Lääkeaineiden liukenevuus ja imeytyminen

Miten niukkaliukoinen lääkeaine-emäs saadaan liukenemaan, jotta se voisi imeytyä? Emäs imeytyy happamasta mahasta hyvin, mutta se ei liukene sinne. Lääkeaineenhan pitää ensin liueta, jotta se voisi imeytyä.

Lääkeaineen tehon kannalta on tärkeää, että lääke liukenee vatsassa. Toiset lääkeaineet ovat rasva- ja toiset vesiliukoisia. Olennaista on, että lääkeaine on nesteenä tai nesteessä, jotta se imeytyisi suolistosta parhaiten. Joskus se voidaan derivatisoida lääkeainesuolaksi, jotta siitä tulisi vesiliukoinen.

Lääkeaine, joka on emäksinen, liukenee hyvin happamaan mahanesteeseen ja muuttuu vesiliukoiseksi. Mahan nesteen ja ruokamassan liikkuessa ohutsuoleen lääkeaineet alkavat imeytyä suolen seinämien kautta verenkiertoon. Jos lääkeaine kuitenkin pysyy tällöin jostain syystä kiinteänä, se ei voi imeytyä ja lääke jää tehottomaksi. Tällaistahan mikään lääkevalmistaja ei tahdo.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail