Yliopisto tutuksi oppilasvierailuilla

Eri korkeakoulut tukevat kouluopetusta järjestämällä mahdollisuuksia vierailla yliopistolla. Oulun yliopiston perinteisillä ABI-päivillä lukiolaiset ovat jo saaneet maistiaisia opiskelumahdollisuuksista Pohjois-Suomessa. Nyt tälläisiä tutustumismahdollisuuksia halutaan tarjota myös yläkoululaisille yliopistoon suunnattujen tutustumiskäyntien muodossa.

“Tämähän on kuin kaupunki”

Aamulla kello kymmenen Pateniemen yläkoulun oppilaat ja opettajat kokoontuivat Oulun yliopiston päärakennuksen edustalle. Yhdeksäsluokkalaisia kierrättivät ympäri yliopistoa matematiikan aineenopettajaopiskelijat Henri Karjalainen sekä Juho Taipaleenmäki.

Kierroksen aikana oppilaat tutustuivat yliopistolla mm. kirjastoihin, ravintoloihin sekä Konekillan saunaan ja Kelan opintotoimistoon. Yliopistossa ihmetystä herättikin rakennuksen koko ja palveluiden laajuus. “Tämähän on kuin kaupunki”, oppilaat totesivat.

Kierroksen loppupuolella vierailijat saivat tilaisuuden tutustua matematiikan laitokseen ja sen henkilökuntaan. Laitoksella oli rasteja, joilla kerrottiin matematiikan eroista yläkoulussa ja yliopistolla, yliopisto-opiskelijan päivästä sekä jatko-opiskelusta. Henri ja Juho kertoivat lisäksi siitä, missä kaikkialla matematiikkaa tarvitaan ja miksi siihen on tärkeää panostaa.

“Koska esittelylle oli varattu aikaa vain tunti, jäi kierros hieman lyhyeksi”, tuumasivat Henri ja Juho yhteen ääneen. Näytettävää jäikin vielä seuraavalle kerralle!

Ajankohtaista tietoa opettajalle ja oppilaalle

“Vierailu oli onnistunut ja oppilaille tärkeä. Esittelyn avulla yliopistoa tehdään tutuksi ja näin ollen yliopiston valitseminen opiskelipaikaksi ei tunnu enää niin pelottavalta. Vierailut ovat keskeisiä nimenomaan yläkoululaisille, sillä juuri tässä vaiheessa on tärkeää pohtia, minne opintopolku voisi koululaisen kuljettaa”, Pateniemen yläkoulun opinto-ohjaaja Sirkka-Liisa Knuutti toteaa.

Toiseen asteen yhteishaussa yläkoululaiset ovat suurten valintojen edessä. Jo tässä vaiheessa on valittava muun muassa lukion ja ammattiopiston sekä pitkän ja lyhyen matematiikan välillä. Lisäksi on tasapainoiltava muiden lukion kurssivalintojen kanssa. Yliopistoon tutustumalla koululaisen on mahdollista nähdä konkreettisia esi-merkkejä omien valintojensa merkityksestä.

Vierailulla oli mukana useita Pateniemen yläkoulun opettajia ja opinto-ohjaajia. Knuutin mukaan kierros antoi myös opettajalle paljon. “Opettajan tulee olla perillä siitä, mitä yliopisto tarjoaa ja mitä ajankohtaista tutkimusta siellä on meneillään”, Knuutti toteaa.

Vierailijat tervetulleita

Oulun yliopiston matemaattisten tieteiden laitos ottaa jatkossakin mielellään vastaan koululaisryhmiä. Sopiva vierailun kesto on kaksi tuntia. Tällöin vierailijat kiertävät yliopistolla tutustuen paikkoihin ja millaisia opiskelumahdollisuuksia yliopisto tarjoaa. Lisäksi vierailijat tutustuvat matemaattisten tieteiden laitokseen ja matematiikan opiskeluun. Vierailun yksityiskohdista voidaan sopia erikseen ryhmäkohtaisesti.

Koululaisryhmien vierailumahdollisuuksista voi kysyä OuLUMA-keskuksesta ouluma@ouluma.fi.

Oulun yliopiston LUMA-keskuksen tavoitteena on muun muassa tuoda esille LUMA-aineiden tärkeä merkitys arjessa, opiskelussa ja yhteiskunnassa.

Teksti: Hanna Mansikka. Kuvat: Tiina Komulainen.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail