Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

LUMATIKKA-koulutus: Perhosvaikutus / Butterfly Effect

10.1. klo 16:3020:00

Ilmainen

LUMATIKKA-koulutuksen valinnaisessa osassa voit koota tarjolla olevista kursseista itseäsi kiinnostavan kuuden opintopisteen laajuisen kokonaisuuden tai suorittaa yksittäisiä kursseja.

TOTEUTUSTAPA
Kurssi toteutetaan yhteistyönä Jyväskylän yliopiston Signs of Mathematics -projektin kanssa. Kurssin opetuskielenä ovat suomi ja englanti. Kurssi koostuu työpajasta, opetuskokeiluiden suunnittelusta ja toteuttamisesta sekä lopputapaamisesta.

KUVAUS
Työpajan aikana keskustellaan Henri Poincarén ja Edward Lorenzin alullepanemasta dynaamisten järjestelmien teoriasta, erityisesti “perhosvaikutuksena” tunnetusta ilmiöstä. Keskitymme teknisten yksityiskohtien sijaan ideoihin ja käsitteisiin ja esitämme konkreettisia havainnollistuksia, jotka voidaan helposti ottaa käyttöön koulujen eri asteilla.

Työpajassa käsiteltävät ideat ovat vastaavat, kuin mitä käsittelee Signs of Mathematics -projektin matematiikan havainnollistusnäyttely “The geometry of chaos” Jyväskylän yliopistolla. Osa kyseisestä näyttelystä oli koettavissa Tutkijoiden Yön 2018 aikana Jyväskylässä (Elliptinen biljardi, Galtonin taulu, Magneettinen heiluri jne). Työpajassa yhdistelemme luontevasti eri matematiikan osa-alueiden yksinkertaisia ideoita ymmärryksen avuksi niin geometrian, analyysin, dynaamisten järjestelmien, tietokonelaskennan, todennäköisyysteorian kuin tilastotieteenkin alalta.

KOHDERYHMÄ
Kurssi sopii luokanopettajille, kouluttajille ja matematiikan opettajille kaikilla tasoilla. Poikkitieteellisen lähestymistavan vuoksi erityisesti matematiikalle läheisten tieteiden, kuten fysiikan, kemian ja filosofian opettajia rohkaistaan osallistumaan matemaatikan opettajien ohella. Onkin rikastuttavaa yhdistellä työpajassa eri alojen asiantuntemusta, ja työpaja voi toimia opettajille tilaisuutena kehittää alojen välistä yhteistyötä myös omissa kouluissaan.

TAVOITTEET
> Opitaan nykyaikaisen matematiikan tutkimuksen ideoita (yksityiskohtien sijaan) ja rikastuttavat näkökulmiaan matematiikkaan.
> Parannetaan kykyä yhdistää havainnollistusmenetelmiä matematiikan opetukseen.
> Keskustellaan mahdollisuuksista hyödyntää Signs of Mathematics -näyttelyn ongelmalähtöistä ja poikkitieteellistä lähestymistapaa opetuksessa.
> Saadaan uusia näkökulmia ja kehitetään uusia oppimateriaaleja.

Omasta puolestamme toivomme, että työpaja toimisi viitekehyksenä uusien opetusmenetelmien kehittämiseen ja avaisi tulevaisuudessa yhteistyötä Jyväskylän alueen lukio- ja ylä-asteopettajien välillä.

SUORITUSTAPA JA LAAJUUS
Kurssin työmäärä vastaa yhtä opintopistettä (laskennallisesti 1 op vastaa 27 h työskentelyä). Tähän kuuluu:

> Työpajan kontaktiosuus Jyväskylän yliopistolla (3 tuntia)
> Opetuksen suunnittelu (8 tuntia)
> Kokeilut omassa opetuksessa
> Vapaaehtoinen lopputapaaminen, jossa keskustellaan nousseista kysymyksistä, jaetaan kokemuksia ja mahdollisesti asetetaan tavoitteita tulevaisuuteen (2 tuntia).

Työpajan opetuskielinä ovat suomi ja englanti.

Katso tarkempi aikataulu, lisätietoja kurssin suorittamisesta ja ilmoittautumisesta LUMATIKKA-verkkosivulta!

Tiedot

Päivämäärä:
10.1.
Aika:
16:30 – 20:00
Hinta:
Ilmainen
Tapahtumaluokka:
Kotisivu:
https://lumatikka.luma.fi/rakenne/valinnainen-osio/perhosvaikutus/

Tapahtumapaikka

Jyväskylän yliopisto

Järjestäjä

LUMATIKKA
Sähköposti:
info@lumatikka.luma.fi
Kotisivu:
lumatikka.luma.fi