Appelsiinimehun vaikutus täysjyväriisin kypsymiseen

Vaikuttaako appelsiinimehu täysjyväriisin kypsymiseen? Teimme jälkiruokaa, johon oli tarkoitus kypsentää riisiä ja yritimme kypsentää sen 1/3osa appelsiinimehua ja 2/3osa vettä ja höyrykypsennyksellä uunissa. Normaalisti riisi kypsyy n. 40-50min, mutta tässä tapauksessa pidimme n. 2h riisiä uunissa. Onko appelsiinimehun hapokkuudella jotain tekemistä tämän kanssa ja miten ks.ilmiö on edes mahdollinen? Ja johtuko ilmiö täysjyväriisistä vai olisiko näin käynyt, vaikka olisimme käyttäneet muitakin riisejä?

Täysjyväriisistä on poistettu vain jyvän uloin kuorikerros, jolloin sen kypsennysaika on pidempi kuin esimerkiksi puhdistetun riisin. Kasvisten, myös riisin, kypsennykseen voi vaikuttaa keittoliuoksen happamuus. Riisi koostuu tärkkelysjyväsistä, jotka paisuvat ja pehmenevät keittäessä. Happamassa liuoksessa pehmeneminen tapahtuu hitaammin kuin neutraalissa liuoksessa.

Tapahtuisiko ilmiö myös muiden riisilaatujen kanssa, selviää kokeilemalla eri riisilaatuja. Jos haluaa pelata varman päälle, kannattanee käyttää puhdistettua riisiä ja lisätä appelsiini (esimerkiksi paloina) vasta kun riisi on kypsää.

Lähteitä:

  • McGee, H. (2004). On Food and Cooking – The Science and Lore of the Kitchen. New York: Scribner.

Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail