Kuumat lähteet jäätiköiden keskellä

Voisiko lämmin “keidas” muodostua jäätikön keskelle esimerkiksi kuumien lähteiden takia?

Esimerkiksi Yellowstonessa on kuumien lähteiden yhteydessä kuuma/lämmin joki, ja luontofilmeissä on kerrottu miten lämmin jokilaakso auttaa eläimiä talvehtimaan. Mikään trooppinen keidas ei kuitenkaan ole kyseessä, vaan ympärillä kasvaa tyypillistä vuoriston heinikkoa ja pensaikkoa.

Vastaavia kuumia vesistöjä on esim. Kamtšatkan niemimaalla ja Japanissa Hokkaidon saarella, jossa apinat ottavat talvella kylpyjä kuumassa, lumen ympäröimässä lähteessä. Myös Islannissa on lukuisia kuumia lähteitä, mutta kasvillisuus on niiden ympärillä karua, usein vain heiniä ja sammalia, koska ympäröivä laavapeite on vielä nuorta.

Lämpö haihtuu kylmässä ilmastossa taivaalle tai jää jään alle sitä sulattamaan. Jäätiköllä voi siis olla sulana pysyviä vesitaskuja tai altaita, mutta ei mitään runsaan kasvillisuuden keitaita, kuten takavuosien Aku Ankoissa.

Jääkaudella jotkut kasvit talvehtivat nunatakeilla eli jäätikön pinnan yläpuolelle kohoavilla vuoren harjanteilla keskellä jäätikköä. Islannin jäätiköillä on nykyäänkin tällaisia nunatakkeja, joiden kasvit ovat pääosin jäkäliä ja sammalia, mutta ne eivät liity kuumiin lähteisiin.

Paksun jäätikön alla kuuma lähde sulattaa jäätikköä, mutta ei muodosta mitään vihreää keidasta.

Pirjo Hellemaa, lehtori
Geotieteiden ja maantieteen laitos, Helsingin yliopisto


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail