GeoGebra matematiikan opetuksessa

Tällä sivulla opit GeoGebran käytön perusteet ja kuulet lisää ohjeita sen erilaisista käyttötavoista matematiikan opetuksessa ja opiskelun tukena. Opetusmateriaali on videomuodossa ja se on tuotettu osana vuonna 2015 toteutettua hanketta. Koulutus koostuu kahdesta osiosta, joista ensimmäisessä perehdytään ohjelmiston perusteisiin ja toisessa sen soveltavaan käyttöön opetuksessa.

GeoGebra on vuorovaikutteinen matematiikkaohjelmisto opetuskäyttöä varten. Se soveltuu matematiikan opetuksen tueksi alakoulusta yliopistoon. Ohjelmalla voi opiskella perusmatematiikkaa luomalla ja tutkimalla itse tai tutkimalla Geogebralla luotuja vuorovaikutteisia nettisivuja. GeoGebra on tehty Java-ohjelmistolla ja se on käännetty lukuisille kielille, myös suomeksi. GeoGebralla funktioiden piirtäminen käy helposti ja havainnollistaminen on helppoa.

Mikä ihmeen GeoGebra? Tällä videolla on esitelty GeoGebra -ohjelmisto tarkemmin ja kuulet vinkkejä siitä, miten ohjelmisto kannattaa ottaa käyttöön omassa opetuksessasi.

GeoGebra -ohjelmiston perusteet

GeoGebran asentaminen ja päivittäminen

Tällä videolla opastetaan, miten voit asentaa GeoGebran omalle koneella ja miten olemassa olevan ohjelmiston voi päivittää uusimpaan versioon.

Geometriset kuviot. GeoGebran piirtoalue ja työvälineet

Videolla tutustutaan GeoGebran piirtoalueeseen ja perustyövälineisiin.

Tällä videolla opit, miten GeoGebralla voi piirtää kuvioita ja miten kuvan saa vietyä tekstitiedostoon.

Tällä videolla tutututaan geometrisen harppi-viivain konstruktion tekemiseen GeoGebrassa. Esimerkiksi on valittu annetun kulman puolittaminen harpilla ja viivaimella.

Funktioita. Syöttökenttä ja liukukytkin

Videolla tutustutaan syöttökentän käyttöön ja funktioiden kuvaajien piirtämiseen. Katsotaan myös liukukytkimen toimintaa.

Videolla näytetään, miten piirtoalueen asetuksia voi muuttaa.

Tasogeometriaa. Näytä/piilota-valintaruutu ja ABC-teksti

Videolla tehdään käytetään GeoGebraa kulman suuruuden arviointiin. Esiteltyä työtä voi käyttää esimerkiksi oppitunnin alussa opettajajohtoisena demona.

Videolla esitellään kaksi tasogeometrian GeoGebra sovelmaa, jotka rakentuvat opettajajohtoisina demoina tyhjältä työpöydältä.

GeoGebran mahdollisuudet matematiikan opetuksessa

Tutkimustehtäviä. Kuvan lisääminen piirtoalueelle

Käsitteiden havainnollistaminen. Jälki, tekstikenttä ja painike

Vaiheittainen esittäminen. Piirroksen vaihe

Tilastoja ja todennäköisyyslaskentaa. Laskentataulukko ja todennäköisyyslaskuri

Materiaalin jakaminen oppilaille. GeoGebra-tube ja 3D-piirtäminen