Kynttilän sammuminen

Miksi kynttilä sammuu puhallettaessa?

Palaminen vaatii palavan materiaalin, happea ja riittävän korkean lämpötilan. Kun kynttilä sytytetään tulitikulla, kynttilän sydämessä oleva vaha, joka voi olla steariinia tai parafiinia, alkaa ensin sulaa ja sitten höyrystyä.

Höyrystynyt vaha leimahtaa tuleen palavan tulitikun ja ympäröivän ilman vaikutuksesta. Tulitikku kasvattaa lämpötilan riittävän korkeaksi leimahdukselle, ja ilmassa on palamisessa tarvittavaa happea. Kynttilän liekin ansiosta vahan höyrystyminen jatkuu ja lämpötila pysyy riittävän korkeana. Lisäksi liekki aiheuttaa nousevan ilmavirtauksen, joka tuo happea ja vie palokaasut pois.

Kun kynttilä sammutetaan puhaltamalla, ainakaan happi ei lopu. Palava materiaalikaan ei lopu, minkä voi todeta helposti viemällä palavan tulitikun juuri sammutetun kynttilän sydämen lähelle. Kynttilä leimahtaa uudelleen palamaan, sillä vahaa höyrystyy vielä vähän aikaa kynttilän sammuttua. Puhallus saa kuitenkin lämpötilan pienenemään niin matalaksi, että kynttilä sammuu.

Seppo Andersson
Fysiikan laitos, Helsingin yliopisto


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail