Finnipesuaineen ja suuveden reaktio

Kysymys liittyy Basiron wash -finnipesuaineen ja natriumfluoridipitoisen suuveden mahdolliseen reaktioon viemärissä. Näitä on käytetty meillä muutaman kuukauden ajan, ja viemärin seinämiin on ilmantunut tummanruskeaa öljymäistä ainetta parin millin paksuudelta. Sitä näkyy myös viemärin suulla. Kun alkoi haista pahalle, avattiin viemäri ja löydettiin k.o. “mönjää” koko putken pituudelta. Hetken pohdiskeltuani sain aikaan seuraavanlaisen teorian. Basiron wash sisältää vaikuttavana aineena bentsoyyliperoksidia, joka näyttää reaktiiviselta happi-happi sidoksen kohdalta. Voisiko se olla reagoinut suuveden, joka sisältää natriumfluoridia, kanssa muodostaen esim. bentsoyylifluoridia, tai jotain muuta vastaavaa yhdistettä, viemäriimme? Jatkokysymys tietysti kuuluu, että muodostavatko yllä mainitut kemikaalit haittaa ympäristölle joutuessaan viemäriin?

Ehdottomasi reaktio (di)bentsoyyliperoksidin ja natriumfluoridin välillä tuottaisi juurikin bentsoyylifluoridia. Bentsoyylifluoridi on neste, joka saattaisi hyvinkin “mönjäytyä” reagoidessaan muiden viemäristä alas menevien aineiden kanssa (shampoo, saippua yms.), kun se hydrolysoituu (ainakin) osittain bentsoehapoksi. Mitään kolmesta yhdisteestä ei luokitella ympäristölle vaaralliseksi ainakaan GHS:n mukaan.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail