Suolan lisääminen kiehuvaan veteen

Kun kiehuvaan veteen laittaa suolaa, se “kuohahtaa” ja kiehuminen loppuu hetkeksi. Mitä tapahtuu?

Suolaa lisättäessä veteen kuplia syntyy runsaasti, sillä suolarakeet synnyttävät runsaasti kiehumispisteitä. Kiehumispisteet syntyvät parhaiten rakeiden kulmissa. Kiehumispisteissä nestemäinen vesi muuttuu kaasukupliksi.

Suolan liukenemisen jälkeen kuuman suolaliuoksen kiehumispiste ei ole enää 100 oC. Kiehumispiste nousee korkeammaksi riippuen lisätystä suolan määrästä. Näin ollen uuden kiehumispisteen saavuttamiseksi tarvitaan lisää lämmitystä. Kun lämpötila on noussut tarpeeksi, vesi taas kiehuu.

Veli-Matti Ikävalko, tohtorikoulutettava
Kemian laitos, Helsingin yliopisto


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail