Sokerin liukoisuus

Kuinka paljon sokeria voi liuottaa veteen? Sekoitan 100 grammaa sokeria yhteen litraan vettä. Sokeri liukenee täysin. Sitten jaan veden kahteen puolikkaaseen litraan. Onko sokeri liuennut veteen niin tasaisesti, että molemmat puolikkaat litrat sisältävät tismalleen saman verran sokeria, 50 grammaa? Liukenevatko muutkin liukenevat aineet tasaisesti?

Tarkoitat ilmeisesti ruokosokeria eli sakkaroosia, joka on glukoosin ja fruktoosin muodostama disakkaridi. Sakkaroosin liukoisuus 20 °C:ssa on 200 grammaa 100 millilitraan vettä. Toisin sanoen voit liuottaa kaksi kilogrammaa sokeria yhteen litraan vettä. Sen jälkeen sokeria ei enää liukene, vaan yli menevä osa kerääntyy astian pohjalle. Kyseessä on tällöin kylläinen liuos.

Kun sokeri on liuennut täysin veteen ja liuos on sekoitettu hyvin, liuosta kutsutaan homogeeniseksi seokseksi. Homogeenisuus tarkoittaa sitä, että liuoksen kaikki molekyylit ja ionit ovat sekoittuneet tasaisesti veteen. Näin käy myös sokerille. Jos siis liuotetaan 100 grammaa sokeria litraan vettä, sekoitetaan hyvin ja otetaan puolet liuoksesta pois, molemmissa puolikkaissa on 50 grammaa sokeria. Sokerin saa näkyviin haihduttamalla veden pois.

 


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail