Haluaisitteko tulla ryhmänne kanssa tutustumaan helpolla tavalla opiskeluun ja tutkimukseen yliopistoissa? LUMA-tiedeluokissa se onnistuu!
Tiedeluokissa opiskelijat ja oppilaat eri asteilta pääsevät tutustumaan korkeakouluihin toiminnallisten opintokäyntien parissa. Tiedeluokkatoiminta ei ole kuitenkaan sidottu tiettyihin fyysisiin tiloihin, vaan kyseessä on toimintakonsepti. Monet tiedeluokista järjestävät myös vierailuja etäyhteydellä, jolloin on mahdollista osallistua kauempaakin eikä matkustamiseen mene aikaa. Tutustu siis rohkeasti eri tiede- ja teknologialuokkien tarjontaan!
Opintokäyntien aiheet ja menetelmät suunnitellaan niin, että ne tukevat opetussuunnitelmaan perustuvaa opetusta. Luokkien palvelut ovat opettajille ja opetusryhmille pääosin maksuttomia. Käyntien aikana myös opettajat saavat ideoita ja vinkkejä opetuksen järjestämiseen. Opintokäynnit tukevat siis opettajien ammatillisen kehittymistä.
Kattavat ohjeet siihen, miten suunnittelet ja toteutat onnistuneen opintokäynnin, esimerkiksi tiedeluokkaamme, löydät maksuttomalta Ulos luokasta – toiminnalliset opintokäynnit -verkkokurssilta. Lue lisää ja suorita maksuton verkkokurssimme!
Varaa opintokäynti ryhmällesi
Aalto-yliopisto Junior
- Työpajojen sisältöalueet keskittyvät Aalto-yliopiston painopistealueisiin (luonnontieteet, teknologia, insinööritieteet, taiteet, matematiikka ja talous).
- Juniorin työpajat kouluryhmille (Espoo, Otaniemi)
- tarjoamme myös etäopintokäyntejä
Helsingin yliopiston tiedekasvatus
- Helsingin yliopistossa toimii viisi LUMA-tiedeluokkaa: fysiikan avoin opetuslaboratorio Fotoni, maantieteen ja geotieteiden tiedeluokka Geopiste, kemianluokka Gadolin, matematiikan ja tilastotieteen tiedeluokka Summamutikka ja tietojenkäsittelytieteen tiedeluokka Linkki
- Varaa opintokäynti LUMA-tiedeluokkiin (Helsinki, Kumpula)
- Syksyn opintokäyntien varauskalenteri aukeaa 12.8.2025
- tarjoamme myös etäopintokäyntejä
Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus
- Laboratorio on varustettu kattavalla luonnontieteiden perusvälineistöllä, joka mahdollistaa erilaisten kokeellisten töiden suunnittelun ja suorittamisen yläkoulun ja lukion tarpeisiin. Fysiikan ja kemian töiden tekemiseen laboratoriossa on valikoima lasiastiastoa ja muita välineitä.
- LUMA-laboratorio (Joensuu)
Keski-Pohjanmaan LUMA-keskus
- Tiedeluokka Kokon valikoimista löytyy valmiita työohjekokonaisuuksia eri luonnontieteisiin ja teknologiaan liittyen.
-
- Tiedeluokka KOKKO (Kokkola)
Lounais-Suomen LUMA-keskus
- Tervetuloa vierailulle Turun yliopiston LUMA-labraan! Labrassa tutustutaan luonnon monimuotoisuuteen, tutkitaan tiheyttä tai tehdään kemian tutkimuksia. Varhaiskasvatusryhmille tarjoamme satukierroksia Turun yliopiston kasvitieteellisellä puutarhalla Ruissalossa. Lukiolaisilla on myös mahdollisuus suorittaa yliopiston fysiikan opintojen harjoitustöitä jo lukioaikana.
LUMA-keskus Lappi
- Koululaisryhmät pääsevät Aurora-tiedeluokassa tekemään luonnontieteisiin, matematiikkaan tai tekniikkaan liittyviä tutkimuksia, joihin omalla koululla ei välttämättä ole tarvittavaa laitteistoa.
- Aurora (Rovaniemi)
LUMA-keskus Pohjanmaa
- SAGA-tiedeluokka sijaitsee Vaasan yliopiston Technobotnia rakennuksessa (Puuvillakuja 3).
- SAGA (Vaasa)
- Keväällä 2023 tarjolla myös työpajoja. Lisätietoa työpajoista tiedeluokan verkkosivuilla.
Junior University
- Tiedeluokka Polku on kemiantekniikan opetuslaboratoriosta muokattu tila, joka mahdollistaa erityisesti kemiaan liittyvät työt, mutta luokassa voi tutustua myös mm. fysiikan ilmiöihin ja robotiikkaan.
- Tiedeluokka Polku (Lappeenranta)
- Kokeellisen fysiikan luokka tukee peruskoulun ja lukion fysiikan opetusta sähkö- ja energiatekniikan teemoilla.
- ABB:n fysiikan työpaja (Lappeenranta)
Päijät-Hämeen LUMA-keskus
- Tiedeluokka SOLU tarjoaa lähi- ja etäopetusta biologian, DNA-tekniikan, kemian, maantieteen sekä ympäristötieteiden aloilta.
- Tiedeluokka SOLU (Lahti, Niemi)
- tarjoamme myös etäopintokäyntejä
Tampereen yliopiston Juniversity
- Tarjoamme toiminnallisia tiedetyöpajoja sekä lähi- että etäopetuksena luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian aloilta sekä muita vierailuja yliopistokampuksille.
- Juniversityn työpajat (Tampere)
- tarjoamme myös etäopintokäyntejä sekä muita vierailuja yliopistokampuksille.
Tutkija- ja opiskelijavierailut
Aalto-yliopiston tutkijavierailijat
Kiinnostaisiko kuulla, minkälaisia ovat tulevaisuuden nanolaitteet? Entä miten toimii kvanttitietokone? Tilaa tutkija vierailulle kouluunne! Aalto-yliopisto Junior tarjoaa peruskouluille ja lukioille tutkijavierailuja. Tutkijat järjestävät pienen tiedetuokion luokkaanne: esittelevät omaa tutkimustaan hauskalla tavalla oppilaiden tason huomioiden tai tekevät mielenkiintoisia kokeita sekä kertovat työstään ja vastaavat oppilaiden kysymyksiin.
Helsingin yliopiston opiskelijaesittelijät
Helsingin yliopiston opiskelijaesittelijät kertovat lukiolaisille omista opinnoistaan ja Helsingin yliopiston tarjoamista mahdollisuuksista. Tilaisuus voidaan järjestää lukiossa oppitunnilla, yliopiston kampuksella tai verkon välityksellä. Infoja pidetään sekä suomeksi että ruotsiksi.
Tampereen yliopiston asiantuntija- ja opiskelijavierailut
Uutta oppia ja innostusta opiskelijoillesi? Tutustu Tampereen yliopiston asiantuntijoihin ja aiheisiin – vierailu on oppilaitoksellesi maksuton. Asiantuntijapankissamme on eri alojen tutkijoita ja opettajia, oman alansa asiantuntijoita eri tieteenaloilta. Luennot on tarkoitettu ensisijaisesti lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten oppilaille, mutta osa aiheista soveltuu myös yläkouluun. Maksuttomat luennot ovat kestoltaan yhden oppitunnin mittaisia ja niitä voidaan järjestää sekä lähitoteutuksina Pirkanmaan alueella että etätoteutuksina.
Yliopistomme opiskelijalähettiläät tekevät oppilaitosvierailuilla koulutustarjontaamme tutuksi toisen asteen opiskelijoille. Vierailuilla lähettiläät kertovat omasta opiskelukokemuksestaan ja -alastaan. Vierailut sopivat niin opotunneille kuin muillekin oppitunneille. Opiskelijat toteuttavat vierailuita mahdollisuuksien mukaan kouluilla ja etäyhteyksin. Kerrothan varauslomakkeella, mistä alasta tai aloista haluaisit vierailun. Opiskelijalähettilään vierailu kestää noin tunnin.
Tutkija tavattavissa
Tutkija tavattavissa -palvelun tarkoituksena on mahdollistaa helpot ja matalan kynnyksen tutkijavierailut kouluihin sekä oppilaitoksiin maantieteellisestä sijainnista sekä resursseista riippumatta.
Muita LUMA-aiheisia vierailukohteita
- Helsingin observatorio (Helsinki)
- Heurekan kouluohjelmat (Vantaa)
- Luomus (Helsinki)
- Tekniikan museo (Helsinki)
- Tiedekeskus Tietomaa (Oulu)
Kysy asiantuntijalta
Voit lähettää kysymyksiä useissa verkkopalveluissa, mm.
- Kirjastot.fi: Kysy kirjastonhoitajalta
- Kysy.fi
- LuontoPortti: Kysy luonnosta
- STUK: Kysy säteilystä
- Suomen Luonto: Kysy luonnosta
- Tiede.fi: Kysy asiantuntijalta
tai esimerkiksi yhteisöllisen median foorumeissa, mm.
- Kysy luonnosta (Facebook)
Tutustu myös aikaisempiin kysymyksiin ja vastauksiin LUMA-aiheisiin liittyen.