Laura Lammi on Suomen ensimmäinen tiedelähettiläs

Laura Lammi on suorittanut LUMA-keskus Suomen Tiedelähettiläs-kurssin. Lammi on ensimmäinen kurssin suorittanut tiedelähettiläs Suomessa. Lammia inspiroi eniten luonnontieteissä niiden monipuolisuus ja mahdollisuus vaikuttaa konkreettisesti tulevaisuuteen.

–  Luonnontieteet mahdollistavat hurjan monialaisen uuden oppimisen esimerkiksi ongelmanratkaisutaidoissa, tieteellisessä ajattelussa, ryhmätyötaidoissa sekä viestinnässä.

Luonnontieteelliset innovaatiot ja osaaminen tulevat muokkaamaan tulevaisuuden yhteiskuntaamme, ja olemaan korvaamattomia välineitä esimerkiksi hyvinvoinnin ja luonnonsuojelun kehityskulussa, Lammi kertoo.

– Haluan luonnontieteilijänä olla osana toteuttamassa tulevaisuutta jo tänään.

Matkalla tiedelähettilääksi

Laura Lammi haluaa olla mukana kannustamassa kaikenikäisiä oppijoita tieteen pariin ja jakaa kokemuksiansa onnistumisista ja huippuhetkistä tieteen parissa. Luonnontieteet ovat avanneet hänelle monenlaisia mahdollisuuksia, joita hän ei hänen omasta mielestään olisi saanut toisaalla.

– Ajattelin saavani tältä kurssilta hyviä ohjeita ja vinkkejä tiedelähettiläänä toimimiseen, joita sitten kertyikin. Toimin yliopistolla tiedekasvatustoiminnassa ja koin kurssin tukevan osaamistani myös tässä tehtävässä.

Lammin kiinnostus LUMA-aineisiin heräsi jo alakoulussa. Hän osallistui koulun elektroniikkakerhoon, jossa rakennettiin pieniä laitteita piirilevyille.

– Lisäksi minua kannustettiin kotona osallistumaan tiedeaktiviteetteihin, kuten leireille ja lasten luennoille, sillä minua kiinnostivat kovasti ympäröivän maailman ihmeelliset ilmiöt ja tiede niiden taustalla. Halu saada vastauksia kysymyksiini johti minut lopulta opiskelemaan biologiaa Turun yliopistoon. Osallistun tiedekasvatustoimintaan nykyään ohjaajan näkökulmasta, mutta edelleen myös oppijana.

Ensi askeleita ja oppimisen iloa

Laura Lammi on jo pienestä asti ollut kiinnostunut uuden oppimisesta aiheesta riippumatta. Luonnontieteet olivat Lammin kartalla jo ennen kuin koulunkäynti alkoi.

– Viihdyin tunteja metsässä ihmetellen kaikkea vastaan tulevaa ja ihailin tekniikkaa pappani kehittämissä laitteissa. Hän on ammatiltaan keksijä. Luin paljon kirjoja ja katsoin dokumentteja. Kerran rakensin pihallemme lehtokotiloille pienen tarhan, jossa ruokin niitä salaatilla. Sama innostus oppimista kohtaan kantaa minua yhä, Lammi kertoo.

Oppiminen kestää läpi elämän – tieteen pariin kaikki ovat tervetulleita. Myös kolmannen sukupolven tiedeintoilijat ovat lämpimästi tervetulleita mukaan toimintaan.

– Isovanhemmilla ja toisen sukupolven tekijöillä on runsaasti arvokasta osaamista ja tietoa, joka ei löydä lasten ja nuorten luo muuta reittiä kuin heidän kauttaan.

– Tieteen pariin kannustettaessa tarvitsemme monipuolisia keinoja, joiden toteuttamiseen vanhemmilla ja isovanhemmilla on varmasti paljon korvaamatonta asiantuntemusta. Tiedelähettiläs-kurssi on hyvä tapa hankkia tarvittavat tiedot ja tulla mukaan innostamaan kaikki luonnontieteiden pariin!

Tiedelähettiläs-kurssi avautui DigiCampus-alustalla 17.1. Voit osallistua kurssille yliopiston HAKA-käyttäjätunnuksilla. Yliopiston ulkopuoliset toimijat voivat luoda omat tunnukset palvelussa. Kurssi on kaikille osallistujille maksuton. Kurssin avajaisinfoon voit osallistua täällä, paikasta ja ajasta riippumatta. 


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail