Tertiäärisen yhdisteen nimeäminen

Jos pitää piirtää kaava tertiääriselle pentanolille, onko oikea yhdiste 2-metyyli-2-butanoli? Ymmärrän kyllä, että kyseinen alkoholi on tertiäärinen, mutta miksi sitä kutsuttaisiin pentanoliksi. Sama ongelma lienee, miksi 2-metyyli-2-propanoli on tertiäärinen butanoli.

Molemmat nimeämistavat ovat oikeita, vaikka ne tuntuvatkin keskenään ristiriitaisilta. Triviaalinimeen lasketaan siis hiiliatomien kokonaismäärä, kun taas IUPAC:n käytännön mukaiseen nimeen vaikuttaa pisimmän ketjun hiiliatomien määrä. Kuitenkin esimerkiksi fenyyliryhmä ilmoitetaan erikseen ja esteri-, eetteri- tai amidiryhmä katkaisee nimeen kuuluvan hiiliatomien lukumäärän laskemisen.

Myös iso-liitteen kanssa käytetään samanlaista nimeämistapaa: esimerkiksi isobutaani on toiselta nimeltään 2-metyylipropaani.

Kemistille nimitysten ”tertiäärinen” ja ”iso-” käyttö tuo heti yleiskäsityksen yhdisteen rakenteesta ja luo oletuksia yhdisteen ominaisuuksista. Vasta tarkka nimeäminen kertoo koko totuuden.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail