Ruuan kivennäisaineiden erotus

Onko kasvista/ruuasta mahdollista erottaa kivennäisaineita esim. rauta, natrium jne? Jos on niin millaisella metodilla?

Kivennäisaineet ovat epäorgaanisia alkuaineita, jotka jäävät jäljelle hehkutusjäännökseen eli tuhkaan. Kivennäisaineanalyysin kannalta ei siis ole merkitystä millaisesta elintarvikkeesta määritys tehdään.

Kivennäisaineet määritetään hehkutusjäännöksestä yleisimmin atomiabsorptiospektofotometrilla (AAS) tai massaspektrometrilla yhdistettynä induktiiviseen plasmaspektrometriin (ICP-MS). Jos näyte sisältää runsaasti määritettävää kivennäisainetta, saattaa myös gravimetrinen menetelmä olla mahdollinen. Näissä menetelmissä kivennäisaine saostetaan vaikealiukoisena yhdisteenä, jonka jälkeen saostuma puhdistetaan, kuivataan ja punnitaan. Suola (NaCl) määritetään tyypillisesti natriumin määrästä laskennallisesti.

Elintarvikkeiden kivennäisainepitoisuuksia löytää esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemusyksikön ylläpitämästä elintarvikkeiden koostumustietopankki Finelistä.

Kivennäisaineen pitoisuus ei aina ole suoraan verrannollinen sen hyväksikäytettävyyteen ravinnosta. Esimerkiksi eläinperäinen hemirauta imeytyy kasviperäistä epäorgaanista rautaa paremmin.

Kaisa Linderborg, yliopistonlehtori, elintarvikekemian dosentti
Biokemian laitos, Turun yliopisto


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail