Tislatun veden juominen

Onko tislatun veden juominen haitallista?

Vesi, josta on poistettu liuenneet kivennäisaineet tai niiden pitoisuutta on huomattavasti alennettu (pienemmäksi kuin 50–100 mg/l) joko tislaamalla tai muulla tavoin, ei sovellu juotavaksi muuten kuin erikoistapauksissa.

Tällaisen veden jatkuva nauttiminen lisää virtsan eritystä, kehon nestetilavuutta ja seerumin natriumpitoisuutta, laskee seerumin kaliumpitoisuutta sekä lisää natriumin, kaliumin, kloridin, kalsiumin ja magnesiumin eritystä. Nämä muutokset tapahtuvat monimutkaisten säätelymekanismien välityksellä, joissa ovat osallisina erilaiset reseptorit ja hormonit.

Oireina nestetasapainon häiriöstä ovat muun muassa väsymys, heikkous, päänsärky, lihaskouristukset ja rytmihäiriöt. Suuri määrä kivennäisaineista puhdistettua tai tavallistakin vettä saattaa nopeasti juotuna aiheuttaa hyponatremian kautta ”vesimyrkytyksen”, johon liittyy pahimmillaan aivojen turvotuksen kautta hengenvaarallisia seurauksia.

Ilkka Ojanperä, oikeuskemian professori
Hjelt-instituutti, Helsingin yliopisto


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail