Sokerin vaikutus teen jäähtymiseen

Miksi tee pysyy kuumempana silloin, kun siihen ei sekoita sokeria? Miten sokeri siis vaikuttaa kuumassa juomassa?

Teetä, johon sekoittaa sokeria usein hämmentää, jolloin tee jäähtyy nopeammin. Hämmentämisestä huolimatta tee, johon on sekoitettu sokeria, jäähtyy joka tapauksessa nopeammin kuin tee, johon ei ole sekoitettu sokeria.

Tämä johtuu siitä, että sokerin liukeneminen teehen sitoo lämpöä eli on kyse endotermisesta reaktiosta. Endotermisen reaktion liukenemisentalpia eli liukenemisessa vapautuva energian muutos on positiivinen. Aineesta riippuen liukenemisentalpia voi olla negatiivinen tai positiivinen. Tavallisella pöytäsokerilla, sakkaroosilla, liukenemisentalpian arvot ovat positiivisia.

Jaana Herranen
Kemian laitos, Helsingin yliopisto.

 


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail