Molekyyligastronomian symposium: Keittiö laboratoriona

Helsingissä käynnistyi tänään kansainvälinen tiedeopetuksen symposium. Symposiumissa käsitellään luentojen ja pajojen avulla kokeellista ja tutkimuksellista kemiaa keittiökontekstissa.

Meneekö perunan keittoon liikaa aikaa? Ei hätää! Perunan voit valmistaa myös mikrossa, kunhan muistat pistellä perunaan reikiä ennen mikroon laittamista. Professori Paulina Matan ja hänen kollegoidensa kirjanen The fun-flavoured way to learn science painottaa luonnontieteiden tärkeyttä osana lasten kasvatusta. Kirjasessa esitellään yksinkertaisia, hauskoja sekä oppimaan ja pohtimaan innostavia keittiökemian töitä, joita vanhemmat voivat tehdä lasten kanssa helposti kotona.

Kirjanen liittyy EU:n Pollen-projektiin (2006−2009), jonka tavoitteena on ollut yhteistyön lisääminen luonnontieteilijöiden ja yleisön välillä sekä tietoisuuden lisääminen luonnontieteistä. Pollen-projektissa korostettiin lisäksi erityisesti tutkimuksellisen oppimisen tärkeyttä.

Paulina Mata luennoi keittiökemiasta molekyyligastronomia -aiheisessa kansainvälisessä symposiumissa Helsingissä International Symposium on Science Education 2012: Molecular gastronomy in Science Education (8.−10.8.). Havaitsimme, että ruoka ja ruuanlaitto ovat aiheita, jotka ihmiset ottavat helposti omakseen, kertoo Mata. Syntyneen kiinnostuksen uskotaan positiivisesti edesauttavan tieteen roolin ymmärtämistä sekä motivoivan lapsia ja nuoria tiedeaineiden opiskeluun. Aihepiiri tarjoaa myös luontevan mahdollisuuden oppiainerajat ylittävään opetukseen.

Symposiumin muina puhujina ovat professori Maija Aksela, Dr. Erik Fooladi, professori Sibel Erduran, FT Hannele Klemettilä, professori Anu Hopia, FT Merja Sillanpää sekä Jenni Vartiainen.

Teksti: Jaana Herranen.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail