Akrylaatti ja alifaattiset hiilivedyt

Suunnittelen tulevassa remontissa laittavani wc:n seinään aitoa pikkukiveä, jota kaakeliliike myy. Kivet on myyjän mukaan ennen kiinnitystä käsiteltävä öljyllä, joka tiivistää huokoisen pinnan ja estää laastin tarttumisen näkyville jäävään pintaan. Valmistajan antama käyttöturvallisuustiedote kertoo seuraavaa: Aliphatic hydrocarbons 5–50 %, Mineral oil 50–100 %. Myyjän mukaan aine ei sisällä akrylaattia, jolle olen allerginen. Onko alifaattisissa hiilivedyissä mahdollisesti samoja komponentteja kuin akrylaatissa?

Hiilivety tarkoittaa yhdistettä, joka sisältää vain hiiltä ja vetyä. Alifaattinen yhdiste taas on yhdiste, joka ei sisällä aromaattista rengasta. Koska akrylaatissa on hiilen ja vedyn ohella happea, sitä ei ainakaan huolellisessa kielenkäytössä voi sanoa hiilivedyksi. Aine siis tuskin sisältää akrylaattia, mutta täysin varmaksi asiaa ei ylimalkaisen tuoteselosteen perusteella uskalla sanoa. Jos et usko myyjää, sinun on parasta ottaa yhteyttä aineen valmistajaan.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail