Kemianluokka Gadolin täytti viisi vuotta

”Usein puhutaan fysiikan laeista – puhukaamme me kemian rajattomista mahdollisuuksista!”. Näillä sanoilla avattiin suosittu Kemianluokka Gadolin Helsingin yliopiston kemian laitoksella 19.9.2008.

Uudenlaisen toimintamuodon ”äidin” johtaja, prof. Maija Akselan mottona Gadolin-työssä kuuluu: ”Yhdessä olemme enemmän”. Idean “isinä” toimivat Kemian laitoksen johtaja, prof. Markku Räsänen, Kemianteollisuus ry:n toiminnanjohtajat Hannu Vornamo ja Timo Leppä sekä Kemiran tutkimuskeskuksen silloinen johtaja Ilkka Pollari.

Kemianluokka oli toiminut vuodesta 1989 Kemiran tiloissa Suomenojassa Espoossa. Maija Aksela halusi saada uuteen yhteistyöhön mukaan suuremman toimijoiden joukon. Kemia on monipuolinen tiede ja sen mahdollisuudet kannattaa tuoda saman pöydän äärelle.

Kemianluokka Gadolinin toiminta kattaa koulu-, yliopisto-, yritys- ja järjestömaailman. ”Ideoimme tiedeluokan, joka antaa mahdollisuuden kaikille toimijoille yhdessä edistää kemian opetusta” , hän kertoo. Tämä on tiimityötä siis parhaimmillaan.

Ensimmäisenä vuonna Gadolinissa vieraili n. 1 700 lasta ja nuorta. Kävijämäärä on kasvanut vuosi vuodelta korkeammaksi. Vuosi 2012 oli ennätyksellinen: 3 860 vierailijaa. Viiden vuoden yhteissumma viidentenä vuosipäivänä on n. 14 000 tiedeluokassa vieraillutta lasta ja nuorta. Jos lasketaan erikseen laboratorion ulkopuoliset tapahtumat joissa Gadolin ollut mukana, luku nousee vieläkin korkeammalle.

Kemianluokka sai 2008 lisänimen Gadolin monen vaihtoehdon joukosta. Valinta osoittautui helpoksi, suomalaisen kemistisuuruuden Johan Gadolinin mukaan. Hän on tällä hetkellä ainoa suomalainen, jonka mukaan on nimetty oma alkuaine, gadolinium. Gadolin on Suomessa kokeellisen luonnontieteen tutkimuksen “isä”. Hän käynnisti aikoinaan yliopistossa kemian laboratoriotyöt.

Kemianluokka Gadolin on osa kansallista LUMA-toimintaa. Gadolinia ylläpitää Helsingin yliopiston LUMA-keskuksen osana toimiva Kemian opetuksen keskus Kemma kemian laitoksella, Kemian opettajankoulutusyksikön yhteydessä. Toimintamuotomme on sidoksissa valtakunnallisiin opetussuunnitelman perusteisiin ja jokainen opintokäynti räätälöidään opettajan kanssa erikseen. Opiskelijoiden ohjaamat vierailukäynnit ovat maksuttomia, ja jokainen on lämpimästi tervetullut tiedeluokkaamme.

Kemianluokka Gadolinin toiminnan päätukijat ovat Kemira Oyj, Neste Oil Oyj ja UPM-Kymmene Oyj. Lisäksi toimintaa rahoittavat AGA Oy, BASF Oy, Borealis Polymers Oy, Bruker Corporation, Helsingin yliopiston kemian laitos ja Kemianteollisuus ry. Laitetukea tarjoavat Epicur Group Oy, IS-Vet Oy, Laskentaväline Oy,Metrohm Nordic Oy, Miliot Science, PLD Finland Oy, Suomen 3M Oy, Thermo Fisher Scientific Oy ja VWR International Oy. Gadolinin toimintaa ohjaa ohjausryhmä.

Jatkamme toimintaamme lapsia ja nuoria, sekä kemian opettajia tukien hyvin mielin eteenpäin. Kehitämme toimintaamme, luomme uusia näkökulmia kokeellisuuteen sekä olemme mukana siellä, missä kemiaa on.

Tänä syksynä Kemianluokka Gadolinin tarjonnassa on uusia arkikemian kokeellisia töitä, joita on kehitetty yhdessä yritysten kanssa kemian opettajankoulutuksessa.

Teksti: Veli-Matti Ikävalko.


Jaa:Facebooktwitterpinterestlinkedinmail