Miten induktioliesi toimii ja onko se turvallinen?

Tiedän, että vaihtovirta synnyttää muuttuvan magneettikentän keittoastiaan, joka on magneettista metallia. Mutta mysteeri minulle on, miten magneettikenttä kuumentaa kattilan? Onko magneettikenttä vaarallinen lieden vieressä häärivälle kokkaajalle? Kuinka laajalle magneettikenttä ulottuu? Kuinka voimakas se on? Voiko voimakkuutta verrata esim. muihin ympäristössämme oleviin magneettikenttiin? Olen kuullut, että sydämentahdistinpotilaiden ei tulisi käyttää induktioliettä? Pitääkö se paikkansa?

Induktiolieden levyn alla on kela, johon syötetään nopeasti muuttuva sähkövirta. Muutosnopeus on noin tuhatkertainen verkkovirtaan verrattuna. Kela synnyttää nopeasti muuttuvan magneettikentän, joka aiheuttaa levylle asetetun keittoastian pohjaan nopeasti muuttuvia virtoja. Nämä virrat lämmittävät nopeasti keittoastian pohjan, jonka täytyy olla magneettisesti häviöllistä metallia, esimerkiksi terästä. Alumiiniastiat eivät lämpene, eikä niitä siten tule käyttää induktioliedellä.

Induktiolieden magneettikenttä ei ole vaarallinen kokkaajalle. Magneettikenttä on voimakas levyn yläpuolella, mutta pienenee nopeasti lieden etureunasta poispäin. Lieden etureunassa voi olla hieman väestön altistumisen suositusarvoa suurempi magneettikenttä, kun käytetään etulevyjä ja liian pieni keittoastia jättää levyn etureunan tyhjäksi. Tällaisesta altistumisesta ei ole kuitenkaan todettu olevan terveydellistä haittaa. Altistuminen magneettikentälle on vähäistä, kun käytetään oikeankokoisia keittoastioita ja oleskellaan vähintään 30 cm etäisyydellä lieden etureunasta.

Useimmat sydämentahdistinmallit, varsinkin uudet, eivät näytä häiriintyvän induktiolieden läheisyydessä. Sydämentahdistinpotilaan on kuitenkin hyvä keskustella tahdistimen asentaneen lääkärin kanssa ennen induktiolieden käyttöönottoa.

Lauri Puranen, ylitarkastaja
Säteilyturvakeskus

 


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail