Asetaatti nimissä

Etikkahapon natriumsuola on natriumasetaatti. Miksi etikkahapon esteritkin nimetään asetaateiksi? Ainakin Mooli 1 -kirjan mukaan etikkahaposta irtoaa esteröitymisessä koko OH-ryhmä, kun suolanmuodostuksessa lähtee vain vetyioni. Onko siis esterien nimeäminen -aatti -päätteellä loogista?

Esterin muodostuessa OH-ryhmä lähtee tosiaan karboksyylihapolta eikä alkoholilta. Nimeämisen kannalta ei ole kuitenkaan väliä, kummalta molekyyliltä väliin jäävä yhdyshappi on peräisin. Jos rakennekaavassa näkyy samanlainen asetaattimuoto kuin natriumasetaatissa, yhdiste voidaan ajatella etikkahapon suolaksi ja sitä kutsutaan asetaatiksi. Molekyylin rakenne määrää siis sen, miksi molekyyliä kutsutaan.

Nimeä asetyyli käytetään, jos toinen esteroityvistä aineista on korkeammalla nimeämisprioriteetilla, kuten asetyylisalisyylihapossa. Salisyylihapossa on sekä karboksyyliryhmä että hydroksyyliryhmä, ja etikkahappo esteröityy jälkimmäisen kanssa.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail