Etanolin jäähdytys

Miksi 30-massaprosenttista etanolia jäähdytettäessä seoksen lämpötila kohoaa noin −20 °C:n kohdalla ja laskee sen jälkeen uudelleen (jäätymispiste vaihtelee eri lähteissä −15 ja −17,5 asteen välillä)?

Etanolin vesiliuoksen jäätymispisteestä ja tiheydestä voidaan päätellä alkoholipitoisuus luotettavasti. Jos liuoksessa on mukana muita aineita, kuten suoloja, nekin vaikuttavat alentavasti jäätymyspisteeseen tiettyyn suolapitoisuuteen saakka.

Jäähdytettäessä liuosta lämpötilan pitäisi laskea tasaisesti. Ainoastaan mahdolliset kemialliset reaktiot tai eristyksen tai jäähdyttäjän pettäminen voivat suurentaa lämpötilaa jäähdytyksen aikana. Jos kyse on puhtaasta etanolin ja veden seoksesta, reaktioita ei synny. Tällöin on todennäköistä, että syy on jäähdytyksen pysähdyksessä tai eristyksen pettämisessä.

Jos etanoliseos oli nesteenä vielä −20 °C:ssa, liuos on ollut vahvempaa kuin 30 tilavuusprosenttia. Liuoksen, jonka pitoisuus on 40 %, jäätymispiste on noin −23 °C.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail