Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Kemianluokka Gadolinin tiedetorstait: Itämereen upotetut kemialliset aseet ja niiden myrkyllisyys

13.10.2022 klo 14:0015:00

Tule kuulemaan ajankohtaisesta tutkimuksesta Gadolinin Tiedetorstaihin!

Kemianluokka Gadolinin Tiedetorstait järjestetään kuun toisena torstaina syyskuusta alkaen aina kello 14-15. Tiedetorstai-tapahtumat pidetään etänä, ja lähetyksestä tehtävä tallenne julkaistaan Gadolinin nettisivuilla tapahtuman jälkeen. Tiedetorstait on suunnattu yläkoululaisille ja lukiolaisille sekä heidän opettajilleen, mutta toivotamme tapahtumiin tervetulleeksi kaikki tieteestä kiinnostuneet!

Toivomme ilmoittautumista tapahtumiin etukäteen, ja ilmoittautumislomakkeella voit lähettää kysymyksiä tiedetorstain aiheesta esiintyjälle jo etukäteen. Jokaiseen tapahtumaan on oma ilmoittautumislinkki, ja ne löytyvät kunkin tapahtuman kuvauksen yhteydestä. Osallistumislinkki tapahtumaan lähetetään ilmoittautuneille kutakin tiedetorstaita edeltävänä päivänä. Tapahtumaan voi osallistua myös ilman ennakkoilmoittautumista tapahtumakuvausten yhteydestä löytyvän osallistumislinkin kautta.

13.10. Noora-Kaisa Rantanen: WARTOX-hanke: Itämereen upotetut kemialliset aseet ja niiden myrkyllisyys


Imoittaudu mukaan tästä!

Toinen tiedetorstai kertoo hankkeesta, jonka tavoitteena on selvittää mitä kemiallisille taisteluaineille tapahtuu ympäristössä ja tuottaa tietoa, joilla voidaan arvioida kemiallisten taisteluaineiden kokonaisympäristökuormitusta.

Tilaisuudessa puhuu Noora-Kaisa Rantanen, väitöskirjatutkija Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutista (VERIFIN). Noora-Kaisa on mukana toteuttamassa WARTOX-hanketta, jossa tutkitaan Itämereen upotettuja kemiallisia taisteluaineita. Hankkeessa määritetään sinappikaasun ja arseenia sisältämien kemiallisten aseiden biomuuntumista sedimentissä, tutkimme arseeniyhdisteiden biotransformaatiotuotteiden myrkyllisyyttä vesieliöille sekä sinappikaasun metaboliaa ja myrkyllisyyttä. Esitys on suomeksi.