Mitä ionisaatioenergia tarkoittaa ja miten se vaikuttaa atomiin?

Mistä tunnistaa onko kyseessä ionisoitumisenergia vai emissio/absorptioenergia (esim. energiatasokaavioista)? Ja mitä eroa näillä on? Tai milloin fotoni/muu hiukkanen virittää atomin vs. milloin fotoni/muu hiukkanen ionisoi atomin?

Erona absorptiolla ja ionisaatiolla on se, että ionisaatiossa elektroni poistuu atomista kokonaan ja “lentää” atomin ulottumattomiin. Näin voi käydä energiakimpun, esim. fotonin, “tönäistessä” elektronin pois tai hapettavan yhdisteen kaapatessa elektronin. Tällöin atomi muuttuu positiiviseksi ioniksi.

Ionisaatioenergia tarkoittaa yhden elektronin poistamiseen tarvittavaa energiamäärää. Helpoimmin elektroni poistuu atomin uloimmalta kuorelta.

Absorptiossa taas elektroni virittyy eli “hyppää” ulommalle elektronikuorelle, saaden korkeamman energiatilan. Absorptiossa elektronit eivät poistu atomista, vaan jäävät ytimen hallintaan. Atomin kokonaisvaraus ei muutu.

Eri atomeilla on erilaisia elektronien energiatiloja. Toisin sanoen sama energiamäärä voi ionisoida toisen atomin elektronin, kun taas toisella määrä riittää ainoastaan elektronin virittämiseen

Lisää aiheesta opetus.tv:n ionisaatioenergia-kappaleessa.

Veli-Matti Ikävalko, tohtorikoulutettava
Kemian laitos, Helsingin yliopisto


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail