Typen ja hiilen kolmoissidokset

Typpikaasu on passiivista molekyylissä olevan kolmoissidoksen ansiosta. Onko kahden hiiliatomin välinen kolmoissidos erilainen kuin typpimolekyylin kolmoissidos?

Kolmoissidos on samantapainen sekä kahden typen että kahden hiilen välillä. Atomeilla on kolme yhteistä elektroniparia, joista kvanttimekaanisesti ilmaistuna yksi pari muodostaa sigmasidoksen ja kaksi paria muodostavat piisidoksen.

Vastaus typen passiivisuuteen löytyy typen ulkoelektronien lukumäärästä: niitä on viisi. Typen viidestä elektronista kolme kuluu sidoksiin, ja jäljelle jää kaksi eletronia. Tämä elektronipari ei typpimolekyylissä muodosta sidoksia herkästi vaan pysyy vapaana.

Hiilellä ulkoelektroneja on neljä, joten se muodostaa neljä sidosta päästäkseen oktettiin. Jos hiili muodostaisi vain kolme sidosta, sille jäisi yksinäinen elektroni, joka reagoisi erittäin herkästi.

 


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail