Titaanidioksidin terveysvaikutukset

Pelästyin kun luin, että hammastahna sisältää titaanidioksidia. Olen kuullut, että tämä on syöpää aiheuttava kemikaali. Sikainfluenssarokote sisältää kuulemma myös titaanidioksidia. Miten se on mahdollista? Pitääkö minun lopettaa hammastahnan käyttö?

Titaanidioksidi on laajalti käytetty valkoinen pigmentti. Yhdysvaltalainen National Institute for Occupational Safety and Health julkaisi vuonna 2005 tutkimuksen, jossa kirjoitettiin titaanidioksidin vaarallisuudesta. Tutkimuksen mukaan titaanidioksidipölyn hengittäminen saattaa aiheuttaa ihmiselle keuhkotulehduksia tai keuhkosyövän. Tulos saatiin rottakokeilla.

Tutkimustulos on ymmärretty väärin yleistämällä titaanidioksidin vaarallisuus muihinkin tapauksiin kuin kuivan pölyn hengittäminen. Tutkimuksen mukaan vain pienimmät partikkelit jäävät keuhkorakkuloiden sisälle ja aiheuttivat oireita. Keuhkotulehdus selitetään sillä, että bakteerit tarttuvat helposti titaanidioksidin pinnalle. Saman ilmiön aiheuttaa esimerkiksi tavallisen kivipölyn hengittäminen, mikä tunnetaan tautinimellä pölykeuhko.

Nykyisen tiedon mukaan titaanidioksidilla ei ole muunlaisia haittavaikutuksia, joten hammastahnan käytön pitäisi olla turvallista, samoin kalkkitablettien käytön. Titaanidioksidipölyän hengittäminen on ongelma lähinnä on tehtaissa kuten kivipölyn hengittäminen kaivoksissa.

En löytänyt mainintaa titaanidioksidin esiintymisestä rokotteissa. Itse asiassa rokotusneula saattaisi tukkeutua titaanidioksista, sillä se on kiinteä aine. Titaanidioksidia on todennäköisesti väriaineena kiinteässä sikainfluenssalääkkeenä käytetyssä tabletissa.

 

 


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail