“Jonain päivänä mekin muutamme maailmaa, vai mitä?”

Järjestyksessään kolmas Millennium Youth Camp -tiedeleiri tarjosi nuorille näkökulmia tieteeseen, ainutlaatuisen mahdollisuuden tavata 2012 Millennium-palkitut tiedemiehet sekä ennen kaikkea unohtumattomia elämyksiä kansainvälisessä seurassa.

“Odotukseni olivat korkealla, mutta tämä on ollut vielä enemmän ja sitten leiri vielä parani päivä päivältä,” sanoi 17-vuotias Valeria Staneva, joka saapui Millennium Youth Camp -tiedeleirille Bulgariasta.

Hän ja 27 muuta leirille osallistunutta nuorta saivat viettää ikimuistoisen viikon pääkaupunkiseudulla, tutustuen Helsingin yliopiston Kumpulan tiedekampukseen, Aalto-yliopiston Teknilliseen korkeakouluun sekä suomalaista huippuosaamista edustaviin yrityksiin: Vaisalaan, Nokiaan, UPM:n ja Kemiraan.

Monille leiriläisistä viikon kohokohdaksi nousi kuitenkin Millennium-teknologiapalkintogaala sekä mahdollisuus tavata ja jututtaa palkittuja tiedemiehiä, Linus Torvaldsia ja japanilaista Shinya Yamanakaa.

He puhuivat leiriläisille muun muassa siitä, että menestyäkseen ei pidä pelätä epäonnistumisia. “Pahinta, mitä voit tehdä, varsinkin kun olet nuori, on olla tekemättä mitään,” tohtori Yamanaka painotti nuorille kuulijoilleen.

“Huomasin, että oikeastaan ajattelemme samalla tavalla, he muuttivat maailmaa ja meillä on samanlaisia ajatuksia. Siksipä jonain päivänä mekin muutamme maailmaa, vai mitä,” Staneva sanoi puheessaan leirin huipentavassa MY Camp -gaalassa, jossa leiriläiset esittelivät projektityöt, joita he olivat työstäneet verkossa jo ennen leiriä sekä asiantuntijoiden johdolla leiriviikon aikana.

Vaikka suomalaisen tieteen ja teknologian esille nostaminen oli tärkeässä asemassa leirin aikana, leiriläisten keskuudessa sitäkin tärkeämmäksi nousi sen toinen teema, kansainvälisten verkostojen luominen on nuorella iällä.

16-19-vuotiaille leiriläisille oli järjestetty leikkimielisiä illanviettoja ja kilpailuja, kuten Amazing Race of Sciences, jonka aikana he ratkoivat ryhmissä matematiikkaan ja luonnontieteisiin liittyviä tehtäviä ympäri Kumpulan kampusta sekä kansainvälinen ilta, jolloin jokainen leiriläinen sai esitellä omaa kotimaataan ja kulttuuriaan esimerkiksi laulun tai tanssin keinoin.

Myöskään suomalaista kulttuuria ei unohdettu, vaan leiriläiset saivat tutustua niin Helsingin ja Porvoon nähtävyyksiin kuin koetella kestävyyttään saunan löylyissä.

“En aio edes yrittää kuvailla, mitä tunnen ja kuinka innoissani olen tästä kokemuksesta. Sanat eivät riitä kertomaan, kuinka mahtava viikko tämä on ollut,” sanoi slovenialainen 16-vuotias Daša Robič leirin jälkeen.

Teksti: Elisa Lautala.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail