Linnunrata liikkeellä

Miksi galaksimme kulkee 300 km/s ja mihin suuntaan?

Viime vuosien havainnot kosmisesta taustasäteilystä ovat osoittaneet, että taustasäteilyn nimellislämpötila on hieman epäsymmetrisesti jakautunut taivaanpallolla. Tämä johtuu Linnunradan liikkeestä taustasäteilyn suhteen.

Doppler-ilmiön seurauksena taivas on hieman lämpimämpi liikkeen suunnassa ja hieman kylmempi vastakkaisessa suunnassa. Tänä vuonna julkaistujen Planck-satelliitin tekemien mittausten mukaan tämän nopeuden suuruus on noin 370 km/s ja liikkeen suunta taivaalla sijaitsee eteläisellä taivaanpuoliskolla Leijonan ja Maljan tähdistöjen raja-alueella.

Liike johtuu Linnunradan lähellä olevien suurten massakeskittymien painovoimasta, jotka vetävät puoleensa paikallista galaksiryhmää, johon Linnunratakin kuuluu. Pääsyyllisinä ovat Neitsyen suuri galaksijoukko, joka sijaitsee noin 50 miljoonan valovuoden päässä ja vielä kauempana noin 150–250 miljoonan valovuoden päässä sijaitseva Hydra–Centaurus-supergalaksijoukko.

Peter Johansson, astrofysiikan apulaisprofessori
Fysiikan laitos, Helsingin yliopisto


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail