva matematiikan merkityksestä ja sovelluksista yhteiskunnassa sekä yliopistomatematiikan eri osa-alueista. Hänellä on valmiuksia ratkoa matemaattisia ongelmia yhteistyössä toisten kanssa sekä keskustella matemaattisista aiheista.
Kemian opetuksen kursseja
Helsingin yliopiston toteuttamat kurssit sopivat erinomaisesti koulussa työskenteleville kemian opettajille oman osaamisen päivittämiseen.
-
- Molekyylimallinnus kemian opetuksessa (1 op) -kurssilla tutustutaan molekyylimallinnuksen opetuskäytön mahdollisuuksiin MarvinSketch-ohjelmiston avulla. Kurssi tarjoaa mahdollisuuden harjoitella ajankohtaisen, sähköisissä ylioppilaskirjoituksissa hyödynnettävän ohjelmiston käyttöä ja kerrata molekyylimallinnuksen perusteita.
-
- Kemian mallintaminen ja visualisointi (5 op) -kurssin päätavoitteena on lisätä ymmärrystä mallien ja visualisoinnin merkityksestä ja rajoituksista kemian tutkimuksessa, oppimisessa ja opetuksessa. Lisäksi tavoitteena on harjoitella erilaisten mallinnusohjelmistojen käyttöä, ja samalla vahvistaa minäpystyvyyden ja pätevyyden tunnetta molekyylimallinnuksen opetuskäytössä.
-
- Kestävä kemia (5 op) -kurssilla opitaan kemian mahdollisuuksista kestävän tulevaisuuden rakentamisessa ja käsitellään kestävän kemian opettamisen kannalta keskeisimmät käsitteet ja ilmiöt.