Fosforin ja kaliumin hävittäminen

Löysin kouluni varastosta monta purkkia valkoista fosforia ja vanhoja säilytysastioita, joissa lukee kalium. Mitä teen niille?

Valkoisesta fosforista kannattaa hankkiutua eroon. Se on erittäin myrkyllistä: keskimäärin jo 50 milligrammaa riittää tappamaan. Valkoista fosforia tulisi pitää veden alla koko ajan, koska se reagoi äärimmäisen helposti ilman kanssa. Sitä täytyy käsitellä pihdeillä, koska ihoa koskettaessaan se voi aiheuttaa vakavia palovammoja. Krooninen valkoinen fosforimyrkytys suojaamattomien työntekijöiden joukossa johtaa leuan kuolioon. Kehottaisimme siis olemaan avaamatta fosforipurkkeja ja ottamaan yhteyttä lähimpään ongelmajäteyritykseen.

Jos kaliumia on säilytetty tiiviisti ja hyvin, se on käyttökelpoista. Kalium reagoi herkästi veden kanssa, joten suosittelen varovaisuutta sitä käsiteltäessä. Kun avaat purkkia, suojakäsineiden ja työtilojen tulisi olla kuivia. Jos haluat pelata varman päälle, suorita avaaminen vetokaapissa. Kaliumia säilytetään todennäköisesti parafiiniliemessä. Tarkastelemalla metallin ulkonäköä näet, onko aine hapettunutta. Hapettuneen pinnan alta löytyy todennäköisesti puhdasta metallia. Kalium on pehmeätä metallia, jota voit leikata tavallisella metalliveitsellä. Kalium ei ole myrkyllistä, mutta suosittelemme käyttämään hansikkaita sekä noudattamaan äärimmäistä turvallisuutta kouludemoissa. Oppilaiden käsiteltäväksi emme suosittele ainetta antamaan.

Kemikaaliasioissa kannattaa tutustua myös EU:n REACH-asetukseen. Yllättävän monesta tutusta koulukemikaaleista joudutaan luopumaan, esimerkiksi juuri valkoisesta fosforista.

 


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail