Tiede lähtee pienestä

Eilisiltana Helsingin yliopiston Tiedekulmassa kävi iloinen vipinä, kun 3–6-vuotiaat tiedemiehen ja -naisen alut, Pikku-Jipot, tutkivat matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian ilmiöitä. Käsillä oli historiallinen hetki, sillä LUMA-tiedekerhotoimintaa järjestettiin ensimmäistä kertaa näin pienille lapsille.

Kitaraasoittava Jippo, Haltija, Peppi ja Kiltti Lohikäärme johdattivat alle kouluikäiset lapset matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian pariin väri-teeman kautta. Ensimmäisen Pikku-Jipot-tiedekerhon kokoontumiskerran tavoitteina olivat havaitsemisen, luokittelun ja käden taitojen harjaannuttaminen sekä kannustaminen kysymysten tekemiseen.

Aivan aluksi kuitenkin köllöteltiin hetki säkkituoleilla ja tutustuttiin toisiin hauskan laulun avulla sekä otettiin tietysti yhteys Kärrynpyörän galaksiin, josta käsin Professori Kuperkeikka antoi lapsille kolme tutkimustehtävää.

Pikku-Jipot-kerho on pilottihanke, jonka myötä Valtakunnallisen LUMA-keskuksen lapsille suunnattu Jippo-toiminta laajenee entistä selkeämmin myös alle kouluikäisiin lapsiin. Kyseessä on Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan alainen toiminta, joka pohjautuu tutkimustietoon. Alakouluikäisille lapsille Jippo-toimintaa on järjestetty jo vuosia ja hyviä kokemuksia ja käytänteitä hyödynnetään nyt myös nuorempien lasten kanssa.

“Lapsilla on luontainen kyky tutkia, ihmetellä ja kysyä hyviä kysymyksiä. On tärkeää tarjota heille oivaltamisen ja onnistumisen iloa matematiikasta, luonnontieteistä ja teknologiasta. Lapsena saadut positiiviset tunnekokemukset kantavat pitkälle”, toteaa Pikku-Jipot kerhoidean äiti, Valtakunnallisen LUMA-keskuksen johtaja, professori Maija Aksela.

Akselan lisäksi kerhon ohjausryhmässä toimivat opettajataustaiset tohtorikoulutettavat Jenni Vartiainen ja Mari Juuti-Aho. Myös kerho-ohjaajat Veli-Matti Ikävalko (Jippo), Tiina Romu (Kiltti Lohikäärme), Armi Hopea (Haltija) ja Petra Raivonen (Peppi) ovat matemaattis-luonnontieteellisen opettajankoulutuksen saaneita tai opiskelemassa opettajaksi.

Jippo tarinoi ja Kiltti Lohikäärme ja lapset kuuntelevat.

Vaikka kerhon tarkoituksena on tarjota lapsille mielekästä puuhaa tutkimisen parissa, on toiminnalla myös kauaskantoisempia tavoitteita. Lasten ja nuorten kiinnostuksen puute matemaattis-luonnontieteellisiä aineita kohtaan on kansainväliselläkin tasolla todettu ongelma, joka vaatii toimenpiteitä.

Pikku-Jipot -tiedekerhossa kiinnostusta tuetaan oivaltamisen, tekemisen ja onnistumisen ilon kautta. Toiminnassa huomioidaan lapsen ikä, kiinnostuksen kohteet ja turvalliset toimintatavat.

Ensimmäisen kerhokerran väri-teema tarjosi kaikille kaikille lapsille onnistumisen kokemuksia. Kotiinvietäväksi pienet kerholaiset saivat omat pipetit ja tehtävän tutkia, kuinka monta vesipisaraa mahtuu teelusikkaan. Tehtävä johdattaa lapset seuraavan kerhokerran vesi-teeman pariin.

Kaikkiaan kerho kokoontuu Tiedekulmassa viisi kertaa. Muita teemoja ovat muodot, olomuodot ja tiheys. Kuudes kerhokerta järjestetään Helsingin yliopiston observatorion yleisökeskuksessa ja teemana on silloin avaruus.

Pikku-Jipot-kerhon ensimmäinen kokoontuminen sai myös ansaittua julkisuutta ja paikalla oli Kymmenen uutisten loppukevennyksen toimittaja ja kuvaaja. Lasten riemusta ja heidän vanhempiensa tyytyväisistä ilmeistä päätellen kerho oli myös erittäin onnistunut. “Tämä on ensimmäinen harrastus, josta poika ei halunnut lähteä kesken pois”, tuli yksi isä toteamaan kerhon päätteeksi.

“Tutkimisen iloa ja riemua riitti paljon. Näistä Pikku-Jiposta kuulemme vielä!”, Aksela lisää.


Katso lisää valokuvia ensimmäiseltä kerhokerralta. Tiedettä lapsille tarjoaa myös Jippo-verkkolehti osoitteessa www.ejippo.fi.

Teksti ja kuvat: Elisa Lautala.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail