Mitä konetiskiaineiden “emäksisyyttä lisäävä aine” on?

Tutkimme 8. luokan kemian tunnilla mm. eri aineiden pH-arvoja. Eräs oppilaistani kysyi tutkimusten jälkeen: Mitä konetiskiaine on Tiskiainepakkauksen kyljessä sisällöstä on kerrottu mm. happipitoiset valkaisuaineet, polykarboksylaatit, ionittomat pinta-aktiiviset aineet, fosfonaatit, entsyymit ja hajusteet. Netistä löysin myös maininnan “emäksisyyttä lisäävä aine”. Nyt olisin kysynyt, mitä tuo emäksisyyttä lisäävä aine konetistiaineissa on? Mikä aikaansaa konetiskiaineen voimakkaan emäksisyyden? Tuli myös mieleeni, voisiko emäksisyyttä lisäävä aine olla “markkinasalaisuus”, kun sitä en mistään purkista löytänyt?

Konetiskiaine on yksi kodin voimakkaimpia puhdistuskemikaaleja. Konetiskiaineiden pH on erittäin korkea, ja konetiskiaineiden emäksisyys tekeekin niistä ihoa ja silmiä voimakkaasti ärsyttäviä ja jopa syövyttäviä. Emäksisyyttä edistävä aine lisää tuotteen emäksisyyttä tehostaen sen puhdistuskykyä. Erityisesti rasvainen lika ja ruoantähteet vaativat voimakasta emäksisyyttä puhdistuakseen.

Emäksisyyttä lisääviä aineita ovat esimerkiksi fosfaatit, joiden käyttöä pyritään nykyisin välttämään niiden vesistöjä rehevöittävän vaikutuksen takia. Valmistajat voivat vahvistaa konetiskiaineiden emäksisyyttä käyttämällä esimerkiksi natriumkarbonaattia (“soodaa”) fosfaattien sijasta. Cleanright.eu-sivuston mukaan kolmitehoisessa pyykinpesutabletissa emäksisyyttä lisäävää natriumkarbonaattia on 0–35 % eli merkittävä määrä.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail