Ilman happipitoisuuden mittaaminen

Ilmassa on happea noin 21 %. Voidaanko hapen määrä mitata luotettavasti polttamalla kynttilää suljetussa astiassa, jonne vesi pääsee nousemaan kuluneen hapen tilalle? Eikö samalla synny hiilidioksidia ja vesihöyryä? Liukeneeko hiilidioksidi veteen niin nopeasti, ettei sen määrää tarvitse huomioida mittauksessa?

Kynttilän palaessa syntyy pääasiassa hiilidioksidia ja vettä. Vesi tiivistyy astian reunoille, mutta hiilidioksidi jää kaasumuotoon, koska se ei liukene kovin hyvin veteen. Polton aikana itse asiassa veden pinta lämpenee, mikä vapauttaa nesteestä hiilidioksidia. Kuluvan hapen tilavuutta ei siten voi tällä koejärjestelyllä määrittää. Veden pinnan nousun selittää se, että astian sisällä oleva ilma tiivistyy jäähtyessään.

Hapen määrää ilmassa voi mitata erityisillä mitta-antureilla. Vaihtoehtoisesti voisi yrittää järjestää koe metallin palamiselle. Palamisessa on kuitenkin kaasujen laajeneminen ongelmallinen virhelähde.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail