VirtuaaliLUMA

Päivitämme tälle sivulle kaikkien LUMA-keskusten ja yhteistyötahojen julkaisemia virtuaalimateriaaleja sitä mukaan, kun niitä luodaan. Hauskoja hetkiä oppimisen parissa!

Kaikki vinkit ja keskustelua löydät LUMA-aineiden opetus -facebook ryhmästämme.
Uusimmat LUMA-kuulumiset uutiskirjeestä.

Sisällys:

Varhaiskasvatus
Perusopetus
Toinen aste
Lisämateriaalia
Tipsen på svenska
Muuta materiaalia yhteistyötahoiltamme

Varhaiskasvatus

Virtuaalinen Tiedesyntymäpäivä-paketti on koostettu osana LUMA2020-ohjelmaa, jonka tarkoituksena on tarjota oivaltamisen riemua kaikille lapsille ja aikuisille kaikkialla Suomessa!

Tutustu eri ammatteihin tutkijaseikkailujen avulla! Lisää varhaiskasvatukseen soveltuvia materiaaleja löydät Tiedekasvatuskeskuksen tutkimustuvasta!

Vir­tu­aa­li­seik­kai­lu ötö­köi­den maa­il­mas­sa
Virtuaaliseikkailussa on kuusi varhaiskasvatukseen ja alakouluun suunnattua videota, joissa ihmetellään erilaisia ötököitä ja niiden elinympäristöjä. Videot muodostavat monialaisen kokonaisuuden, joka sisältää matematiikkaan, kieliin, maantietoon, biologiaan, tietojenkäsittelytieteisiin ja kemiaan liittyviä tehtäviä.

Vinkkejä projektioppimiseen StarT-ohjelmasta:

Kansalliset kunniamaininnat 2020 KeittiöKemiaa ja kestävää taidetta – Pilke päiväkoti Loiste 

Kansalliset paraat projektit 2020 – Cook Chlorophyll and the Colours of the Fall – Rantavitikan eskarit 
Projektissa tutkittiin lehtiä monesta eri näkökulmasta. Lapset toteuttivat näytelmän Kokki Klorofyllistä. Linkki projektipäiväkirjaan

Kansalliset parhaat projektit 2020 – Leivän aikamatka – Päiväkoti Pikkutylli
Aiheeseen “leipä” tutustuttiin mm. tutkivalla työoteella, taiteen keinoin (tanssi, kuvataide, musiikki), retkiä tehden sekä tietenkin leipoen. Linkki projektipäiväkirjaan

Lisää ideoita opetukseen StarT varhaiskasvatuksen materiaalipankista

Perusopetus

Seuraavien LUMA:n virtuaalikerhojen aineistot ovat hyödynnettävissä jatkuvasti:

Virtuaali-tiedepysäkki julkaisee tiistaisin ja torstaisin hauskoja LUMA-aiheisia kokeita Youtube-kanavallaan. 

Rakenna itse keuhkomalli! Miten keuhkot toimivat? Entä miten pallea liittyy hengittämiseen? Tutustu keuhkojen rakenteeseen ja toimintaan kotona itse rakennetun keuhkomallin avulla!

ZAU-virtuaalikerhokokonaisuusmahdollistaa tiedekerhoon osallistumisen kotisohvalta käsin! Osana LUMA-keskus Suomen ja Zonta-järjestön yhteistä ZAU-tiedekerhohanketta on nyt rakennettu innostava ZAU-virtuaalikerhokokonaisuus.

Kokeile kotona osiota löy­dät innos­tavia tiede- ja taide­töitä, joi­ta voit hel­posti kokeil­la kotona!

Virtuaalihelppi tarjoaa läksyapua yläkouluun ja toiselle asteelle.

Koteihin pähkäiltäväksi matemaattisia ja kielellisiä päättelytehtäviä ja arvoituksia. Tehtävät on jaettu kahteen eri vaikeustasoon, 3.-6.-luokille ja 7.-9.-luokille sopiviin.

Kuinka kasvin kasvu alkaa? Mitä tapahtuu mullan alla, ennen kuin vihreä verso puskee maanpinnan läpi? Tässä tutkimuksessa pääset tarkastelemaan pavun kasvua jo ennen sen tunkeutumista maan pinnalle! 

Tilastoja ja todennäköisyyksiä toiminnallisesti.Miksi tilastotieteilijä on palkattu keskusrikospoliisiin? Miten matematiikka auttaa rikosten selvittämisessä? Tämä juttu taitaakin liittyä jotenkin todennäköisyyksiin… 

Yläkoululaisille sopiva geometriatehtävä Neljä ympyrää. Saatko ratkaistua ympyröiden väliin jäävän alueen pinta-alan?

Hauskoja tutkimuksia ja leikkejä pihalle löydät tutkimussalkustaMonia ideoita tehtävärasteille löytyy esimerkiksi tutkimustuvasta.

Tiedepaukku tarjoaa lyhyitä opetusvideoita viikoittain kaiken kansan saataville etäopiskelun tueksi. Pääkohderyhmänä ovat alakoululaiset, mutta videoista nauttivat vanhemmatkin. Videoita julkaistaan maanantaisin.

Tiedepaukku-opetusvideoiden sieniviedoiden sarja tutustuttaa sienten pariin!
Ensimmäisessä osassa tutustutaan sieniin eliöinä sekä niiden elintapoihin.
Toisessa osassa tutustutaan sienten rakenteisiin sekä sienten tunnistamiseen.

Vinkkejä projektioppimiseen StarT-ohjelmasta:

Kansalliset parhaat projektit 2020 – Ilmastonmuutos Stop! -lautapeli – Länsiharjun koulu
Monialainen projekti lautapelien maailmassa.Linkki projektipäiväkirjaan

Kansalliset parhaat projektit 2020 – Kaupunkiralli – Jokilaakson koulu
Projektissa rakennetaan liikkuva lelu nimeltä Kaupunkiralli.

Kansalliset parhaat käytänteet 2020 – Greenreality-lupaus – Sammonlahdenkoulu, Kaisa Tanhola
Linkki käytänteen materiaaleihin

Kansalliset parhaat projektit 2020 – Is it magic? – Keminmaan keskuskoulu
 Oppilaat kokeilivat erilaisia kemiantöitä muun muassa sokerisateenkaarten teon ja punakaali-indikaattorin väriloiston tutkimisen.
Linkki projektipäiväkirjaan

Kansalliset parhaat käytänteet 2020 – Yhteistyöprojekti Matkalla Marsiin 2020Pikkolan koulu, Saija Artama, Juuso Linnusmäki & Liisa Istolahti 
Linkki käytänteen materiaaleihin

Kansalliset parhaat projektit 2020 – Machine Learning to Detect Forest Fires – FISTA
Ryhmä seiskaluokkalaisia on koulun jälkeen kerääntynyt yhteen tutkiakseen kuinka tunnistaa metsäpalot satelliittien tai droneiden ottamista kuvista. 
Linkki projektipäiväkirjaan

Toinen aste

Miten avaruussää ja avaruusromu vaikuttavat ihmisten elämään?  Professori Minna Palmrothin mielenkiintoinen luento sopii kaikille fysiikasta kiinnostuneille ja hyvin esimerkiksi fysiikan etäoppitunniksi 

Värit joita et näe: atomit, infrapuna ja ilmastonmuutos. Video väreistä, valosta, atomeista, lämmöstä, infrapunasta ja maapallon säteilytasapainosta. Tarkoitettu opetuskäyttöön erityisesti peruskoulutasolla.

Online Juniorin kursseihin ja luentoihin on koottu paljon lukiolaisille suunnattua sisältöä.

Paljonko sipseissä on rasvaa ja miten sen voisi selvittää? Video ja työohjeen pohdintakysymykset sopivat hyvin lukion kemian etäopetukseen.

Fysiikan ja kemian MOOC-pohjaisella työkurssilla on avattu kaksi fysiikan labratyötä. Kurssialue on  DigiCampus alustalla.

Luon­non­tie­teet nyt ja tu­le­vai­suu­des­sa: Ke­mia tie­tee­nä ja yh­teis­kun­nas­sa -kurssi vastaa muun muassa kysymyksiin: Mitä kemia on nyt ja tulevaisuudessa? Minkälaisia kysymyksiä siinä tutkitaan ja ratkaistaan? Miten kemian osaamisella voi osallistua globaalien kysymysten ratkaisemiseen? Minkälaisia opiskelu -ja uramahdollisuuksia kemia tarjoaa?

Vinkkejä projektioppimiseen StarT-ohjelmasta:

Kansalliset parhaat projektit 2020 – Omavarainen sähköntuotanto – sähköä tuottava kuntopyörä – Kaurialan lukio
 Projektissa tutustutaan omavaraiseen sähköntuotantoon ja rakennetaan itse sähköä tuottavaa kuntopyörää tavallisesta kuntopyörästä ja vanhasta auton laturista. 
Linkki projektipäiväkirjaan

Kansalliset parhaat projektit 2020 – SnakeBot – Tampereen lyseon lukio
Snakebot, eli käärmebotti, on käärmeen, toukan ja skorpionin hybridi. Sen avulla pyrimme luomaan uudenlaisen robottiapuvälineen, joka kykenee liikkumaan mahdollisimman monessa eri maastossa. 
Linkki projektipäiväkirjaan

Meren laulu -musikaali – Äänekosken lukio
Esitys, jossa yhdistetään monitieteellisiä näkökulmia ympäristötieteisiin, kuten ekologiaan ja ympäristösuojeluun, kuin aikuistumiseen, draamakirjallisuuteen ja näytelmän koreografiaan, tanssinumeroihin, vaatetukseen ja lavastukseen.
Linkki projektipäiväkirjaan

Lisämateriaalia ja innostusta verkkokoulutuksista kaikille asteille

VirtuaaliGadolin kerää kemianluokan opetusvinkkejä

VirtuaaliGadolinin sivuilta löytyy kemian työhjeita, etäluentoja ja muuta hauskaa kotona ja kouluissa katsottavaksi ja tehtäväksi.

Online Junior on taidetta, tiedettä, teknologiaa ja taloutta lapsille, nuorille ja opettajille – opetuksen tueksi, omaksi iloksi ja innostuksen lähteeksi.

Tämä toiminnallinen matikkapuuha onnistuu kotona: tarvitset vain paperia, sakset, teippiä ja kynän! Mitä yhteistä on kuvan kaulahuivilla ja lentokenttien matkatavarahihnoilla? Entä mikä on muurahaistesti? 

Epicollect-verkkopalvelun avulla oppilaat voivat käydä maastossa omaan tahtiinsa keräämässä dataa, jota sitten voitaisiin tarkastella yhteiseltä karttapohjalta.

LUMA-keskus Suomi -verkoston tuottamia aineistoja

Tipsen på svenska

Tipsen på svenska hittas här. LUMA-center Åbo Akademi ja Skolresurs tarjoavat tukea ruotsinkieliseen LUMA-aineiden opetukseen. 

 

Muuta materiaalia yhteistyötahoiltamme

TATin Bisneskurssit tarjoaa kevään ajan OPSia tukevia etäoppitunteja lukioille (toki voivat soveltua myös yläkouluun). 45 minuutin mittaisten etäoppituntien teemoissa on mm. kiertotalous, joka sopii LUMA-aineiden oppitunneille. 

YK:n kestävän kehityksen määritelmät. YK:n jäsenmaiden yksimielisesti hyväksymät 17 kestävän kehityksen määritelmää.

Samun tiedekanavalta löydät hauskoja ja opettavaisia videoita ja kokeita. 

Suomen luontokeskus Haltian luontokoulussa olemme julkaisseet etäopetukseen soveltuvia materiaaleja, tehtäviä ja vinkkejä luontokouluteemojen mukaisesti: retkeilytaidot, metsäluonnon monimuotoisuus ja lintujen kevät. Tehtävien kohderyhmä on 5.-9.-luokat.

Monimuotoisuutta tutkimaan! Helsingin yliopiston Luonnon monimuotoisuuden tutkijat tekivät opettajien tuella videosarjan koululaisille. Videoilla käsitellään ympäristönmuutosta ja luonnon monimuotoisuutta. Nyt videoiden tueksi on julkaistu lisätehtäviä ja soveltuvat myös etäopetukseen:
Mappa.fi on ulkona oppimisen, ympäristökasvatuksen ja kestävän elämäntavan materiaalipankki.

Tule mukaan tutkimusmatkalle 10-järjestelmän salaisuuksiin C-open kanssa. C-ope, tuttavallisemmin Sataope on toinen OPH:n julkaiseman Matsku-oppikirjasarjan tekijöistä.
Tule mukaan tutkimusmatkalle 10-järjestelmän salaisuuksiin Sataopen kanssa. 

LUMA-etäkoulu on CGI:n tuottama oppimispaketti, jonka aiheet käsittelevät koodausta, kestävää kehitystä ja robotiikkaa. Osioihin sisältyy erilaisia aktiviteetteja, joissa on teknisiä, käytännönläheisiä ja fyysisiä tehtäviä.

Opetushallituksen kokoama lista esimerkeistä etäopetukseen soveltuvista materiaaleista.