Tietosuojaseloste: Kehittämistutkimus: ZAU-virtuaalikerhot

HELSINGIN YLIOPISTO
TIETOSUOJAILMOITUS
TIETEELLISEN TUTKIMUKSENTIETOSUOJASELOSTE/-ILMOITUS
EU:n yleinen tietosuoja-asetus
12–14 artiklat
Laatimispäivä: 11.11.2020

 

Tietoa henkilötietojen käsittelystä Kehittämistutkimus: ZAU-virtuaalikerhot -tutkimuksessa

Kehittämistutkimus: ZAU-virtuaalikerhot -tutkimuksessa käytetään aineistona henkilötietoja. Tämän selosteen tarkoitus on antaa tietoa käsiteltävistä henkilötiedoista sekä siitä, mistä henkilötiedot ovat peräisin ja miten niitä käytetään tutkimuksessa. Selosteen lopussa kerrotaan tarkemmin, mitä oikeuksia rekisteröidyillä on. Tutkimukseen osallistuminen ja henkilötietojen antaminen on vapaaehtoista. Sinuun ei kohdistu mitään negatiivista seuraamusta, jos et osallistu tutkimukseen tai jos keskeytät osallistumisesi tutkimukseen.

  1. Tutkimuksen rekisterinpitäjä

    Helsingin yliopisto
    Osoite: PL 3 (Fabianinkatu 33), 00014 Helsingin yliopisto

  2. Yhteyshenkilö ja vastuullinen tutkija

    Yhteyshenkilö tutkimusta koskevissa asioissa:
    Nimi: Maija Aksela
    Tiedekunta/osasto/yksikkö: Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, kemian osasto, kemian opettajankoulutusyksikkö
    Osoite: PL 55 00014, Helsingin yliopisto
    Puhelinnumero: 0505141450
    Sähköpostiosoite: maija.aksela(at)helsinki.fi

  3. Tietosuojavastaavan yhteystiedot

    Helsingin yliopiston tietosuojavastaavaan saa yhteyden sähköpostiosoitteesta tietosuoja@helsinki.fi.

  4. Kuvaus tutkimushankkeesta ja henkilötietojen käsittelyn tarkoitus

    ZAU-virtuaalikerho on osa Zonta-järjestön ja tiede-ja teknologiayliopistojen LUMA-keskus Suomi -verkoston ZAU-hanketta, joka järjestää lapsille suunnattua kerhotoimintaa. Samalla ZAU-virtuaalikerho on myös osa laajempaa LUMA-keskus Suomen virtuaalisen kerhokokonaisuuden kehittämishanketta. Kehittämistutkimus: ZAU-virtuaalikerhot -tutkimuksen tarkoitus on tuottaa tutkimusmateriaalia LUMA-keskus Suomen virtuaalisen kerhotoiminnan kehittämiseksi.

    Tutkimusaineisto anonymisoidaan aineiston käsittelyä varten, eli kaikki henkilötiedot poistetaan tutkimusaineistosta.

  5. Mitä tietoja tutkimusaineisto sisältää

    Tutkimusaineisto sisältää osallistujan vanhemman nimen ja sähköpostiosoitteen. Alustalle tuotettu materiaali, kuten kommentit ja kysymykset on yhdistettävissä edellä mainittuihin henkilötietoihin. Lasten kommentteja tai leirillä esitettyjä kysymyksiä leirillä käytettävissä medioissa, kuten Whatsappissa, saatetaan käyttää tutkimusmateriaalina. Tällöin tutkimusmateriaali saattaa sisältää nimen tai puhelinnumeron. Tutkimustaineistoa saatetaan kerätä myös erillisen kyselyn kautta. Kyselyyn vastataan anonyymisti.

  6. Mistä lähteistä henkilötietoja kerätään

    Osallistujan nimi ja sähköposti-osoite annetaan kerhoon ilmoittautuessa ja Helsingin yliopiston MOOC-alustalle kirjauduttaessa.

  7. Arkaluonteiset henkilötiedot

    Tutkimuksessa ei käsitellä tietosuoja-asetuksen 9 artiklan mukaisia erityisiä henkilötietoryhmiä (eli arkaluonteisia henkilötietoja).

  8. Henkilötietojen käsittelyn oikeusperuste

    Henkilötietoja käsitellään seuraavalla yleisen tietosuoja-asetuksen 6 artiklan 1 kohdan mukaisella perusteella: yleistä etua koskeva tehtävä: tieteellinen tai historiallinen tutkimus tai tilastointi (tietosuojalain 4 §:n 3 kohta)

    Mikä oikeutettu etu on kyseessä: Jos henkilötietojen käsittely perustuu tutkittavan suostumukseen, tutkittavalla on koska tahansa oikeusperuuttaa suostumuksensa. Suostumuksen peruminen ei vaikuta ennen peruuttamista suoritetun käsittelyn lainmukaisuuteen.

  9. Tietojen vastaanottajat

    Tietoja ei luovuteta HY:n tutkimusryhmän ulkopuolelle. 

  10. Tietojen siirto Euroopan talousalueen ulkopuolelle

    Tietoja ei siirretä Euroopan talousalueen ulkopuolelle.

  11. Automatisoitu päätöksenteko

    Tutkimuksessa ei tehdä automaattisia päätöksiä, joilla on merkittävä vaikutus tutkittaviin.

  12. Henkilötietojen suojaus

    Tutkimusaineistoon sisältyviä henkilötietoja käsitellään ja säilytetään suojattuna niin, että ainoastaan niitä tarvitsevat henkilöt pääsevät tarkastelemaan tietoja.

    Tietojärjestelmissä käsiteltäviä tietoja suojataan käyttäjätunnuksilla ja salasanoilla. Suorat tunnistetiedot poistetaan analysointivaiheessa ja säilytetään erillään analysoitavasta tutkimusaineistosta.

  13. Henkilötietojen käsittelyn kesto tässä tutkimuksessa

    Henkilötiedot tyhjennetään Helsingin yliopiston MOOC-alustalta ja tutkimusaineisto anonymisoidaan viimeistään 31.5.2021.

  14. Henkilötietojen käsittely tutkimuksen päättymisen jälkeen

    Tutkimusaineisto säilytetään myöhempää, yhteensopivaa tieteellistä tutkimusta varten tietosuoja-asetusten vaatimusten mukaisesti ilman suoria tunnistetietoja. 

    Tutkimusaineiston säilytys perustuu tietosuoja-asetuksen 5 artiklan 1 kohdan b ja e alakohtiin. Ennen uutta tutkimuskäyttöä rekisterinpitäjä varmistaa, että uusi tutkimuskäyttöon yhteensopivaa aineiston alkuperäisen käyttötarkoituksen kanssa asetuksen vaatimusten mukaisesti. Tutkimusaineiston uudesta tutkimuskäytöstä lähetetään rekisteröidyille uusi tietosuojailmoitus, paitsi jos rekisterinpitäjä ei enää pysty tunnistamaan rekisteröityjä tutkimusaineistosta. Uudesta tutkimuksesta ei voida lähettää ilmoitusta rekisteröidylle myöskään silloin, jos tietojen toimittaminen olisi mahdotonta tai kohtuuttoman vaivalloista tai jos se estäisi tai vaikeuttaisi suuresti tutkimustarkoitusten saavuttamista (tietosuoja-asetuksen 14 artiklan 5 kohdan b alakohta).

    Missä aineistoa säilytetään ja kuinka kauan: Tutkimusaineiston säilytyksestä vastaa porf. Maija Aksela. Aineistoa säilytetään vuoden 2021 loppuun. 

  15. Mitä oikeuksia rekisteröidyllä on ja oikeuksista poikkeaminen

    Yhteyshenkilö tutkittavan oikeuksiin liittyvissä asioissa on tämän ilmoituksen kohdassa 2 mainittu henkilö.

    Rekisteröidyn oikeudet
    Tietosuoja-asetuksen mukaan rekisteröidyllä on oikeus:
    • saada pääsy tietoihin
    • oikaista tietoja
    • poistaa tiedot ja tulla unohdetuksi
    • rajoittaa tietojen käsittelyä
    • siirtää tiedot järjestelmästä toiseen
    • vastustaa tietojen käsittelyä
    • olla joutumatta automaattisen päätöksenteon kohteeksi.

    Rekisteröity ei kuitenkaan voi käyttää kaikkia oikeuksia kaikissa tilanteissa. Tilanteeseen vaikuttaa esimerkiksi se, millä perusteella henkilötietoja käsitellään.

    Tarkempaa tietoa rekisteröidyn oikeuksista eri tilanteissa löytyy tietosuojavaltuutetun verkkosivuilta: https://tietosuoja.fi/rekisteroidyn-oikeudet-eri-tilanteissa

    Oikeuksien soveltuminen
    Jos henkilötietojen käsittely tutkimuksessa ei edellytä rekisteröidyn tunnistamista eikä rekisterinpitäjä pysty tunnistamaan rekisteröityä, oikeutta tietojen tarkastamiseen, oikaisuun, poistoon, käsittelyn rajoittamiseen, ilmoitusvelvollisuuteen ja siirtämiseen ei sovelleta, ellei rekisteröidy anna tunnistamisen mahdollistavia lisätietoja(tietosuoja-asetuksen 11 artikla).

    Oikeuksista poikkeaminen
    Tietosuoja-asetus ja Suomen tietosuojalaki mahdollistavat tietyistä rekisteröidyn oikeuksista poikkeamisen silloin, kun henkilötietoja käsitellään tieteellisessä tutkimuksessa ja oikeuksien toteuttaminen estäisi tai vaikeuttaisi suuresti käsittelyn tarkoitusten saavuttamista.Tarvetta poiketa rekisteröidyn oikeuksista arvioidaan aina tapauskohtaisesti. 

    Valitusoikeus
    Sinulla on oikeus tehdä valitus tietosuojavaltuutetun toimistoon, mikäli katsot, että henkilötietojesi käsittelyssä on rikottu voimassa olevaa tietosuojalainsäädäntöä.

    Yhteystiedot:

    Tietosuojavaltuutetun toimisto
    Käyntiosoite: Ratapihantie 9, 6. krs, 00520 Helsinki
    Postiosoite: PL 800,00521 Helsinki
    Vaihde: 029 56 66700
    Faksi: 029 56 66735
    Sähköposti: tietosuoja(at)om.fi