Tälle sivulle on koottu virtuaalisia toimintamallejamme ja materiaalejamme opettajille ja kasvattajille opetuksen tueksi opetat sitten verkon välityksellä tai paikkakunnalla kaukana yliopistokaupungeista. Löydät haluamasi sisällöt helposti verkkosivun haku-toimintoa (ctrl+F). Olemme luokitelleet sisältöjä asiasanojen perusteella, etsi esimerkiksi luokka-asteen tai oppiaineen nimellä.
Sisällys:
- Varaa meiltä etäopintokäynti luokallesi
- Lainaa välineitä opetusta varten
- Hyödynnä valmiita materiaalejamme
- Tippsen på svenska
Varaa meiltä etäopintokäynti luokallesi
Varaa ryhmällesi etäopintokäynti
Etäopintokäynnit Helsingin yliopiston LUMA-tiedeluokkiin toteutetaan videoyhteyden välityksellä oppimisyhteisöjen tai oppijoiden omissa tiloissa ja heidän omia välineitään hyödyntäen. Tiedeluokkiemme ohjaajat vastaavat opintokäyntien teoriasisältöjen sekä työvaiheiden läpikäymisestä sekä niissä opastamisesta videoyhteyden välityksellä. Järjestämme sekä tiedekohtaisia että monitieteisiä opintokäyntejä. Varattavanasi on opintokäyntejä kaikille luokka-asteille sekä varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen.
Asiasanat: fysiikka, kemia, maantiede, matematiikka, ohjelmointi, opintokäynti
Virtuaaliset työpajat kouluryhmille
Virtuaalisessa työpajassa Aalto Juniorin ohjaaja saapuu etäyhteyden kautta ohjaamaan oppilaille toiminnallisen työpajan mielenkiintoisesta aiheesta. Työpajoissa hyödynnetään koululta löytyviä välineitä tai helposti kerättäviä materiaaleja. Voit myös lainata meiltä tarvittavia välineitä. Virtuaalisissa työpajoissa sisältöalueet keskittyvät STEAM+ -opetukseen (luonnontieteet, teknologia, insinööritieteet, taiteet, matematiikka ja talous). Työpajoissa tehtävät työt sopivat opetussuunnitelman mukaisesti oppiaineiden sisältöihin. Tarjoamme työpajoja eri luokka-asteille perusopetuksessa ja toisella asteella.
Asiasanat: luonnontieteet, teknologia, insinööritieteet, taiteet, matematiikka, talous, opintokäynti
Tiedeluokka SOLUn ohjattu opetus
Tiedeluokka SOLU on oppimisympäristö jossa järjestetään LUMA-toimintaa, kuten kerhoja, leirejä, koulutuksia ja opetusta. Toiminnan tavoitteena on tukea opiskelijan ymmärrystä ja lisätä kiinnostusta LUMA-aineita ja niiden opiskelua kohtaan tekemisen kautta. Opetus on ohjattua tiedetekemistä kaikille opetusasteille. Opetuksia järjestetään myös etäyhteydellä. Opetuksen aikana opiskelijat pääsevät työskentelemään mielenkiintoisten ja monipuolisten aiheiden, työtapojen ja -välineiden kanssa
Asiasanat: biologia, fysiikka, kemia, maantiede, matematiikka, robotiikka ja ohjelmointi, opintokäynti
Tampereen yliopiston etätyöpajat varhaiskasvatukseen, esi- ja perusopetukseen
Tarjoamme toiminnallisia tiedetyöpajoja sekä Tampereen yliopiston keskustakampuksella että etätoteutuksina. Työpajat ovat maksuttomia ja niihin voivat osallistua oppimisyhteisöt ympäri Suomen. Etäohjattua sisältö on tarjolla varhaiskasvatukseen, esiopetukseen ja perusopetuksen alaluokille.
Asiasanat: varhaiskasvatus, esiopetus, perusopetus, pakopeli, matematiikka, valo, ongelmanratkaisu, yhteistyö, opintokäynti
Kemian etätyöpajat esi- ja alakouluun
Kemianluokka Gadolinin etätyöpajoissa tutustutaan ympäriltämme löytävään, arjesta tuttuun kemiaan. Etätyöpajat voidaan toteuttaa esikoulusta ja koulusta löytyvillä materiaaleilla joko sisällä tai ulkona. Etätyöpajat alkavat yhteisellä ohjeistuksella, jonka jälkeen on aikaa itsenäiseen työskentelyyn, ja lopuksi kokoonnutaan vielä yhteiseen loppukoontiin. Etätyöpajat on suunniteltu tukemaan opetussuunnitelmien toteutusta omassa opetuksessa. Työpajoja toteutetaan esi- ja alakouluun.
Asiasanat: kemia, luonnontieteet, opintokäynti
Lainaa välineitä opetusta varten
Lainaksi!- toiminnan kautta tarjoamme Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan oppimisyhteisöille mahdollisuuden lainata maksutta opetuskäyttöön luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusvälineistöä. Välineistöä on saatavilla mm. ohjelmointiin, robotiikkaan, energia-teemaan sekä mikroskopointiin. Laitteisiin ei sisälly opetuspaketteja, mutta lainaajan on mahdollista saada lyhyt virtuaaliperehdytys lainatun välineistön käyttöön.
Asiasanat: luonnontieteet, matematiikka, teknologia, Vaasa
Juniversityn lainaamosta saat maksutta lainaksi luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusvälineistöä. Välineistöä on saatavilla mm. ohjelmointiin, robotiikkaan, mittaamiseen sekä mikroskopointiin. Lainaamosta löydät myös käyttö- ja työohjeita.
Asiasanat: luonnontiede, matematiikka, teknologia, Tampere
Esikoululaisten opetuksen tukena on oppimateriaalipaketti eli eskarisalkku. Se sisältää käsikirjoja, kuvakirjoja, tutkimusvälineitä, toimintavinkkejä sekä ohjekortit esiopetusvuoden aikana käsiteltäviin aihekokonaisuuksiin liittyen. Lapset tutustuvat ja tutkivat aihepiirejä myös Ekopoliisi-tehtävien avulla hyödyntäen oikeita tutkimusvälineitä, kuten vedenvirtausmittaria, energiankulutusmittaria, infrapunalämpömittaria ja digitaalivaakaa.
Asiasanat: varhaiskasvatus, oppimateriaalit, energia, kiertotalous, vesi, Lappeenranta
Lounais-Suomen LUMA-keskus tarjoaa kolme valmista ja helposti muokattavaa Mobiililaboratorio-oppimiskokonaisuutta, jotka on suunniteltu yhdessä opettajien kanssa. Kokonaisuudet sopivat kaikille luokka-asteille ja ovat helposti muokattavissa opettajan ja oppilaiden tarpeiden mukaiseksi. Tarjoamme työmenetelmien ja materiaalin lisäksi myös laitteet maksutta kokonaisuuksien suorittamista varten. Näitä kokonaisuuksia opettajat voivat hyödyntää maastopainotteisessa luonnontutkimuksen opetuksessa.
Asiasanat: biologia, terveystieto, fysiikka, ympäristöoppi, oppimateriaali, Turku
Varhaiskasvatukseen, esiopetukseen sekä alakoulun ensimmäisille luokille suunnatut LUMA-lainasalkut ovat alunperin Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen kehittämiä tarvikesalkkuja, jotka sisältävät välineet neljään luonnontieteelliseen kokeeseen. Olemme hankkineet salkut nyt myös Turun LUMA-keskukseen. LUMA-salkkuja lainataan maksutta kaikille halukkaille oppimisen ja opettamisen tueksi! Salkkujen sisältämien välineiden avulla lapset pääsevät itse tekemään helppoja tutkimuksia. Salkkuja on kaksi kappaletta, joten lainaus onnistuu kahteen eri paikkaan samaan aikaan. Mahdollista on myös saada molemmat salkut kerralla, jos on tarve.
Asiasanat: varhaiskasvatus, alakoulu, oppimateriaalit, teknologia, ohjelmointi, fysiikka, kemia, luonnontieteet, Turku
LUMA Keskus Lapin lainavälineet
LUMA-keskus Lappi tarjoaa lainattavaksi helppokäyttöiset, laadukkaat ja innostavat välineet kouluille ja oppilaitoksille. Opettaja voi varata välineitä koulunsa tai luokkansa käyttöön maksutta. Lainatuista välineistä vastuussa on lainaaja. Lainavälineet ovat yhdistettävissä LUMA-keskus Lapin tarjoamaan tiedeluokkatoimintaa ja välineiden mielekkääseen opetuskäyttöön on tarjolla ohjausta. Välineet on tarkoitettu koko Lapin alueella käytettäväksi.
Asiasanat: oppimateriaalit, biologia, robotiikka, teknologia, kemia, Rovaniemi
Hyödynnä valmiita materiaalejamme
Materiaalipankit
Olemme tuottaneet vuosien aikana paljon hyödyllisiä ja maksuttomia oppimateriaaleja ja aineistoja LUMA-aineiden opetuksen tueksi. Niihin pääset tutustumaan oheisista linkeistä.
StarT materiaalipankki: materiaaleja ja vinkkejä projektiopiskelun tueksi
Satoja vinkkejä projektioppimisen aloittamiseksi! Materiaalit on alle jaoteltu aiempien StarT-kausien teemojen mukaisesti sekä luokka-asteittain.
Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskuksen materiaalipankki
Oppimateriaaleja etenkin biologian, fysiikan, kemian, maantieteen , matematiikan ja tietojenkäsittelytieteen opetukseen.
Katsothan myös Helsingin yliopiston LUMA-tiedeluokkien omat materiaalipankit
- Fysiikan avoin opetuslaboratorio Fotonin materiaalit
- Kemianluokka Gadolinin materiaalit
- Maantieteen tiedeluokka Geopisteen materiaalit
- Matematiikan tiedeluokka Summamutikan materiaalit
- Tietojenkäsittelytieteen tiedeluokka Linkin materiaalit
Avointen oppimateriaalien kirjasto (AOE)
Monia menneiden LUMA-keskus Suomen hankkeiden materiaaleja on tallennettu maksuttomasti saataville palveluun. Materiaaleja voit selata esimerkiksi hakusanoilla ”LUMA” tai ”LUMA-keskus”. Palvelua ylläpitää Opetus- ja kultuuriministeriö.
Innostavaa pienten lasten tiedekasvatusta
Ideoita ja vinkkejä alle kouluikäisten lasten tiedekasvatuksen toteuttamiseen.
LUMA SUOMI -ohjelman aineistot
Kymmeniä aineistoja matematiikan, luonnontieteiden, ympäristöopin ja teknologian esi- ja perusopetuksen tueksi.
Aalto-yliopisto Juniorin Kokeile kotona tai koulussa
Täältä löydät innostavia tiede- ja taidetöitä, joita voit kokeilla itse kotona tai koulussa. Materiaaleja saa käyttää vapaasti opetuksessa.
Varhaiskasvatus
Virtuaalinen Tiedesyntymäpäivä-paketin hauskat aktiviteetit
Virtuaalitiedesynttärit mahdollistavat tiedejuhlien järjestämisen kotioloissa tarinallisen ja opettavan videomateriaalin avustuksella. Paketti sisältää ohjeet kolmeen hauskaan aktiviteettiin, jotka on helppo toteuttaa turvallisesti kotoa löytyvillä ainesosilla ja välineillä. Virtuaalisynttärit sopivat n. 6–10-vuotiaille ja ohjaajana voi toimia esimerkiksi oma huoltaja, isovanhempi, vanhempi sisarus tai muu tuttu aikuinen. Virtuaalisynttäripaketti on maksuton palvelu, jota voidaan käyttää kotona, koulussa, päiväkodissa tai vaikkapa kerhossa.
Asiasanat: kemia, tarinallisuus, tiedejuhlat
Tutustu tutkijoiden työskentelyyn
Tutkijaseikkailuissa päästään tutustumaan eri tieteenalojen tutkijoiden työskentelyyn. Tutkijaseikkailuiden tarkoitus on leikin ja toiminnallisuuden avulla innostaa tutkimaan ja kysymään sekä samalla oppimaan erilaisia tutkijan työskentelyyn liittyviä taitoja. Erilaisten taitojen harjoittelemisen lisäksi tutkijaseikkailuissa avataan samalla hieman tieteen ja tutkijoiden mystistä maailmaa, joka on arvoitus usein monelle aikuisellekin.
Asiasanat: tiedekasvatus, tieteellinen lukutaito
Virtuaaliseikkailu ötököiden maailmassa
Virtuaaliseikkailussa on kuusi varhaiskasvatukseen ja alakouluun suunnattua videota, joissa ihmetellään erilaisia ötököitä ja niiden elinympäristöjä. Videot muodostavat monialaisen kokonaisuuden, joka sisältää matematiikkaan, kieliin, maantietoon, biologiaan, tietojenkäsittelytieteisiin ja kemiaan liittyviä tehtäviä.
Asiasanat: tiedevideot, monialainen kokonaisuus, matematiikka, kielet, maantieto, biologia, tietojenkäsittelytiede, kemia
Ideoita varhaiskasvatuksen projektioppimiseen
StarT: KeittiöKemiaa ja kestävää taidetta
Pilke Päiväkoti Loisteen projektissa yhdistyvät kestävä kehitys, tiedekasvatus ja taide.
Asiasanat: kestävä kehitys, tiedekerho, projektioppiminen, kemia, taide
StarT: Cook Chlorophyll and the Colours of the Fall
Rantavitikan eskarien projektissa tutkittiin lehtiä monesta eri näkökulmasta. Lapset toteuttivat näytelmän Kokki Klorofyllistä. Linkki projektipäiväkirjaan
Asiasanat: englanniksi, tutkimuskysymykset, projektioppiminen, tutkiva oppiminen, kestävä kehitys
Päiväkoti Pikkutyllin toteuttamassa projektissa leipään tutustuttiin muun muassa tutkivalla työotteella, taiteen keinoin (tanssi, kuvataide, musiikki), retkiä tehden sekä tietenkin leipoen.
Asiasanat: projektioppiminen, kestävä kehitys, taide
Lisää varhaiskasvatukseen soveltuvia materiaaleja löydät:
Perusopetus
Miten keuhkot toimivat? Entä miten pallea liittyy hengittämiseen? Tutustu keuhkojen rakenteeseen ja toimintaan kotona itse rakennetun keuhkomallin avulla! Keuhkomalli toimii hyvin myös ainerajat ylittävänä asiakokonaisuutena. Tässä yhteydessä voidaan käsitellä myös esimerkiksi painetta (yhteys fysiikkaa) sekä ilman kaasujen koostumusta (yhteys fysiikkaan ja kemiaan). Työ sopii mainiosti niin ala- kuin yläkouluun (ja miksei jopa lukioonkin).
Asiasanat: anatomia, fysiologia, ihminen, opetusmateriaalit, fysiikka, kemia
ZAU-virtuaalikerhon materiaalit matematiikkaan
ZAU matematiikka-aiheinen virtuaalikerho tarjoaa mahdollisuuden innostaville tutkimuksille ja tiedekerhoharrastamiselle ajasta ja paikasta riippumatta lapsille ja nuorille eri puolilla Suomea. Kerhokerroilla esitellään kunkin kerhokerran teemaan liittyviä hyödyllisiä ja havainnollistavia aktiviteetteja ja tutkimuksia, jotka on helppo toteuttaa esimerkiksi kotona tai koulussa helposti saatavilla olevien välineiden avulla. Kerhojen teemoina ovat: Kiehtovaa geometriaa, rikasta rahankäyttöä, tolkkua topologiaan, oivalluksia ohjelmoinnista ja pikseleistä, todenäköisyyksiä ja logiikka ja matematiikkaa luonnossa ja omassa elämässäni.
Asiasanat: tiedekerho, matematiikka, opetusmateriaalit
Kokeile kotona- materiaalit ja työohjeet
Sivulta innostavia tiede- ja taidetöitä, joita voit kokeilla itse kotona tai koulussa. Sivulle on myös koottu tarkemmat työohjeet Juniorin sosiaalisessa mediassa esiteltyihin työpajoihin. Materiaaleja saa käyttää vapaasti opetuksessa.
Asiasanat: kemia, kestävä kehitys, kuvataide, ohjelmointi
Tiedeluokka Auroran virtuaalityöpajat
Työt koostuvat kahdesta videosta ja tulostettavasta työohjeesta. Video A johdattelee oppilaita ilmiöön ja neuvoo kokeiden tekemisessä. Videolla B näytetään kokeiden tulokset ja selitetään ilmiö. Opettaja voi näyttää videon B oppilailleen tai katsoa sen itse opetuskeskustelun pohjaksi. Kokeet onnistuvat helposti saatavilla olevilla tarvikkeilla.
Asiasanat: fysiikka, kemia, biologia, alakoulu, yläkoulu
Matematiikkaa, arvoituksia ja kielellisiä kompia
Tehtävämateriaali sisältää eritasoisia matemaattisia ja kielellisiä päättelytehtäviä ja arvoituksia vastauksineen. Tehtävät on jaettu kahteen eri vaikeustasoon, 3.-6.-luokille ja 7.-9.-luokille sopiviin.
Asiasanat: matematiikka, kertoma, päättely, permutaatio, potenssi
Tilastoja ja todennäköisyyksiä toiminnallisesti
Forensinen tilastotieteilijä työskentelee monenlaisten asiantuntijoiden kanssa ja auttaa heitä ratkomaan eteen tulevia ongelmia matematiikan ja tilastotieteen avulla. Tilastotieteestä ja todennäköisyyslaskennasta on tässä työssä erityisen paljon hyötyä. Tutkimustehtävässä pohditaankin todennäköisyyksiä hevoskilpailupelin merkeissä.
Asiasanat: matematiikka, tilastotiede, todennäköisyydet
Geometriatehtävä Neljä ympyrää.
Saatko ratkaistua ympyröiden väliin jäävän alueen pinta-alan? Tehtävä soveltuu yläkoululaisille.
Asiasanat: matematiikka, geometria, pinta-ala
Ideoita perusopetuksen projektioppimiseen
StarT: Ilmastonmuutos Stop! -lautapeli
Länsiharjun koulun monialainen projekti lautapelien maailmassa. Linkki projektipäiväkirjaan
Asiasanat: kestävä kehitys, projektioppiminen, alakoulu, ilmastonmuutos
Jokilaakson koulun projektissa rakennettiin liikkuva lelu nimeltä Kaupunkiralli.
Asiasanat: teknologia, projektioppiminen, alakoulu
Sammonlahden koulun opettajatyöryhmän laatima Greenreality-lupauspohja on suunnattu kaikille luokka-asteille. Jokaisessa luokassa oppilaat tekevät yhteisen Greenreality-lupauksen huomioiden kaikki neljä kestävän kehityksen osa-aluetta. Ikätaso huomioiden lupauksia tehdään yhdestä neljään (pienemmillä yhdeltä osa-alueelta, isommilla vaikkapa kaikista). Luokkakohtaisten lupausten kautta muotoutuu kätevästi koko koulun ympäristöohjelma. Linkki käytänteen materiaaleihin
Asiasanat: kestävä kehitys, projektioppiminen
Keminmaan keskuskoulun oppilaat rakensivat opetuskokonaisuus alakoulun kakkosluokkalaisille. Opetuskokonaisuudessa oppilaat kokeilivat erilaisia kemiantöitä. Töiksi oppilaat valitsivat sokerisateenkaarten teon ja punakaali-indikaattorin väriloiston tutkimisen. Linkki projektipäiväkirjaan
Asiasanat: kemia, projektioppiminen, yläkoulu, minun LUMAni, englanniksi
StarT: Yhteistyöprojekti Matkalla Marsiin 2020
Pikkolan koulun Matkalla Marsiin 2020 on lähes koko kevätlukukauden kestävä yhteistyöprojekti yläkoulun kahdeksannen luokan valinnaisen lumate-kurssin ja valinnaisen tietotekniikan kurssin oppilaille. Kurssien oppilaat perustavat yhdessä avaruusmatkailuyrityksen ja suunnittelevat yrityksen markkinoinnin, raketin valmistuksen ja astronauttien rekrytoinnin. Linkki käytänteen materiaaleihin
Asiasanat: projektioppiminen, yläkoulu, minun LUMAni
StarT: Machine Learning to Detect Forest Fires
FISTAn ryhmä seiskaluokkalaisia on koulun jälkeen kerääntynyt yhteen tutkiakseen kuinka tunnistaa metsäpalot satelliittien tai droneiden ottamista kuvista. Tämä sai alkunsa uutisista Australian suurista metsäpaloista. He päättivät ratkaista tämän ongelman tunnistamalla palon aikaisin, täten minimimoiden metsien vahingot. Linkki projektipäiväkirjaan
Asiasanat: projektioppiminen, yläkoulu, minun LUMAni, englanniksi
Toinen aste
Miten avaruussää ja avaruusromu vaikuttavat ihmisten elämään? -video
Professori Minna Palmrothin mielenkiintoinen luento sopii kaikille fysiikasta kiinnostuneille ja hyvin esimerkiksi fysiikan etäoppitunniksi. Tiedeluennoilla pääset kuulemaan Helsingin yliopiston tutkijoiden pitämiä luentoja ajankohtaisista tutkimusaiheista.
Asiasanat: fysiikka, ilmakehätieteet, lukio, tiedeluento
Värit joita et näe: atomit, infrapuna ja ilmastonmuutos -video
Video väreistä, valosta, atomeista, lämmöstä, infrapunasta ja maapallon säteilytasapainosta. Tarkoitettu opetuskäyttöön erityisesti peruskoulutasolla.
Asiasanat: fysiikka, ilmastonmuutos, tiedevideo
Paljonko sipseissä on rasvaa ja miten sen voisi selvittää? -video
Työssä opiskelija perehtyy ravinnosta saataviin rasvoihin ja niiden terveellisyyteen. Työssä opiskelija suorittaa tutkimuksen, jossa rasvat erotetaan sipseistä. Työssä tutustutaan erilaisiin erotusmenetelmiin kuten uutto, suodatus, tislaus ja haihdutus. Työ soveltuu lukioon KE1 ja KE2 kursseille.
Asiasanat: lukio, kemia
Fysiikan ja kemian MOOC-pohjainen työkurssi
Kaksi fysiikan labratyötä on avattu. Työt soveltuvat erityisesti lukiolaisille ja 1. vuoden korkeakouluopiskelijoille. Töissä käsitellään benjihypyn fysiikkaa ja ominaislämpökapasiteetin määrittämistä. Töiden avulla voi syventää mekaniikan ja termofysiikan osaamista ja kokeellisen mittausaineiston käsittelytaitoja. Kurssialue on DigiCampus alustalla.
Asiasanat: fysiikka, lukio, mekaniikka
Kemia tieteenä ja yhteiskunnassa -verkkokurssi
Avoin verkkokurssi vastaa muun muassa kysymyksiin: Mitä kemia on nyt ja tulevaisuudessa? Minkälaisia kysymyksiä siinä tutkitaan ja ratkaistaan? Miten kemian osaamisella voi osallistua globaalien kysymysten ratkaisemiseen? Minkälaisia opiskelu -ja uramahdollisuuksia kemia tarjoaa? Opettaja voi käyttää kurssia myös osittain monilla lukion kursseilla tai opiskelija voi suorittaa sen kokonaisena (1 op tai 2 op).
Asiasanat: kemia, lukio, tiedekasvatus
Ideoita toisen asteen projektioppimiseen
StarT: Omavarainen sähköntuotanto – sähköä tuottava kuntopyörä
Kaurialan lukio projektissa tutustutaan omavaraiseen sähköntuotantoon ja rakennetaan itse sähköä tuottavaa kuntopyörää tavallisesta kuntopyörästä ja vanhasta auton laturista. Linkki projektipäiväkirjaan
Asiasanat: lukio, kestävä kehitys, projektioppiminen
Suunnittelemamme Snakebot, eli käärmebotti, on käärmeen, toukan ja skorpionin hybridi. Sen avulla pyrimme luomaan uudenlaisen robottiapuvälineen, joka kykenee liikkumaan mahdollisimman monessa eri maastossa. Linkki projektipäiväkirjaan
Asiasanat: lukio, teknologia ympärillämme, englanniksi, projektioppiminen
Äänekosken lukion esitys, jossa yhdistetään monitieteellisiä näkökulmia ympäristötieteisiin, kuten ekologiaan ja ympäristösuojeluun, kuin aikuistumiseen, draamakirjallisuuteen ja näytelmän koreografiaan, tanssinumeroihin, vaatetukseen ja lavastukseen. Linkki projektipäiväkirjaan
Asiasanat: lukio, kestävä kehitys, monitieteellisyys, projektioppiminen
Tipsen på svenska
Tipsen på svenska hittas här. LUMA-center Åbo Akademi ja Skolresurs tarjoavat tukea ruotsinkieliseen LUMA-aineiden opetukseen.
Inspiraatiota omaan opetukseen
Teknologia maantieteen opetuksessa
Maantiedon/maantieteen opetukseen painottuvassa koosteessa perehdytään lukuisten verkkopalveluiden ja sovellusten käyttöön sekä kokeiltiin niitä omassa opetuksessa. Erilaisia verkkopalveluja voidaan maantiedossa hyödyntää esimerkiksi mittaamiseen, tiedonkeruuseen, sijainnin määritykseen, mallintamiseen ja tiedon käsittelyyn. Esittelyssä ovat etenkin Paikkatietoikkuna, Google Earth ja Libre Office -ohjelmistot.
GeoGebra matematiikan opetuksessa
Tällä sivulla opit GeoGebran käytön perusteet ja kuulet lisää sen erilaisista käyttötavoista matematiikan opetuksessa ja opiskelun tukena. Opetusmateriaali on videomuodossa ja se on tuotettu osana vuonna 2015 toteutettua hanketta. Koulutus koostuu kahdesta osiosta, joista ensimmäisessä perehdytään ohjelmiston perusteisiin ja toisessa sen soveltavaan käyttöön opetuksessa.
Vuonna 2015 toteutetun täydennyskoulutuskurssin aineistoja ja toteutuksen yhteydessä koulumaailmasta esiin nousseita LUMA-aineiden opetuksen hyviä pedagogisia käytäntöjä.
LUMAT-tutkimusjulkaisussa julkaistuista artikkeleista voit ammentaa tutkittuun tietoon perustuvia ratkaisuja LUMA-aineiden opetuksen.
TVT-sovelluksia LUMA-aineiden opetukseen
Tälle sivulle on koottu sekä ohjelmistoja että sovelluksia LUMA-aineiden opetuksessa hyödynnettäväksi. Iso osa suositelluista sovelluksista on käytettävissäsi maksuttomasti.
Vinkkejä hyviin sähköisiin oppimateriaaleihin muualla
Suomenkieliset materiaalit
- 55 tarinaa matematiikasta
- ESERO Finland opetusmateriaalit
- Helsingin observatorion opetuspaketit
- Innokas-verkoston materiaalit
- Koodiaapinen
- LuontoPortti
- LYKE – Luonto- ja ympäristökasvatuksen tukiverkosto
- MAOLin oppimateriaalit
- Mappa: Tukimateriaalia kestävän kehityksen kasvatukseen sekä ympäristökasvatukseen
- Matematiikkakilpailut ja olympiavalmennus
- Matematiikkalehti Solmu
- Materiaalit ympärillämme (pdf)
- Muoviteollisuus
- Open ilmasto-opas
- Openmetsä
- Opetus.tv
- Pelissä yhteinen kaupunki! – videosarja kestävästä kaupunkisuunnittelusta ja osallisuudesta
- Pinkka
- RajatOn
- Suomen luonnonsuojeluliitto
- Suomen metsäyhdistys
- Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen Sähkölä
- School Education Gateway
- Tieteen termipankki
- Tietysti.fi
- ThinkMath
- WWF
- YLE Areena: Tiede
- YLE Oppiminen
Englanninkieliset materiaalit