VirtuaaliLUMA

Päivitämme tälle sivulle kaikkien LUMA-keskusten ja yhteistyötahojen julkaisemia virtuaalimateriaaleja sitä mukaan, kun niitä luodaan. Hauskoja hetkiä oppimisen parissa!

Kaikki vinkit ja keskustelua löydät LUMA-aineiden opetus -facebook ryhmästämme.
Uusimmat LUMA-kuulumiset uutiskirjeestä.

Sisällys:

Varhaiskasvatus
Perusopetus
Toinen aste
Lisämateriaalia
Tipsen på svenska
Muuta materiaalia yhteistyötahoiltamme

Varhaiskasvatus

Virtuaalinen Tiedesyntymäpäivä-paketti on koostettu osana LUMA2020-ohjelmaa, jonka tarkoituksena on tarjota oivaltamisen riemua kaikille lapsille ja aikuisille kaikkialla Suomessa!


Perusopetus

Seuraavien LUMA:n virtuaalikerhojen aineistot ovat hyödynnettävissä jatkuvasti:

Virtuaali-tiedepysäkki julkaisee tiistaisin ja torstaisin hauskoja LUMA-aiheisia kokeita Youtube-kanavallaan. 

Rakenna itse keuhkomalli! Miten keuhkot toimivat? Entä miten pallea liittyy hengittämiseen? Tutustu keuhkojen rakenteeseen ja toimintaan kotona itse rakennetun keuhkomallin avulla!

ZAU-virtuaalikerhokokonaisuusmahdollistaa tiedekerhoon osallistumisen kotisohvalta käsin! Osana LUMA-keskus Suomen ja Zonta-järjestön yhteistä ZAU-tiedekerhohanketta on nyt rakennettu innostava ZAU-virtuaalikerhokokonaisuus.

Kokeile kotona osiota löy­dät innos­tavia tiede- ja taide­töitä, joi­ta voit hel­posti kokeil­la kotona!

Virtuaalihelppi tarjoaa läksyapua yläkouluun ja toiselle asteelle.

Koteihin pähkäiltäväksi matemaattisia ja kielellisiä päättelytehtäviä ja arvoituksia. Tehtävät on jaettu kahteen eri vaikeustasoon, 3.-6.-luokille ja 7.-9.-luokille sopiviin.

Kuinka kasvin kasvu alkaa? Mitä tapahtuu mullan alla, ennen kuin vihreä verso puskee maanpinnan läpi? Tässä tutkimuksessa pääset tarkastelemaan pavun kasvua jo ennen sen tunkeutumista maan pinnalle! 

Tilastoja ja todennäköisyyksiä toiminnallisesti.Miksi tilastotieteilijä on palkattu keskusrikospoliisiin? Miten matematiikka auttaa rikosten selvittämisessä? Tämä juttu taitaakin liittyä jotenkin todennäköisyyksiin… 

Yläkoululaisille sopiva geometriatehtävä Neljä ympyrää. Saatko ratkaistua ympyröiden väliin jäävän alueen pinta-alan?

Hauskoja tutkimuksia ja leikkejä pihalle löydät tutkimussalkustaMonia ideoita tehtävärasteille löytyy esimerkiksi tutkimustuvasta.

Tiedepaukku tarjoaa lyhyitä opetusvideoita viikoittain kaiken kansan saataville etäopiskelun tueksi. Pääkohderyhmänä ovat alakoululaiset, mutta videoista nauttivat vanhemmatkin. Videoita julkaistaan kevään ajan aina maanantaisin.

Toinen aste

Miten avaruussää ja avaruusromu vaikuttavat ihmisten elämään?  Professori Minna Palmrothin mielenkiintoinen luento sopii kaikille fysiikasta kiinnostuneille ja hyvin esimerkiksi fysiikan etäoppitunniksi 

Värit joita et näe: atomit, infrapuna ja ilmastonmuutos. Video väreistä, valosta, atomeista, lämmöstä, infrapunasta ja maapallon säteilytasapainosta. Tarkoitettu opetuskäyttöön erityisesti peruskoulutasolla.

Online Juniorin kursseihin ja luentoihin on koottu paljon lukiolaisille suunnattua sisältöä.

Paljonko sipseissä on rasvaa ja miten sen voisi selvittää? Video ja työohjeen pohdintakysymykset sopivat hyvin lukion kemian etäopetukseen.

Fysiikan ja kemian MOOC-pohjaisella työkurssilla on avattu kaksi fysiikan labratyötä. Kurssialue on  DigiCampus alustalla.

 

Lisämateriaalia ja innostusta verkkokoulutuksista kaikille asteille

VirtuaaliGadolin kerää kemianluokan opetusvinkkejä

VirtuaaliGadolinin sivuilta löytyy kemian työhjeita, etäluentoja ja muuta hauskaa kotona ja kouluissa katsottavaksi ja tehtäväksi.

Online Junior on taidetta, tiedettä, teknologiaa ja taloutta lapsille, nuorille ja opettajille – opetuksen tueksi, omaksi iloksi ja innostuksen lähteeksi.

Tämä toiminnallinen matikkapuuha onnistuu kotona: tarvitset vain paperia, sakset, teippiä ja kynän! Mitä yhteistä on kuvan kaulahuivilla ja lentokenttien matkatavarahihnoilla? Entä mikä on muurahaistesti? 

Epicollect-verkkopalvelun avulla oppilaat voivat käydä maastossa omaan tahtiinsa keräämässä dataa, jota sitten voitaisiin tarkastella yhteiseltä karttapohjalta.

 

LUMA-keskus Suomi -verkoston tuottamia aineistoja

Tipsen på svenska

Tipsen på svenska hittas här. LUMA-center Åbo Akademi ja Skolresurs tarjoavat tukea ruotsinkieliseen LUMA-aineiden opetukseen. 

 

Muuta materiaalia yhteistyötahoiltamme

TATin Bisneskurssit tarjoaa kevään ajan OPSia tukevia etäoppitunteja lukioille (toki voivat soveltua myös yläkouluun). 45 minuutin mittaisten etäoppituntien teemoissa on mm. kiertotalous, joka sopii LUMA-aineiden oppitunneille. 

YK:n kestävän kehityksen määritelmät. YK:n jäsenmaiden yksimielisesti hyväksymät 17 kestävän kehityksen määritelmää.

Samun tiedekanavalta löydät hauskoja ja opettavaisia videoita ja kokeita. 

Suomen luontokeskus Haltian luontokoulussa olemme julkaisseet etäopetukseen soveltuvia materiaaleja, tehtäviä ja vinkkejä luontokouluteemojen mukaisesti: retkeilytaidot, metsäluonnon monimuotoisuus ja lintujen kevät. Tehtävien kohderyhmä on 5.-9.-luokat.

Monimuotoisuutta tutkimaan! Helsingin yliopiston Luonnon monimuotoisuuden tutkijat tekivät opettajien tuella videosarjan koululaisille. Videoilla käsitellään ympäristönmuutosta ja luonnon monimuotoisuutta. Nyt videoiden tueksi on julkaistu lisätehtäviä ja soveltuvat myös etäopetukseen:
Mappa.fi on ulkona oppimisen, ympäristökasvatuksen ja kestävän elämäntavan materiaalipankki.

Tule mukaan tutkimusmatkalle 10-järjestelmän salaisuuksiin C-open kanssa. C-ope, tuttavallisemmin Sataope on toinen OPH:n julkaiseman Matsku-oppikirjasarjan tekijöistä.
Tule mukaan tutkimusmatkalle 10-järjestelmän salaisuuksiin Sataopen kanssa. 

LUMA-etäkoulu on CGI:n tuottama oppimispaketti, jonka aiheet käsittelevät koodausta, kestävää kehitystä ja robotiikkaa. Osioihin sisältyy erilaisia aktiviteetteja, joissa on teknisiä, käytännönläheisiä ja fyysisiä tehtäviä.

Opetushallituksen kokoama lista esimerkeistä etäopetukseen soveltuvista materiaaleista.