Teeveden roiskahdus

Työtoverini lämmitti mikrossa lasillisen vettä. Kun hän lisäsi kuumaan veteen teräksisellä lusikalla hunajaa, vesi roiskahti kasvoille kuin geysir. Miksi näin tapahtui?

Vaikka vesi lämmitettäisiin kiehumispisteeseen tai ylikin, se ei kuitenkaan välttämättä vielä kiehu. Tämä johtuu siitä, että kiehuminen alkaa niin sanotuista tiivistymiskeskuksista, joina voi toimia esimerkiksi naarmu astian reunassa tai jokin vedessä olevan epäpuhtaus. Kun tiivistymiskeskuksia ei ole, vesi voi lämmetä monta astetta yli kiehumispisteensä.

Ilmiö tapahtuu kotioloissa lähinnä mikroaaltouunissa, jossa vesi lämpenee tasaisesti joka puolelta. Lisäksi astian pitää yleensä olla sileähkö ja puhdas.

Kun ylikuumentuneeseen veteen sitten lisätään vaikkapa sokeria, teepussi tai lusikka, niin tiivistymiskeskuksia onkin yhtäkkiä tarjolla ja vesi kiehuu silmänräpäyksessä synnyttäen suuria höyrykuplia. Purkaus voi olla niin raju, että pahaa-aavistamaton vedenkeittelijä saa koko kupillisen kuumaa vettä päälleen.

Ilkka Hendolin
Fysiikan laitos, Helsingin yliopisto

Evästeasetukset
LUMA-logo.

Käytämme tällä sivustolla evästeitä, jotta voimme parantaa verkkosivujemme toimintaa ja tarjota sinulle parhaan käyttökokemuksen. Evästeet tallennetaan selaimeesi. Evästeet tunnistavat sinut kun palaat samalla selaimella sivustollemme ja auttavat meitä ymmärtämään, mitkä sivuston osat ovat kiinnostavimpia ja hyödyllisimpiä.

Voit muokata tässä näkymässä kaikkia evästeasetuksiasi sivustomme osalta.

Välttämättömät evästeet

Jos haluat tallettaa selaimeesi sivustoamme koskevat evästeasetukset, hyväksy välttämättömät evästeet.

Kolmansien osapuolten evästeet

Käytämme tällä sivustollamme mm. Google Analytics -palvelua kerätäksemme tietoa sivustolla vierailioista ja suosituimmista sisällöistä.

Näiden evästeiden hyväksyminen auttaa meitä kehittämään sivustoamme.