Lämpöpakkauksen toiminta

Miten ylikylläistä natriumasetaattiliuosta sisältävä pakkaus toimii?

Lämpöpakkaukset ovat monikäyttöisiä ja toimivat näppärästi uudelleenlämmityksen jälkeen. Niiden toiminta perustuu ylikylläiseen natriumasetaattiliuokseen. Joissain pusseissa on sisällä myös pieni metallilevy. Kun pussia puristellaan, natriumasetaattia alkaa kiteytyä nopeasti metallilevyn pinnalla. Natriumasetaatin kiteytyminen on eksoterminen reaktio, eli se tuottaa lämpöä.

Reaktio on nopea sen vuoksi, että ylikylläinen natriumasetaattiliuos on hyvin epävakaa. Metallilevy tarjoaa kiteytymispisteen, jossa runsas kiteytyminen alkaa. Kun pussia käytön jälkeen lämmitetään, natriumasetaatti liukenee ja muuttuu jäähdyttyään jälleen käyttövalmiiksi. Ylikylläinen liuos syntyy liuoksen jäähtyessä

Ylikylläisen liuoksen sukulainen on alijäähtynyt vesi. Alijäähtyneenä satava vesi on alle 0-asteista, mutta se ei ole kiteytynyt, koska siltä on puuttunut kiteytymispisteitä, kuten pölyhiukkasia.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail