Protolyysi- vs. neutralointireaktio

Mikä ero on protolyysireaktiolla ja neutralointireaktiolla? Milloin happo ja emäs reagoivat protolyysireaktiolla ja milloin neutralointireaktiolla? Onko veden (tai muiden amfolyyttien) ja hapon tai emäksen välinen reaktio aina protolyysireaktio eikä neutralointireaktio?

Protolyysireaktiolla ja neutralointireaktiolla on pieni vivahde-ero, mutta käytännössä ne ovat melkeinpä synonyymeja. Kun molekyyli luovuttaa toiselle molekyylille protonin, kyseessä on protolyysireaktio.

Neutralointireaktiossa happo luovuttaa emäkselle protonin. Se on siis myös protolyysireaktio.

Vesi voi toimia sekä happona että emäksenä, eli se voi olla joko heikko happo tai heikko emäs. Veden protolyysissä syntyy joko hapan oksoniumioni tai emäksinen hydroksidi-ioni. Tällaista protolyysiä ei voi kutsua neutraloinniksi, koska siinä heikosta emäksestä syntyy vahva happo tai heikosta haposta syntyy vahva emäs.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail