Etanolin ja veden sekoittaminen

Kuulin, että jos sekoittaa puoli litraa vettä ja puoli litraa viinaa, siitä ei tule yhteensä yhtä litraa. Katoaako reaktiossa vettä? Kuulin myös, että seoksen tasaantumisessa kestää kolme päivää. Pitääkö se paikkansa?

Kun sekoitetaan vettä ja etanolia, uuden liuoksen tilavuus on todellakin alle yhteenlasketun tilavuuden. Mitään ainetta, ei vettä eikä etanolia, ei katoa mihinkään.

Tilavuuden pienenemisen aiheuttaa se, että vesimolekyylit pääsevät lähelle etanolimolekyyliä. Vesi- ja etanolimolekyylien välille muodostuu vuorovaikutuksia, joita kutsutaan vetysidoksiksi. Vetysidoksen puoleensa vetävä voima syntyy vesi- ja etanolimolekyylien happi- ja vetyatomien välille. Tilavuus siis pienenee, kun vesi- ja etanolimolekyylit pakkautuvat lähemmäs toisiaan.

Jos haluat valmistaa tasakoosteisen liuoksen, voimakas ravistaminen tai sekoittaminen riittää veden ja etanolin sekoittumiseen. Kolmen päivän odotusta ei tarvitse.

 


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail